Inculpatii din dosarul Apa Nova vor fi cercetati sub control judiciar, a decis instanta

Tudor Despina | 25.09.2015

Ancheta DNA la compania Apa Nova arata faptul ca societatea isi formase un veritabil serviciu intern de securitate folosit pentru supravegherea angajatilor. Mai mult, sustin procurorii anticoruptie, sefii francezi ai companiei ar fi stiut de circuitul mitei derulat de subordonatii lor.

Pe aceeași temă

 

UPDATE: Inculpatii din dosarul Apa Nova – Vlad Moisescu, Costin Berevoianu si Ovidiu Semenescu – vor fi cercetati sub control judiciar, a decis Tribunalul Prahova vineri seara. Decizia instantei nu e definitiva, procurorii DNA putand face contestatie, transmite Digi 24.

 

***

 

Descinderile facute de anchetatorii DNA la Apa Nova releva gradul ridicat de coruptie din societate, iar toate presupusele actiuni ilegale ale superiorilor erau securizate printr-un adevarat serviciu intern format din fosti angajati ai serviciilor de informatii, serviciu folosit pentru supravegherea angajatilor.

 

Potrivit referatului DNA la cererea de arestare preventiva, citat de HotNews, Apa Nova facea filaje si interceptari prin intermediul acestui serviciu de securitate. Procurorii cer arestarea lui Vlad Moisescu (fostul trezorier al PNL, implicat si in dosarul Chiliman), a lui Costin Berevoianu (fostul consilier personal al lui Sorin Oprescu) si a omului de afaceri Ovidiu Semenescu (reprezentant neoficial al grupului Veolia, din care face parte si SC Apa Nova. Cei trei au fost retinuti, joi noaptea, intr-un dosar privind presupuse fapte de trafic si cumparare de influenta la Apa Nova Bucuresti.

 

Potrivit DNA, in perioada ianuarie - aprilie 2011, Octavian Moisescu s-a asigurat ca va fi aprobat un act aditional la un contract de concesiune semnat de SC Apa Nova Bucuresti SA cu Primaria Municipiului Bucuresti, privind obtinerea, de catre firma respectiva, a unor majorari extraordinare ale tarifului de alimentare cu apa si canalizare.

 

Majorarea tarifelor a permis Apa Nova cresterea substantiala a veniturilor/profitului, de la cifra de afaceri neta - 493.644.646 lei, profit net - 85.732.079 lei in 2011, la cifra de afaceri neta 666.912.331 lei si profitul net-118.135.449 lei in 2012, potrivit procurorilor DNA.

 

Astfel, conform calculelor DNA, presupusul trafic de influenta derulat ar fi adus o crestere cu aproximativ 173 de milioane de lei la Apa Nova, intr-un singur an.

 

Francezii ar fi stiut de circuitul mitei

 

Mai mult, ancheta DNA arata ca sefii francezi ai Apa Nova ar fi stiut de mita care circula in companie sub supravegherea sefilor romani.

 

Bruno Roche si Lorand Lalague – directori ai firmei franceze – aveau cunostinta ca Apa Nova Romania platea spaga mascata sub contracte fictive astfel incat sa isi asigure in Primaria Bucuresti cresterea tarifelor practivate la nivelul populatiei.

 

Denuntatorul principal in dosarul instrumentat de DNA Prahova este Alexandru Horpos, patronul firmei STRACO, implicat si dosarul de coruptie al ginerelui lui Traian Basescu, Radu Pricop, arata Romania Libera. Directia Anticoruptie sustine ca STRACO a obtinut un contract de 50 de milioane de euro de la Apa Nova Bucuresti prin cumparare de influenta.

 

Mai mult, arata DNA in referat, membrii sindicatului beneficiau de servicii stomatologice gratuite, platite de Apa Nova cabinetului stomatologic detinut de sotia lui Costin Berevoianu (care facea trafic de influenta pentru grupul VEOLIA, potrivit procurorilor).

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22