Inalta Curte incepe judecarea dosarului Gala Bute. Patru inculpati si-au recunoscut vina

Paul Cristescu | 16.10.2015

ICCJ incepe astazi judecare dosarului Gala Bute Elena Udrea a declarat vineri, la ICCJ, ca se opune judecarii in procedura simplificata a dosarului "Gala Bute" deoarece inculpatii care au recunoscut ca i-au dat spaga trebui sa demonstreze cum i-au dat banii, arata Mediafax.

Pe aceeași temă

 

UPDATE: Udrea afirma pe contul sau de Facebook că in dosarul ''Gala Bute'' procurorii ''au îngrămădit în mare viteză acuzații diverse'' la adresa ei și anunță că se va apăra pentru că ''acest dosar este proba justiției de tip nou, în care delațiunea este suficientă în inculparea și arestarea unui om'': ''De astăzi dosarul în care am fost 72 de zile arestată este public. Numit incorect și pe nedrept Gala Bute (față de campionul Lucian Bute), în realitate ar trebui să fie Dosarul Elena Udrea, pentru că este un dosar în care procurorii au îngrămădit în mare viteză acuzații diverse la adresa mea, ținta fiind fără dubii arestarea. (...) De astăzi, pot vorbi liber despre acest dosar, despre acuzații, probe și presiunile făcute de procurori pentru a obține declarații împotriva mea, care continuă și acum. Fiți siguri că mă voi apăra cu toate armele, nu pentru că mă consider în general un politician fără greșeli, ci pentru că acest dosar este proba justiției de tip nou, în care delațiunea este suficientă în inculparea și arestarea unui om'', a scris Elena Udrea, vineri, pe pagina sa de Facebook.

 

Ea spune că nu exista probe pentru acuzatiile care i se aduc: ''Abuz în serviciu în condițiile în care nu se precizează ce anume am făcut eu defectuos, ori nu am făcut deloc, deși ar fi trebuit să fac, în ceea ce privește implicarea MDRT în Gala Bute. Trei luări de mită, pentru care singurele probe sunt declarațiile, mai greu sau mai ușor date de foști colaboratori, care fiind puși în fața probelor și cu amenințarea arestării sfârșesc prin a recunoaște că au luat bani, dar evident nu pentru ei, ci pentru șef, pentru Elena Udrea! Ceea ce le-a adus libertatea, mie arestarea și pentru ei, în loc de o pedeapsă întreagă, reduceri succesive ale acesteia. (...) Dacă o asistentă medicală care lucrează cu un mare profesor este prinsă că a luat bani de la pacienți și are de ales între a fi arestată și condamnată și a spune că îi dădea de fapt banii profesorului astfel rămânând liberă și eventual chiar cu o pedeapsă mult redusă și chiar fără executare la final, ce credeți că va face?'', a scris Udrea.

 

***

 

Stefan Lungu, Ana Maria Topoliceanu, Gheorghe Nastasia si omul de afaceri Dragos Botoroaga, toti patru inculpati in dosarul Gala Bute, si-au recunoscut vina, informeaza Digi24.ro.
 

Trei dintre acestia au fost colaboratori ai Elenei Udrea de la Ministerul Dezvoltarii si Turismului:  fostul consilier personal al Elenei Udrea, Stefan Lungu, fostul secretar general al ministerului, Gheorghe Nastasia, si fosta sefa a Companiei Nationale de Investitii, Ana Maria Topoliceanu. Pe parcursul anchetei, acestia au declarat ca au fost intermediari ai unor sume de bani care au ajuns la fostul ministru al Dezvoltarii, aminteste sursa citata.
 

CITITI SI: Elena Udrea initiaza un proiect de lege pentru limitarea condamnarilor la inchisoare cu executare

 

"Nu am cum sa merg pe proces simplificat. In acest caz, despre care de azi pot sa vorbesc linistita, este vorba de trei fosti colaboratori ajunsi in situatia in care au fost prinsi ca au luat bani si au sfarsit, mai repede sau mai greu, raspunzand ca au luat. In felul acesta, oricine este prins ca greseste sau ca ia o spaga, dar spune ca i-a dat sefului, are avantajul sa ramana in libertate si beneficiaza de reduceri de pedeapsa conform Codului penal. Deci eu nu am cum sa merg pe proces simplificat", a spus Elena Udrea, la intrarea in sediul ICCJ.
 

(Elena Udrea, in campania de promovare a Galei de box "Bute")

 

"Eu am fost 72 de zile in arest pentru ca niste oameni prinsi ca au luat bani au spus: Domne, am luat, dar am luat pentru Elena Udrea. Cred ca trebuie sa stea in proces pentru a demonstra cum mi-au dat ei mie bani", a precizat Udrea.  
 

Completul de judecata de la instanta suprema a citit, vineri, rechizitoriul din dosarul "Gala Bute" si le-a adus la cunostinta inculpatilor drepturile procesuale aratand ca daca recunosc in totalitate faptele, limitele pedepsei inchisorii se reduc cu o treime.

 

Context

 

Potrivit procurorilor, Elena Udrea a luat decizia organizării Galei Bute în urma unor discuţii cu Rudel Obreja şi le-a cerut subordonaţilor săi de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului să găsească soluţii de încheiere a contractului privind finanţarea evenimentului, urmărind obţinerea unor beneficii electorale, prin asocierea imaginii sale cu cea a lui Lucian Bute.

 

Inalta Curte de Casatie si Justitie arăta, in motivarea deciziei prin care Elena Udrea a fost arestata preventiv pentru 30 de zile in acest dosar, ca fostul ministru al Turismului a facut presiuni asupra subordonatilor sai pentru incheierea contractului necesar organizarii acestui eveniment desi acestia i-au spus ca incheierea contractului implica o incalcare a prevederilor legale, conform Agerpres.

 

"Reprezentantul Ministerului Public considera ca, in urma declaratiilor persoanelor audiate in cauza, este cert ca inculpata (Elena Udrea - n.r.), desi nu a semnat, a intocmit documente proprii cu privire la adoptarea actelor normative care au creat contextul savarsirii infractiunii. De asemenea, arata ca a determinat ceilalti functionari sa incheie contractul intr-o asemenea modalitate, fiind declaratiile martorului Marasoiu si ale martorului Lungu Stefan care vorbesc despre sedintele lungi pana in noapte, in care inculpata le impunea functionarilor sa identifice si sa incheie contracte, desi acestia ii aduceau la cunostinta prevederile care impiedica acest lucru. Arata ca unele persoane plangeau la aceste sedinte, fiind declaratia martorului Marasoiu in acest sens, care si-a dat demisia din cauza presiunilor care s-au facut asupra sa", se arata in motivare.

 

CITITI SI: DNA pune SECHESTRU pe o parte din averea Elenei Udrea. Milioane de lei, imobile, parti sociale la firme

 

Procurorul a mai precizat ca sistemul era centralizat, toate deciziile erau luate de catre Elena Udrea, chiar daca ea isi delegase dreptul de semnatura, figurand doar pe foarte putine acte. Toate contractele incheiate in minister duceau la plata unui comision, iar beneficiarul era Elena Udrea sau persoanele din jurul sau care au intermediat mita ori finantarea cheltuielilor PDL-ului in timpul campaniei electorale, mentioneaza sursa citata.

 

Circuitul banilor

 

 

Procurorii DNA arata ca banii luați ca mită ajungeau la Elena Udrea, la persoane pe care fostul ministru le indica sau erau utilizati pentru achitarea diverse cheltuieli ale PDL, în special ale Organizaţiei Bucureşti al cărui preşedinte era, conform stiripesurse.ro

 

CITITI SI: Elena Udrea, TURNATA de prietena sa Ana Maria Topoliceanu: Udrea voia să pună mâna pe 5 milioane de euro din cele 100.000 de milioane de euro cat era bugetul CNI

 

Banii erau încasați de persoanele cele mai apropiate de Udrea, respectiv de consilierul său personal, Tudor Breazu, de prietena sa cea mai bună, Ana Maria Topoliceanu, de Gheorghe Nastasia, omul de încredere al Elenei Udrea căruia i-a delegat toate atribuţiile ministeriale.

 

Cu excepţia lui Tudor Breazu, toţi aceştia au arătat că sumele de bani îi erau destinate Elenei Udrea."Declaraţiile celor mai sus menţionaţi se coroborează cu înscrisurile care au urmărit traseul pentru o parte din bani din care rezultă că banii au ajuns, fie nemijlocit la inculpată, fie în patrimoniul altor persoane, dar la cererea şi în interesul inculpatei Udrea Elena Gabriela, fiind folosiţi pentru a achita cheltuieli ale Partidului Democrat Liberal, şi în special ale Organizaţiei Bucureşti a cărei preşedintă era aceasta, fie în patrimoniul lui Rudel Obreja pentru a acoperi creditul bancar acordat de la BRD tot la insistenţa şi cu contribuţia inculpatei", se spune în motivare.

 

Procurorii DNA sustin ca probele administrate in aceasta cauza arata ca Udrea Elena a luat decizia organizarii galei in urma unor discutii informale cu Obreja Rudel, a determinat adoptarea actelor normative care au creat cadrul finantarii evenimentului, a cerut in mod repetat functionarilor din subordine sa se intalneasca cu Rudel Obreja pentru a identifica solutii pentru incheierea contractului si a participat nemijlocit la stabilirea bugetului care urma sa fie alocat de catre MDRT in afara cadrului reglementat de procedura achizitiilor publice.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22