Pe aceeași temă
Astfel, in sedinta de guvern de joi, ministrul Muncii, Olguta Vasilescu a anuntat marirea salariului minim pe economie la 1900 lei- de la 1 ianurie 2018-, a punctului de pensie la 1100 lei si a indemnizatiei pentru cresterea copilului. In acelasi timp, ministrul Finantelor, Ionut Misa a anuntat si el ca impozitele vor scadea de la 16 la 10%, la fel si impozitele pe cladiri, iar contributiile, de 35%, vor fi mutate in sarcina angajatului. In sedinta de guvern nu s-a scos o vorba despre sursele de finantare a acestor masuri, in condiile in care deficitul pe ultimul trimestru a crescut la 4,1%, cel mai mare din Europa.
Cresteri de cheltuieli pe banda rulanta
Olguta Vasilescu a spus in sedinta de guvern ca de la 1 ianurie 2018 salariul minim va creste la 1900 lei, in paralel cu alte cresteri ale punctului de pensie, idemnizatiei pentru cresterea copilului.
”Vă propunem o hotărâre de Guvern într-o primă lectura prin care salariul minim brut pe țară să crească la 1900 de lei la 1 ianuarie 2018, astfel încât salariile românilor să nu fie afectate de întoarcerea sarcinii fiscale. Suma este aferentă celei prevăzute în programul de guvernare, care era de 1550 de lei.
Indemnizația minimă de creștere a copilului va crește, tot de la 1 ianurie 2018, la 1250 de lei, față de 1233 cât este în prezent și nu va mai fi raportată la salariul minim ci la indicele social de referință care este astăzi de 500 de lei și indemnizația va fi de două ori și jumtate ISR.
Proiectul de ordonanță prevede creșterea punctului de pensie la 1100 de lei, iar pensia minimă la 640 de lei, de la 1 iulie 2018. Aceste măsuri vin la pachet cu reducerea procentului la Pilonul II de pensii de la 5,2% la 3,7%, dar atenție fără a fi afectată valoarea nominală din prezent. Mai precis, suma care achitată astăzi către administorii Pilonului II de pensii la anul va fi aceeași, dar scăderea procentului este necesară, datorită creșterii salariului minim brut cu 20%.”, a anunțat Lia Olguța Vasilescu.
Guvernul urmareste insa ca suma data in contul contributiei la Pilonul II catre fondurile private sa ramana aceeasi, de aceea scade procentul alocat acesteia.
In acest moment, din salariul brut al unui angajat se retin 10,5% CAS - contributia la pensii, din care 5,4% se duc catre sistemul public, iar 5,1% catre fondurile private.
Scaderi de taxe pentru tot poporul
Ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa, susţine că impozitul pentru toate veniturile va fi plafonat la 10%. Mai mult, Mişa susţine că se vor implementa măsuri pentru a evita ca multinaţionalele să-şi mai externalizeze profiturile.
"Impozitul pentru toate veniturile scade de la 16% la 10%. Sunt 10 milioane de romani care vor plati un impozit mai mic pe dobanzi. Sunt peste 250.000 de pensionari care vor plati un impozit mai mic pe suma care depaseste 2000 de lei. Toti romanii care au inchiriat o locuinta sau un teren vor plati mai putin.
Ministrul Misa a anuntat ca se prevede cresterea cu 60% a deducerilor personale pentru romanii cu salarii mici.
Romanii care desfasoara activitati independente – medicii,jurnalistii, avocatii – nu vor mai plati contributii sociale raportate la aceste activitati, ci se vor calcula la nivelul salariului minim pe economie.
Contributiile scad cu 2 puncte procentuale, a anuntat ministrul Misa. Contributiile vor scadea de la 39,25% la 37, 25%. In totalul din salariul brut, 35% vor fi contributii platite de angajator in numele salariatului.
O alta simplificare e reducerea contributiilor de la 9 la 3. Contributia pentru pensie, contributia pentru sanatate, contributia asiguratoare pentru munca vor fi suportate suportata de angajator.
Scad contributiile pentru conditile de pensie pentru conditii deosebite de munca şi pentru contributii speciale de munca (de la 36 la 33%)
Pentru 450.000 de firme cu cifra de afaceri sub 1 mil de euro se va institui un procent de 1% din cifra de afaceri in loc de 16% cat e in prezent.
Taxa de solidaritate s-a metoamorfozat in contributie asiguratorie pentru munca
Misa a declarat, la inceputul sedintei de guvern, ca toate contributiile ramase in sarcina angajatorului dupa transferarea CAS la angajati, de 2,75% in prezent, "scad la 2,25%".
"Contributiile ramase in sarcina angajatorului respectiv 2,75%, dupa transferul de 20 de puncte la salariat, scad de asemenea la 2.25% si vor acoperi riscurile de somaj, accidente, concediu medical, creante salariale", a declarat ministrul Finantelor.
Va fi o singura "contribuie asiguratoare pentru munca", a spus Misa.
La jumatatea lunii octombrie, Ionut Misa a anuntat, la Antena 3, o taxa de solidaritate de 2%, sustinand ca este vorba despre "o directiva europeana care reglementeaza pentru fondul de salarii o anumita taxa (...) O plateste angajatorul la fondul de salarii, sa aiba si el o responsabilitate fata de bugetul de stat".
Lupta cu multinationalele
Se introduce directiva europeana pentru combaterea externalizarii profiturilor. Multinationalele care evitau plata taxelor in Ro nu vor mai putea face acest lucru, pentru combaterea externalizarii profiturilor companiilor multinationale, astfel incat firmele "care evitau plata taxelor nu vor mai putea face acest lucru".
Odata cu introducerea acestei directive, se va impune o deducere limitata a dobanzilor si va exista un "impozit pentru sumele transferat in afara tarii de mult in incercarea (multinationalelor) de a-si reduce baza de impozitare", a spus ministrul Finantelor.
In plus, "vor fi impiedicate transferurile unor grupuri de firme catre filialele lor din paradisurile fiscale si nu vor mai fi oferite beneficii fisclae obtinute prin aranjamente abuzive intre firme", a mai spus Misa.
Ministrul Finantelor, Ionut Misa, a anuntat ca se are in vedere introducerea unei masuri prin care sa se confiste orice mijloc de transport care este folosit la evaziunea fiscala cu produse accizabile, pe langa marfurile in cauza.
Acesta a precizat ca este vorba de confiscarea oricarui mijloc de transport, de la cal la masina la "vapor sau tren".
O alta masura vizeaza confiscarea mijlocului de transport, si aici e vorba de toate mijloace, utilizat de cei care fac evaziune.", a spus ministrul Ionuţ Mişa.
Raport dur al Comisiei Europene
- Intelegerea noastra este ca autoritatile romane nu intentioneaza sa actioneze potrivit recomandarilor facute. Ministrul Finantelor a confirmat ca obiectivul pentru 2017 ramane un deficit bugetar nominal de 3% din PIB, in timp ce o ajustare structurala in 2017 nu reprezinta o prioritate. Rectificarea bugetului, adoptata de guvern la mijlocul lunii septembrie 2017, mentine tinta de deficit la 2,96% din PIB, in timp ce proiectia macroeconomica s-a imbunatatit. Aceasta cifra indica o deteriorare a deficitului structural in comparatie cu cel prevazut in bugetul initial din 2017, care planificase deja o orientare fiscala expansionista. Ministrul Finantele a sustinut ca recomandarea SDP a venit la sfarsitul anului, lasand un spatiu limitat de manevra aplicarii ajustarii structurale recomandate. Rectificarea bugetara recenta ridica, de asemenea, ingrijorari cu privire la calitatea finantelor publice.
- In ceea ce priveste structura bugetara, Romania a adoptat politici care sporesc consumul pe termen scurt (reduceri de impozite indirecte, cresteri ale salariile din sectorul public) si care sunt dificil de inversat, mai degraba decat politici care sa vizeze stimularea pe termen lung a cresterii economica (cum ar fi imbunatatirea absorbtiei fondurilor UE sau cresterea calitatii investitii publice).
- Ministrul Finantele a stabilit doua obiective pentru anul 2018: obiectivul principal al mentinerii unui deficit global de 3% din PIB si, ca obiectiv secundar, reducerea deficitului structural cu 0,5% din PIB. Misiunea a observat ca, avand in vedere decalajul pozitiv si din ce in ce mai mare al productiei, mentinerea deficitul nominal de 3% din PIB in 2018 ar insemna o deteriorare a pozitiei structurale.
- Conform previziunilor Comisiei, in scenariului in care actualele politici raman la fel, deficitul global ar urma sa creasca in 2018, la un nivel substantial mai mare de 3% din PIB, determinat de cresteri semnificative ale salariilor publice.
- Autoritatile intentioneaza sa transfere in totalitate contributiile sociale catre angajati, in scopul de a atenua impactul fiscal al Legii salarizarii unitare. Guvernul intentioneaza sa insoteasca aceasta schimbare cu o reducere a ratei contributiilor sociale totale, de la actual 22,75% pentru angajatori si 16,5% pentru salariati pana la 36% pentru angajati si reducerea impozitul pe venit de la 16% la 12% sau chiar 10%.
- De asemenea, guvernul are in vedere o reversare a reformei sistemului de pensii din 2008, care a introdus al doilea pilon de pensii. Autoritatile au in vedere o reducere a nivelului transferul contributiilor sociale, care, potrivit Sistemului European de Contabilitate (ESA) este clasificata in afara administratiei publice. Aceste transferuri se ridica la aproximativ 0,8% din PIB anual. O astfel de masura ar reduce deficitul fiscal pe termen scurt. Cu toate acestea, castigul fiscal s-ar risipi pe termen lung. In plus, o astfel de inversare ar putea avea implicatii negative pentru viabilitatea sistemului de pensii si pentru dezvoltarea pietelor de capital. Misiunea a avertizat impotriva adoptarii unor modificari profunde la sistemul de pensii in graba si fara o analiza adecvata doar din motivul de a reduce deficitul pe termen scurt. Nationalizarea activelor acumulate pe Pilonul II nu pare sa fie luata in considerare in acest moment.
- Misiunea a discutat, de asemenea, mecanismul TVA split. La la sfarsitul lunii august 2017, guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta de modificare a Codului Fiscal care obliga toti platitorii de TVA sa utilizeze conturi separate in scopuri de TVA incepand din ianuarie 2018. Misiunea a subliniat ca o astfel de situatie poate necesita o derogare prealabila de la Directiva privind TVA. Ministerul de Finante a contestat necesitatea unei derogari si a sustinut ca Comisia nu are informatii exacte despre aceasta masura.
- Banca Nationala a Romaniei a confirmat politica fiscala prociclica, acest lucru intarind preocuparile Comisiei cu privire la actualul mix de politici.