Incapacitatea de absorbtie obliga Bucurestiul sa returneze €800 milioane, fonduri rurale

Tudor Despina | 07.12.2015

Cel putin 800 de milioane de euro din fonduri europene pentru dezvotare rurala vor fi returnati Comisiei Europene. Cauza: incapacitatea de absorbtie.

Pe aceeași temă

 

Anuntul a fost facut, luni, de ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu vorbind despre fonduri din Programul National pentru Dezvoltare Rurala 2007-2013.

 

Avem foarte multe fonduri alocate. Am avut si pentru perioada anterioara, dar din pacate nu am reusit sa le utilizam in integralitate. Cel putin 800 de milione (de euro – n.r.) vor fi returnati Comisiei Europene si este dureros ca se intampla asa pentru ca va imaginati, cu 800 de milioane de euro se puteau face multe afaceri in mediul rural care sa aduca o viata mai buna fermierilor si mai ales celor care desfasoara activitatea in afara agriculturii”, a spus Achim Irimescu in cadrul conferintei “Dezvoltarea integrate a mediului rural in Romania”, potrivit Agerpres.

 

Irimescu a mai aratat ca, “din pacate”, principalul furnizor de locuri de munca in mediul rural ramane agricultura. Asta in conditiile in care, la mijlocul lui Noiembrie, fostul sef de la Agricultura, Daniel Constantin, spunea la bilant ca fondurile europene atrase in trei ani si jumatate au sarit de opt miliarde de euro.

 

Protejarea civilizatiei rurale

 

Toti luni, ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Vasile Dancu, spunea ca e necesara o strategie la nivel national pentru protejarea civilizatiei rurale a tarii, aceasta fiind ultima din Europa.

 

"Avem ultima civilizație rurală din Europa și această civilizație rurală ar trebui s-o protejăm. Europa simte asta și încearcă să facă asta cu noi, dar noi nu vrem să acceptăm asta, parcă nu auzim. (...) În România vin mai degrabă străinii să ne atenționeze asupra faptului că ne moare satul, că moare o civilizație. (...) E o chestiune de cultură care ne lipsește, dimensiunea culturii care ne lipsește nouă — aceea de a ne putea autoorganiza și de a ne dezvolta singuri. (...) Cred că în primul rând trebuie să ne pese nouă înșine de țara noastră. Acesta este cel mai important lucru și nu e un slogan", a spus Dancu.

 

Mai multe probleme la fondurile europene

 

La finalul lunii Noiembrie, Dacian Ciolos a gasit mai multe nereguli in ce priveste programele de finantare cu bani europeni. Astfel, programul Operational Regional pentru perioada 2007-2013 a fost gasit blocat, dupa cum a anuntat premierul Ciolos. Si pe intervalul 2014-2020 sistemul informatic e nefunctional. Precizarile premierului au fost facute in urma unei intalniri cu comisarul european Corina Cretu, Dacian Ciolos subliniind ca nici procedurile de acreditare nu au fost finalizate.

 

La randul sau, comisarul Creţu a spus ca mai sunt mai putin de patru saptamani pana la 31 Decembrie 2015, termenul limita pana la care Comisia Europeana mai accepta facturi pentru a fi decontate. "In aceste 6 saptamani, Romania are nevoie de stabilitate la nivelul autoritatilor de management", a aratat Cretu.

 

"Intalnirea de astazi mi-a fost utila ca sa imi fac o idee mai precisa legat de stadiul in care ne aflam atat cu finalizarea programului 2007-2013. Am gasit Programul Operational Regional blocat in urma unui audit al Comisiei, dar am inteles ca lucrurile se pot debloca rapid pentru a reincepe platile", a spus Ciolos. Acesta a precizat ca mai sunt cateva saptamani in care pot fi facute plati, astfel incat sa fie reduse, pe cat posibil, din pierderi.

 

Seful Executivului a punctat existenta unor deficiente si pentru perioada de finantare 2014-2020: "Am discutat mult si despre noua perioada 2014-2020, unde la fel sunt inca foarte multe lucruri care nu au fost facute in aceasta faza. Mai trebuie terminat sistemul informatic, care este inca nefunctional, procedurile de acreditare care inca nu sunt finalizate si de indeplinit anumite conditionalitati ex- ante ca sa putem lansa proiectele", a explicat Ciolos.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22