Horia Georgescu si-a dat DEMISIA de la sefia ANI. A fost RETINUT de DNA pentru 24 de ore intr-un dosar disjuns din cel al retrocedarilor ANRP. Georgescu, suspectat de abuz in serviciu. Theodor Nicolescu, deputat PNL, si Ingri

M. B. | 16.03.2015

Pe aceeași temă

 

 

UPDATE 17.03.2015: Deputatul PNL Theodor Nicolescu a fost pus sub urmărire penală în dosarul ANRP cu prejudiciu de 75 milioane de euro în care acuzat și fostul șef ANI,  Horia Georgescu, anunță DNA. El este acuzat tot de trei fapte de abuz în serviciu cu consecine deosebit de grave.

 

De asemenea, mai sunt urmăriți penal: 


IUORAȘ MIHNEA-REMUS și POPA-MOCANU INGRID-LUCIANA, vicepreședinte, respectiv membră a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul A.N.R.P, la data faptelor, cu privire la săvârșirea a 3 infracțiuni de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul,

CANANGIU CONSTANTIN-CĂTĂLIN, membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul A.N.R.P, la data faptelor, cu privire la săvârșirea a 2 infracțiuni de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul,

VIȘOIU GHEORGHE, expert evaluator, la data faptelor, cu privire la săvârșirea a 3 infracțiuni de abuz în serviciu, comise în forma complicității, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

NISTOR NECULAIHANU ALEXANDRU-FLORIN și DRULĂ DORIN-CORNEL, experți evaluatori, la data săvârșirii faptei, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, comisă în forma complicității, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

 

Toți aceștia din urmă vor fi duși la Înalta Curte, pentru mandat de arestare preventivă.

 

Pentru Nicolescu, deputat, nu s-a propus reținerea și arestarea, acest lucru necesitând avizul Camerei Deputaților, iar Ingrid Zaarour, așa cum spuneam anterior, a fost pusă sub control judiciar, fiindcă este grav bolnavă.

 

UPDATE 17.03.2015: Marti dimineata, avocatul lui Horia Georgescu a anuntat ca acesta a demisionat de la sefia ANI pentru a nu prejudicia imaginea institutiei.

 

UPDATE: Hotnews povestește experiența a doi jurnaliști de la postul bulgar BTV care n-au avut norocul de a-l intervieva pe șeful ANI. Dar au prins o știre-bombă despre reținerea acestuia.

 

Cei doi filmau un documentar despre progresele României în domeniul anticorupției și aveau programat, luni, un interviu cu președintele ANI, pe care însă nu l-au mai văzut decât la TV, reținut de DNA și cu cătușe la mâini.

Horia Georgescu urma să efectueze o vizită în Bulgaria pentru a-i explica vicepremierului bulgar, Meglena Kuneva, cum a ajuns anticorupția din România la performanțele atât de apreciate în rapoartele MCV, mecanism de verificare impus de UE nouă și vecinilor din sud.

 

UPDATE 20.00: Deputatul PNL Theodor Nicolescu, unul dintre foștii șefi ANRP audiați luni, se află încă în sediul DNA. Ceilalți trei foști membri ai Comisiei Centrale de Stabilire a Despăgubirilor care au fost audiați luni - Horia Georgescu, Ingrid Zaarour și Ingrid Mocanu - au fost puși deja sub urmărire penală. Georgescu și Mocanu au fost duși la Arestul Capitalei, urmând ca marți, 17 martie, să fie prezentați la Înalta Curte de Casație și Justiție cu cerere de mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile. Zaarour este grav bolnavă și va fi anchetată în stare de libertate. Procurorii au impus în cazul ei măsura controlului judiciar.

 

UPDATE: Ion Cristoiu publică pe blogul său un fragment din jurnalul Elenei Udrea în care aceasta vorbește despre Horia Georgescu:

 

„Începuse campania și nu se fixase termen în procesul ÎCCJ al lui Iohannis. Georgescu de la ANI se dădea plecat din țară, dar eu am aflat că este aici. Îi spunea lui Maior că este în America. Pînă la urmă, s-au întîlnit într-o vineri, Maior și Georgescu, și au stabilit ca Georgescu să ceară ÎCCJ să fixeze termen. S-a fixat termen în săptămîna următoare, apoi au început tergiversările”.

 

UPDATE: Care sunt cele trei terenuri supraevaluate din acest al doilea dosar ANRP

 

Potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres, în unul din dosare, Matilda Oloșuteanu și Elena Ghețu au cedat un teren de 21 ha în Cernica cumpărătorului de drepturi litigioase Valentin Vișoiu, pentru suma de 2.713.500 euro, iar la ANRP terenul a fost evaluat la 375.050.942 lei (peste 80 milioane euro).

 

În al doilea dosar, Mircea Adrian Victor Borțică și Anca Valentina Borțică au primit o despăgubire din partea ANRP de 84 milioane lei pentru un imobilul în suprafață de 55.390 metri pătrați, situat în București, șos. Olteniței.

 

În al treilea dosar, Tudor Constantin a cesionat cu titlu gratuit fiului său, Aurel Constantin, la 7 ianuarie 2008, drepturile asupra unui teren. Aurel Constantin a solicitat soluționarea cu prioritate a dosarului, motivând cu "starea de sănătate foarte șubredă" a tatălui său și cu vârsta înaintată, atașând cererii un certificat medical, conform căruia Tudor Constantin suferea de mai multe afecțiuni, mai spune Agerpres.

 

UPDATE: A mai fost reținută în acest dosar și Ingrid Mocanu Popa, fost vicepreședinte al ANRP, potrivit stirirpesurse.

 

Ea a declarat la ieșirea din sediul DNA, înainte de a fi dusă în Arestul Capitalei, unde se află și Horia Georgescu: "Nu am făcut nimic, sunt faptele evaluatorilor. Nu am făcut niciun prejudiciu în el (în acest dosar ANRP în care procurorii au calculat un prejudiciu de aproximativ 75 de milioane de euro - n. red.)".

 

Ea a fost și consilieră a ministrului de Interne Gabriel Oprea și figurează într-un dosar în care este acuzată de spionaj, împreună cu secretarul general adjunct din MAI, Mihai Şova, pentru fapte din perioada de la Interne .

În acest caz, cei doi au fost puși sub urmărire penală (în ianuarie 2015), pentru că au fotocopiat documente ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii de foloase necuvenite în formă continuată (opt acte materiale), după cum anunța la vremea respectivă DNA. 

 

Ingrid Mocanu, consiliera minsitrului Gabriel Oprea (ianuarie 2015, când a fost pusă sub urmărire penală pentru spionaj) 

 

 

UPDATE: Ingrid Zaarour a fost pusă sub control judiciar, potrivit Agerpres, în acest dosar cu prejudiciu de aproximativ 75 milioane de euro, fiind acuzată, la fel ca și șeful ANI, de trei fapte de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.  

 

În privința ei, procurorii au decis anchetarea sub control judiciar deoarece ar avea probleme de sănătate foarte grave, conform documentelor medicale prezentate la DNA.

 

UPDATE: Printre despăgubirile cercetate de DNA în acest dosar se află și cea acordată omului de afaceri Valentin Vişoiu, potrivit Realitatea TV.

 

Vișoiu se află pe locul 5 în topul celor care au primit sume exorbitante de la ANRP.

 

Stelian Gheorghe, apropiat al familiei Cocoș și cel care a beneficiat de o despăgubire cu aproximativ 62 de milioane de euro decât adevărata valoare a terenului (din Plumbuita), este cel care ar fi dat la DNA mai multe informații despre Vișoiu și relația acestuia cu Dorin Cocoș, conform datelor din dosar apărute public, până acum.

 

Valentin Vișoiu este mituitorul din dosarul în care a fost acuzat Tudor Pendiuc, primar al Piteștiului.

 

Omul de afaceri este cel care i-ar fi oferit fiicei lui Pendiuc (și ea acuzată în dosar), Ema Pendiuc, un apartament de lux în Rezidential Quadra Place,complex deținut de Conarg, firma lui Vișoianu.

 

Apartamentul a fost dat ca mită pentru un contract de achizițiiprimit ilegal de la primăria Pitești.

 

UPDATE: Horia Georgescu a fost încătușat cu mâinile la spate, iar cei de la Realitatea TV spun că acest lucru s-a întâmplat, în premieră pentru o reținere în interiorul DNA, întrucât șeful ANI, s-ar fi opus în momentul când au vrut să-i pună cătușele.

 

UPDATE 15.20Joi, 19 martie 2015, va avea loc prima întâlnire de lucru a noului Consiliu Național de Integritate (CNI, organism ce supervizează activitatea ANI), în care se va discuta și situația lui Horia Georgescu. 

 

UPDATE 14.01: Horia Georgescu, șeful Agenției Naționale de Integritate, a fost reținut de DNA, pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în dosarul despăgubirilor episodul 2, dosar în care procurorii au calculat un prejudiciu de 75 de milioane de euro, anunță DNA.

 

Horia Georgescu a fost scos de la DNA cu cătușe la mâini și va fi prezentat, marți, la Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru mandat de arestare pe 30 de zile.

 

Întrebat dacă a luat bani pentru despăgubirile supraevaluate, Horia Georgescu a răspuns: "Niciodată". "Nu am luat niciodata mită. Singura mea vină e că am făcut parte din acea comisie", a spus Georgescu.

 

Georgescu este acuzat de trei fapte de abuz în serviciu ce ar fi fost săvârșite în 2008 și 2009, în calitate de membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, comisia de ANRP care stabilea cine, când și ce despăgubiri primește.

 

Concret, este acuzat în trei dosare de despăgubiri ilegale cu o valoare totală de 129.709.168 euro, (467.448.907 lei).

 

În cele 3 dosare, spune DNA in comunicatul transmis, s-au emis titluri de despăgubire pe baza unor rapoarte de evaluare care nu au respectat legea și care au stabilit pentru imobilele în cauză o valoare supraevaluată cu aproximativ 75 milioane de euro, sumă ce reprezintă prejudiciul din acest dosar.

 

Șeful Agenției Naționale de Integritate (ANI), Horia Georgescu, a fost adus cu mandat, luni dimineața, la Direcția Națională Anticorupție, unde a fost audiat aproximatv cinci ore.

 

UPDATE: Potrivit Realitatea TV, Horia Georgescu este suspectat de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, într-un dosar care se referă la fapte de pe vremea când actualul șef ANI făcea parte din Comisia Centrală de Despăgubiri, cea care stabilea cine, când și ce despăgubiri primește de la ANRP.

 

UPDATE : În același dosar a fost adus la sediul central al DNA și deputatul PNL Theodor Nicolescu , conform Agerpres.

 

UPDATE: Ingrid Zarour,  președinte al ANRP, se află și ea la DNA, în același dosar

 

Theodor Nicolescu a fost vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, între octombrie 2005 și mai 2008 (când președinte era Ingrid Zaarour).

 

Nicolescu a înlocuit-o pe Alina Gorghiu în funcția de purtător de cuvânt al PNL, după ce deputata a fost votată președinte interimar al PNL, după ce Klaus Iohannis a câștigat președinția.

 

A devenit parlamentar de Argeș în 2012, iar din septembrie 2014 este vicepreședinte al Comisiei juridice, de indisciplină și imunități a Camerei Deputaților.

 

Numele lui Theodor Nicolescu a fost vehiculat, potrivit Hotnews, ca posibil viitor ministru al Justiției în guvernul pe care ar urma să-l facă marele PNL.

 

Soția lui Nicolescu lucrează în Ministerul Justiției.

 

Veniturile din 2013 ale familiei Nicolescu:

Deputatul Nicolescu – 85.020 lei brut de la Cmaera Deputaților

Soția – 83.636 lei net de la Ministerul Justiției (ca salariat, plus hotărâri judecătorești)

312.221 lei obținuți de la Cabinetul de avocatură Nicolescu și Perianu, specializat în insolvențe

Dividende – 333.286, lei

 

Cei doi dețin două case și un apartament, și au vândut în 2013, pe bursă, mai multe pachete de acțiuni, potrivit declarației de avere:

 

Ingrid Zaarour, la 25 de ani, primul președinte al ANRP

 

Ingrid Zaarour (foto), fost președinte al ANRP, se află și ea la DNA, în același dosar în care președintele ANI, Horia Georgescu, ar fi suspectat de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.

 

Zaarour, avocată, a fost primul președinte ANRP, fiind sprijinită de PNL la numirea în acest post pe care l-a ocupat între 2005 și octombrie 2009.

 A fost secretar de stat în Ministerul administraţiei şi internelor, secretar de stat la Cancelaria Primului-Ministru (Călin Popescu Tăriceanu), secretar de stat în Ministerul Economiei şi Finanţelor şi, din 2005, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor.

 

A demisionat din PNL în 2014, pentru a-l urma pe Călin Popescu Tăriceanu. Este directorul de cabinet al președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

 

UPDATE: Horia Georgescu și soția sa dețin un apartament (140 mp) și o casă (356 mp) în Brașov, precum și un apartament de 69,93 mp în București.

 

Veniturile familiei Georgescu în 2013:

Horia Georgescu – 105.431 lei, venituri realizate ca președinte ANI și 18.000 de lei obținuți din închirierea unui teren agricol în  Lehliu și a locuințelor din Brașov.

 

Soția sa, Alina Calborean,  a adus familiei venituri de 119.634 lei câștigate ca  notar.

 

 

Horia Georgescu, într-o ședință a ANRP, alături de colegii din Comisia de Stabilire a despăgubirilor. Foto: Realitatea TV

 

UPDATE             CV-ul președintelui ANI:

 

Horia Georgescu este preşedinte al ANI din aprilie 2012. El a fost validat în funcţia de preşedinte al ANI în aprilie 2012, cu 75 de voturi favorabile, 27 "împotrivă" şi nouă abţineri. 

 

Între 1993 și 2004, Georgescu a fost consilier la SC Imperial SRL Braşov.

 

Din mai 2004 până în martie 2007, Geogescu a lucrat ca specialist în investigaţii financiare în domeniul protecţiei intereselor financiare ale Uniunii Europene la Ministerul Public, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie. Ulterior, Horia Georgescu a fost consilier asistent personal Cabinet secretar de stat - preşedinte la Agenţia Naţională pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii.

 

În perioada mai-iulie 2007, Georgescu a fost consilier personal al ministrului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale.

 

Între iulie 2007 - noiembrie 2008  a fost consilier al ministrului Justiţiei (Tudor Chiuariiu și Cătălin Predoiu), detașat din aprilie 2008 la ANI, cu atribuţii de secretar general. 

 

Începând din noiembrie 2008 şi până în aprilie 2012, Horia Georgescu a fost secretar general al ANI.

 

 

UPDATE: Potrivit Realitatea TV, Horia Georgescu este suspectat de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, pentru fapte de pe vremea când făcea parte din Comisia Centrală de Despăgubiri, cea care stabilea cine, când și ce despăgubiri primește de la ANRP.

 

Horia Georgescu a fost membru, până în 2010, în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor a ANRP, iar din 2012 este șeful ANI.

 

Acuzațiile ar fi legate de sesizarea pe care ANRPa trimis-o la DNA în ianuarie anul acesta, potrivit Hotnews.

 

Curtea de Conturi l-a obligat pe preşedintele ANRP să verifice toate rapoartele de evaluare al căror cuantum de despăgubiri depăşea valoarea de 500.000 lei.

 

În baza deciziei Curţii şi în urma reevaluării a 452 de dosare, s-a constatat că într-un număr de 94 de dosare valoarea stabilită iniţial a fost cu peste 20% mai mare.

 

ANRP a sesizat DNA în vedere declanşării cercetărilor pentru stabilirea şi recuperarea prejudiciului produs bugetului de stat prin supraevaluarea unor imobile pentru care s-au acordat despăgubiri, datele existente conducând la concluzia unor supraevaluări în detrimentul statului român, susţin sursele.

 

Horia Georgescu nu a făcut declarații la intrarea în sediul central al DNA, dar surse judiciare susțin că a fost chemat într-un dosar disjuns din cel al despăgubirilor de la ANRP.

 

Acesta este al doilea dosar cu fapte de corupție la Angenția Națională pentru Retrocedarea Proprietăților (ANRP). Reamintim că într-un prim dosar legat de despăgubirile supraevaluate acordate de ANRP este cercetată și fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, alături de Dorin și Alin Cocoș.

Parte din banii primiți de Dorin Cocoș de la unul dintre beneficiarii despăgubirilor (Stelian Gheorghe) a ajuns la Elena Udrea, potrivit procurorilor.

 

Citiți și: 

Retrocedarea, gluma proastă a tranziţiei spre hoţie

MAFIA RETROCEDARILOR ANRP: Cum s-au imbogatit samsarii si evaluatorii pe spatele bugetului de stat si a proprietarilor. Cit de sus ajung CONEXIUNILE POLITICE

Sefa de cabinet a lui Tariceanu, Ingrid Zaarour, audiata in dosarul despagubirilor ANRP episodul 2

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22