Indicele ROBOR și-a luat avânt, scumpind dobânzile la creditele în lei

Redactia | 23.04.2018

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care se calculează dobânzile la creditele în lei, a atins luni 2,22%, cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani și jumătate, a comunicat luni Banca Națională a României.

Pe aceeași temă

 

 

In ceea ce priveste indicele ROBOR la 6 luni, acesta a crescut luni la 2,49%, cel mai mare nivel din 29 octombrie 2014, cand a fost 2,51%.

 

Indicele ROBOR la nouă luni, care reprezintă rata dobânzii platită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a crescut de la 2,53% la 2,56%.

 

Creșterea ROBOR la o valoare apropiată de rata dobânzii de referință a BNR (2,25%) era anticipată de analiștii financiari, mai ales după ce săptămâna trecută BNR efectuase o sterilizare a surplusului de lichiditate de pe piața interbancară.

 

Luna trecută, analiștii CFA România, au prognozat că peste un rata medie a ROBOR la trei luni va ajunge la 3,13% și un curs de schimb de 4,7651 lei pentru un euro, pe fondul unei rate a inflației în creștere.

 

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat recent ca este ingrijorat de cresterea indicelui ROBOR, afirmand ca va accepta propunerea guvernatorului Bancii Nationale, Mugur Isarescu, de a discuta, mai ales ca si-au trimis si scrisori pe acest subiect.

 

Cum calculează BNR indicele ROBOR

 

Indicele se calculeaza zilnic de catre BNR si reprezinta media aritmetica a cotatiilor practicate de bancile din Romania. Cu alte cuvinte, ROBOR reprezinta dobanda medie cu care se imprumuta bancile intre ele, la diferite termene (1 zi, 3 luni, 6 luni, 12 luni).

 

De interes este, in special, cel la 3 luni (ROBOR 3M). Dobanzile variabile la creditele in lei se formeaza in mare parte luand in calcul acest indicator (ROBOR 3M), la care se adauga o marja fixa de 2 puncte procentuale la creditele luate prin programul Prima Casa, intre 2 si 5 puncte procentuale la unele credite ipotecare si intre 5% si 14% la cele de nevoi personale fara garantii.

 

Marja fixa e stabilita de fiecare banca si ramane neschimbata pe toata perioada contractului de credit. Astfel, ROBOR este componenta care variaza. Deci daca acest indice creste, atunci creste si rata. Si invers.

 

Chiar daca ROBOR se calculeaza in fiecare zi, bancile actualizeaza de obicei acest indice trimestrial. Astfel, la calcularea dobanzii se ia in considerare indicele de referinta ROBOR 3M in vigoare in ultima zi a trimestrului anterior.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22