ÎCCJ: Darius Vâlcov a picat testul cu detectorul de minciuni la întrebarea dacă a luat mită

Laurentiu Gheorghe | 28.02.2019

În motivarea deciziei de condamnare la 8 ani de închisoare, judecătorii arată că Darius Vâlcov a mințit la testul cu detectorul de minciuni când a fost întrebat dacă a primit mită 6 milioane de lei.

Pe aceeași temă

Darius Vâlcov, eminența cenușie a PSD și artizanul programului de guvernare PSD-ALDE, a cerut să fie suspus testului cu detectorul de minciuni, pe care l-a picat însă, când a fost întrebat dacă a primit mită 6 milioane lei de la omul de afaceri Theodor Berna, se arată în motivarea deciziei judecătorilor care l-au condamnat pe actualul consilier al premierului Viorica Dăncilă la 8 ani de închisoare pentru corupție.

La mai bine de un an de la sentință, cei trei judecători de la ÎCCJ au publicat motivarea deciziei care numără nu mai puțin de 325 de pagini. Din denunțul lui Theodor Berna, patronul companiei Tehnologica Radion, rezultă că inițial Vâlcov, pe atunci primarul orașului Slatina, s-ar fi lăcomit la 15 milioane de lei, adică un comision de 20% din valoarea unor contracte pe care a promis că i le va atribui, contracte care constau în principal din lucrări de canalizare care urmau să fie realizate în trei-patru ani.

De asemenea, i-ar fi promis lui Theodor Berna că va interveni și la instituția care rezolvă contestațiile în cazul licitațiilor, dar și la magistrații Curții de Apel, care ar putea fi sesizați cu astfel de contestații, astfel încât Theodor Berna să obțină acele contracte.

Judecătorii au considerat că Darius Vâlcov „a deturnat prestigiul funcției publice pe o deținea”.

În fața judecătorilor, Darius Vâlcov a motivat că a decis să-și recunoască o parte dintre faptele de care era acuzat pentru că a fost închis preventiv în condiții improprii într-o celulă de 2 pe 3 metri, împreună cu alți șapte arestați. În plus a fost repartizat în patul de sus unde nu avea suficient oxigen.

În motivație se arată că Lavinia Șandru, fosta soție a lui Vâlcov, ar fi încercat să acopere proveniența bunurilor găsite la percheziții: tablouri de valoare și trei lingouri de aur, dar și suma de 800.000 de euro. Aceasta a afirmat că banii ar fi provenit din darul de la nuntă și botez, care ar fi totalizat aproape 800.000 de euro.

Darius Vâlcov a primit o condamnare de patru ani de închisoare pentru trafic de influență, șase ani pentru spălare de bani și doi ani pentru operațiuni financiare sau acte de comerț incompatibile cu funcția. De asemenea, instanța a decis menținerea sechestrului instituit în acest dosar pe bunuri și conturi ale actualului consilier al premierului.

Vâlcov a fost trimis în judecată, în mai 2015, pentru trafic de influență, spălare de bani, efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale, în formă continuată.

Alături de Vâlcov sunt judecăți Lucian Petrut Șușală (fost șofer al lui Darius Vâlcov), Minel Prina, fost primar al municipiului Slatina, Petre Bogdan Timofte și Constantin Tomescu.

Potrivit DNA, în cursul anului 2009, omul de afaceri Theodor Bernă, administratorul companiei Tehnologica Radion, l-a contactat pe Darius Vâlcov, la acea dată primar al municipiului Slatina, căruia i-a propus că, în schimbul oferirii sprijinului în influențarea factorilor de decizie din cadrul autorității contractante (SC Compania de Apa Olt SĂ), în vederea câștigării unor licitații de lucrări pentru obiective situate în Slatina, Scornicesti, Piatră Olt și Drăgănești, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate, conform contractelor de execuție a respectivelor lucrări.

Propunerea a fost făcută în contextul în care, în noiembrie 2008, fusese aprobat la nivel guvernamental proiectul "Extinderea și reabilitarea sistemelor de apa și apa uzată în județul Olt", al cărui beneficiar final este SC Compania de Apa Olt SA, operator regional, finanțarea fiind asigurată, majoritar, din fonduri europene nerambursabile.

În cadrul acestui proiect au fost încheiate trei contracte, respectiv "Reabilitarea și extinderea rețelei de apa și canalizare în orașele Scornicesti și Potcoava", "Reabilitarea și extinderea rețelei de apa și canalizare în municipiul Slatina" și "Reabilitarea și extinderea rețelei de apa și canalizare în orașele Drăgănești-Olt și Piatra-Olt".

Cu ocazia derulării procedurilor de licitație referitoare la atribuirea celor trei contracte, membrii comisiei au procedat, la îndemnul lui Darius Vâlcov, în mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor condiții de eligibilitate în scopul favorizării firmei Tehnologica Radion. În consecință, Tehnologica Radion a câștigat licitațiile organizate în cadrul proiectului "Extinderea și reabilitarea sistemelor de alimentare cu apa și apa uzată în județul Olt", fiind semnate contracte cu Compania de Apă Olt, pentru mai multe lucrări, de 78.201.552 lei.

Conform DNA, Theodor Berna și Darius Vâlcov au stabilit de comun acord ca sumele de bani să-i fie remise acestuia din urmă, în numerar, în lei și numai la sediul firmei.

Astfel, în baza acestei înțelegeri, în perioada ianuarie-martie 2011, Darius Vâlcov s-a prezentat periodic la sediul firmei Tehnologică Radion, unde a primit suma totală de 1.200.000 lei (în 3 tranșe a câte 400.000 lei fiecare), remiterea fiind realizată ori de câte ori contractantul Compania De Apa Olt efectua plăți în contul societății. De asemenea, în perioada aprilie-decembrie 2011, Darius Vâlcov a primit de la Theodor Berna, prin intermediul lui Minel Prina, suma totală de 2.500.000 lei (în 5 tranșe a câte 500.000 lei). În plus, în perioada 2012-2013, Darius Vâlcov a primit de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor firme, sumă de 3.080.000 lei, spun procurorii DNA.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22