Pe aceeași temă
Cearta a avut loc între cofondatorul grupării, vicepremierul Abdul Ghani Baradar, și un ministru al cabinetului, membru al temutei rețele Haqqani, potrivit surselor menționate. Un alt motiv al scandalului a fost cine să-și aroge victoria în Afganistan, scrie BBC, care citează surse de la vârful grupării insurgente
Au existat mai multe relatări privind neînțelegeri în rândul conducerii talibane de când mullahul Abdul Ghani Baradar nu a mai apărut în public, însă ele au fost infirmate oficial de grupare.
Talibanii au preluat controlul Afganistanului luna trecută și l-au declarat Emirat Islamic. Noul guvern interimar este alcătuit integral din bărbați, lideri proeminenți ai talibanilor, unii dintre ei cunoscuți pentru atacurile împotriva forțelor SUA în urmă cu două decenii.
O sursă din rândul talibanilor a declarat pentru BBC că Abdul Ghani Baradar și Khalil ur-Rahman Haqqani - ministru pentru refugiați și figură proeminentă în cadrul rețelei Haqqani - au schimbat cuvinte grele, iar susținătorii lor s-au încăierat.
Un alt lider taliban din Qatar, care cunoaște evenimentele, a confirmat că cearta a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute.
Sursele au arătat că scandalul a izbucnit pentru că Baradar, noul prim ministru adjunct, era nemulțumit de structura guvernului interimar.
Încăierarea ar fi pornit și de la disputa privind cine să-și aroge victoria în Afganistan.
Abdul Ghani Baradar este de părere că accentul trebuie pus pe eforturile diplomatice susținute de oameni ca el, în vreme ce membrii grupării Haqqani - condusă de una din cele mai importante figuri ale talibanilor - și susținătorii lor afirmă că victoria a fost obținută prin luptă.
Ghani Baradar a fost primul lider taliban care a comunicat direct cu un președinte american, după o conversație telefonică cu Donald Trump în 2020. Înainte de asta, el a semnat din partea talibanilor acordul de la Doha privind retragerea trupelor americane din Afganistan.
De partea cealaltă, rețeaua Haqqani este asociată cu unele dintre cele mai violente atacuri împotriva forțelor afgane și a aliaților lor, care au avut loc în ultimii ani. Rețeaua Haqqani este pe lista organizațiilor teroriste întocmită de Statele Unite.
Liderul rețelei, Sirajuddin Haqqani, este ministru de interne în guvernul interimar.
Controverse privind dispariția vicepremierului Abdul Ghani Baradar
Într-o înregistrare audio despre care se presupune că vorbește Baradar a fost dată publicității luni, co-fondatorul taliban spunând că e plecat într-o delegație. „Oriunde aș fi în acest moment, suntem cu toții bine”, a spus el.
BBC nu a putut verifica înregistrarea, care a fost postată pe mai multe site-uri oficiale talibane.
Talibanii au susținut că Baradar este în siguranță, dar au lansat declarații contradictorii cu privire la ceea ce face acesta în prezent. Un purtător de cuvânt a spus că vicepremierul afgan a mers în Kandahar pentru a se întâlni cu liderul suprem al talibanilor, dar ulterior a declarat pentru BBC că este „obosit și vrea să se odihnească”.
Moartea liderului fondator a fost ascunsă timp de doi ani timp în care talibanii dădeau declarații în numele lui
În 2015, talibanii au recunoscut că au ascuns moartea liderului său fondator, Mullah Omar, pentru mai mult de doi ani, timp în care au continuat să emită declarații în numele său.
Speculațiile rămân asupra comandantului suprem al talibanilor, Hibatullah Akhundzada, care nu a fost văzut niciodată în public. El este responsabil cu afacerile politice, militare și religioase ale talibanilor.
Între timp, ministrul de externe al Afganistanului a cerut marți donatorilor internaționali să repornească ajutorul, spunând că comunitatea internațională nu ar trebui să își condiționeze politic acest ajutor.
Afganii au motive să pună la îndoială cuvântul talibanilor. În 2015, talibanii au recunoscut că au ținut ascunsă mai mult de doi ani moartea liderului fondator, Mullahul Omar, și că în acest interval au continuat să dea declarații în numele lui.