Horia Georgescu-de la sefia Integritatii, la PERICOL pentru ordinea publica. Referat DNA: TUNURILE despagubirilor au EPUIZAT bugetul statului

T.d. | 17.03.2015

Pe aceeași temă

Seful demisionar al Agentiei Nationale de Integritate (ANI), Horia Georgescu, este un “pericol pentru ordinea publica”, dupa cum arata procurorii DNA in referatul de arestare preventiva. Georgescu este anchetat in dosarul despagubirilor ANRP, cu un prejudiciul evaluat la 75 de milioane de euro.

Inalta Curte decide marti seara daca il aresteaza pe Horia Georgescu si pe ceilalit sapte implicati in cauza.

Cei opt  reținuți în acest nou dosar al despăgubirilor de la ANRP sunt acuzați de trei fapte de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave deoarece în trei dosare de despăgubiri supraevaluate au validat suma de 130 de milioane de euro, potrivit Romania Libera.

Analizând apărările formulate de inculpații – membri ai comisiei centrale pentru stabilirea despăgubirilor  -,  în raport cu acuzațiile penale, aceștia au susținut invariabil că și-au îndeplinit atribuțiile de serviciu și, practic, prin declarațiile date, arată că nu înțeleg de ce li se aduc aceste acuzații” , se precizează în referatul procurorilor.
 

Argumentele procurorilor DNA:

Potrivit referatului DNA, “generalizarea la nivelul autorităților publice a unui comportament prin care se stabileşte o legătură directă, aproape automată, între plăţile efectuate din fondurile publice şi exercitarea abuzivă a atribuțiilor de serviciu de către cei desemnați cu grija banului public la nivelul ANRP reprezintă un fenomen extrem de periculos pentru buna funcţionare a statului”, spun procurorii.

Extrapolarea acestui model duce la concluzia că “majoritatea dosarelor de despăgubire soluționate la nivelului Comisiei Centrale din cadrul ANRP sunt bazate pe abuzul membrilor și conivența experților, așa încît,  în mod constant fondurile destinate persoanelor îndreptățite sunt diminuate, iar aceste fapte limitează potenţialul de dezvoltare al societăţii, deoarece statul este condamnat la CEDO sau de către instanțele naționale pentru aceste abuzuri”.

La aprecierea pericolului concret al faptelor trebuie avută în vedere – spun procurorii DNA - şi valoarea deosebit de ridicată a sumelor care formează obiectul infracţiunilor de corupţie, precum şi contextul social şi economic, caracterizat prin insuficienţa resurselor publice.
 

“Tunurile” despagubirilor au epuizat bugetul statului

Aceste întârzieri  ale despăgubirilor oamenilor care solicitau sume mici  s-au datorat   “tunurilor de genul celui analizat in prezentul  referat și în cauza deja deferită instanței  ( dosarul Alina Bica și alții - nn) au avut si această urmare gravă – imposibilitatea soluţionării altor mii şi mii de dosare, deoarece au epuizat banii din buget in favoarea unor samsari imobiliari!”
 

Denunturi incrucisate

În referatul procurorilor în care a fost reținut Horia Georgescu  se mai face precizarea că Dorin și Alin Cocoș, inculpați într-un alt  dosar al despăgubirilor de la ANRP în care e vizată Alina Bica, fosta șefă DIICOT, au făcut denunț împotriva unui alt membru al comisiei, Sergiu Diacomatu, căruia, susțin denunțătorii, i-ar fi dat mită 400.000 de euro. 

În urma acestui denunț, procurorii au început urmărirea penală. Potrivit DNA,  "la data de 04.03.2015, ca urmare a denunţurilor formulate de COCOŞ DORIN şi COCOŞ ALIN, prin ordonanţa nr. 10/P/2015, s-a dispus începerea urmăririi penale cu privire la săvârşirea infracţiunii de luare de mită, prev. de art. 289 C.pen. rap. la art. 6 şi 7 lit. a din Legea nr. 78/2000, constând în primirea de către DIACOMATU SERGIU a sumei de 400.000 euro pentru urgentarea soluţionării dosarelor cu nr. 21567/FFCC/2010, 21997/FFCC/2010, 22139/FFCC/2010 şi 22076/FFCC/2010". 

Diacomatu nu face obiectul solicitării de arestare în lotul Horia Georgescu, spun procurorii. Surse judiciare susțin că la denunț  Dorin și Alin Cocoș nu ar fi atașat și indicii de probă, așa cum prevede legea pentru a putea beneficia de clemență. 

Sergiu Diacomatu este denuntator in dosarul despagubirilor de la ANRP in care sunt inculpati Bica si Dorin si Alin Cocos.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22