Pe aceeași temă
„La noi, cei care au scăpat din foc au fost omorâţi de bacteriile care infectează spitalele şi nimeni dintre şefii sistemului sanitar n-a avut curajul să spună asta“, a spus unul dintre medici de la Spitalul de Arşi într-un interviu pentru Cătălin Tolontan.
Trei persoane ranite in incendiul de la clubul Colectiv, internate la Spitalul de Arsi din Capitala, au murit din cauza infectiilor, a informat, joi, purtatorul de cuvant al unitatii medicale, Adrian Stanculea. ''Toate spitalele au aceleasi probleme. Autoritatile stiu despre ce este vorba. Am spus de nenumarate ori, cum i-am prins (...) Exista niste criterii de a declara o infectie nosocomiala. Am reluat eu chestia asta pentru ca a fost o perioada in care s-a lasat ca medicii curanti sa declare si nu declara nimeni. Si atunci am declarat eu. Sunt o gramada de masuri epidemiologice care se pot lua, dar in principiu multe filtre”, a spus Adrian Stanculea, seful ATI de la Spitalul de Arsi, citat de ştirileprotv.ro
Joi, medicii de la Spitalul de Arşi au explicat într-o conferinţă de presă că în cazul „marilor arşi”, şansele de contaminare în spital cu diverşi germeni şi bacterii sunt uriaşe. „Fiecare medic curant a anunţat familia, nu s-a pus niciodată problema să se ascundă infecţia. Nu aş putea spune dacă ei ar fi supravieţuit în condiţiile în care nu făceau infecţii nosocomiale, asta pentru că în cazul lor leziunile pulmonare, inhalatorii erau severe. Şi alţi pacienţi au infecţii nosocomiale“, a mai declarat Stănculea, conform Adevărul.
Doctorul Cristian Niţescu, directorul unităţii medicale, a completat că spitalul are o singură cadă în care sunt spălaţi pacienţii. „Nu există spaţii care să ne permită să facem saloane care să conţină un singur pat şi cadă proprie. Am spus de nenumărate ori că avem nevoie de un spital nou, le-am explicat celor din Ministerul Sănătăţii care sunt condiţiile, cum ar trebui organizată infrastructura pentru marii arşi“, a arătat Niţescu, precizând că nu există protocoale pentru marii arşi, ci doar nişte ghiduri, care sunt adaptate în funcţie de situaţia fiecărui pacient în parte.
Informaţii despre această situaţie au apărut de nenumărate ori în presă. Vlad Mixich, jurnalist Hotnews.ro, vorbea despre mai multe judeţe din România care raportaseră mai puţine infecţii intraspitalicesti decat orice spital din UE si SUA. "In 2012, trei judete din Romania au raportat 0% si 0,01% infectii instraspitalicesti. Asta inseamna ca in Satu Mare, Bistrita Nasaud si Hunedoara, despre aceste judete e vorba, exista mai putine infectii intraspitalicesti decat oriunde in Europa si Statele Unite. Una dintre cauze pentru raportarea gresita este legata practic de eliminarea rolului epidemiologului din spitalele din Romania, in prezent medicii specialisti din spitalele de boli infectioase trebuie sa faca practic in acelasi timp 2-3 meserii: sa fie si epidemiologi, sa aiba grija si de pacienti, sa lupte si impotriva bateriilor rezistente la tratament", citat de stiriprotv.ro
Conform cifrelor raportate UE, România nu a depăşit niciodată 1% în privinţa incidenţei infecţiilor nosocomiale, în condiţiile în care acest indicator, la nivelul Uniunii Europene, este între 5 şi 15%, arată Viaţa Medicală.ro
Ministerul Sănătăţii: Vor exista controale în spitale
Ministerul Sanatatii a anuntat ieri, intr-un comunicat de presa, ca Institutul National de Sanatate Publica si Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti va analiza situatia infectiilor nosocomiale din spitale, transmite ziare.com
Potrivit sursei citate, infectiile reprezinta doar unul din multiplii factori determinanti ai prognosticului in cazul pacientului cu arsuri. Infectiile intraspitalicesti reprezinta, pe plan international, una dintre complicatiile cele mai frecvente ale pacientilor cu arsuri majore, conform studiilor de specialitate in acest domeniu, 75% dintre decesele pacientilor cu arsuri fiind asociate cu complicatii infectioase si/sau leziuni pulmonare, arata MS.
MS sustine ca, pentru tratamentul adecvat al infectiilor nosocomiale, spitalele au avut la dispozitie medicatia si mijloacele terapeutice necesare, acestea fiind asigurate prin programul destinat pacientului critic. "La solicitarea Ministerului Sanatatii, Institutul National de Boli Infectioase 'Matei Bals' a oferit consultanta de specialitate tuturor spitalelor prin medici specialisti si a efectuat analize microbiologice. Institutul National de Sanatate Publica, aflat in subordinea Ministerului Sanatatii, realizeaza in prezent o analiza a infectiilor la pacientii cu arsuri, urmand sa prezinte un raport complet si un plan de masuri concrete", mai precizeaza MS.
Potrivit sursei citate, Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti a recoltat probe care atesta incarcatura microbiana aeriana si probe care sa arate incarcatura bacteriana de pe suprafetele din incinta spitalelor. Rezultatele acestor teste vor fi finalizate in cursul saptamanii viitoare.
Epidemiolog: „O treime din infecţii pot fi evitate”
Medicii epidemiologi susţin că persoanele cu arsuri grave sunt supuse riscului infecţiilor intraspitaliceşti în orice ţară din această lume şi că doar o treime din infecţiile intraspitaliceşti pot fi prevenite. „Aproape toţi marii arşi fac infecţie, iar într-un spital de arşi infecţia şi contaminarea sunt inevitabile. Unul dintre cele mai moderne spitale din Europa, în care un pacient ars este internat singur într-un salon, raportează infecţii de 30%. În acelaşi timp, trebuie să recunoaştem şi că în spitalele noastre, condiţiile nu sunt chiar aşa de bune precum cele din Suedia sau din Londra“, arată epidemiologul Geza Molnar, citat de Adevărul.
Acesta spune că sunt mai mulţi factori care duc la infecţii nosocomiale. „Cu cât există mai multe intervenţii invazive, cu atât marii arşi sunt predispuşi la infecţii. Aici nu s-a pus problema sterilităţii produselor sau a soluţiilor sau a cremelor. Riscul de a contracta infecţii în secţiile de arşi este de 25 de ori mai mare decât în alte secţii“, a explicat epidemiologul.
De ce apar infecţiile nosocomiale
Potrivit medicului infecţionist Gabriel Popescu, de la Institutul Matei Balş din Capitală, infecţiile nosocomiale sunt considerate de către oficialii din Uniunea Europeană ca fiind cea mai importantă problemă ce pune în pericol siguranţa pacientului. „Nu pot fi eradicate, dar putem lua măsuri pentru a elimina din ele. Infecţiile nosocomiale apar de la utilizarea nejudicioasă a antibioticelor, dar şi de la transmiterea bacteriilor de la un pacient la altul“, a subliniat infecţionistul, conform Adevarul.
Mâinile curate, echipamentele sterile, decontaminarea obiectelor din jurul pacientului sunt obligatorii ca măsuri de contracarare a infecţiilor intraspitaliceşti. Totodată, este esenţial ca medicii să poată identifica pacienţii care au astfel de infecţii şi să îi izoleze, arată medicul. Un alt specialist, care îşi desfăşoară activitatea la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti, susţine că de foarte multe ori infecţiile nosocomiale sunt aduse de acasă de către anumiţi pacienţi, însă în lipsa unor analize amănunţite, ele sunt trecute ca fiind contractate în spital.
Medicul atrage atenţia că România nu are infecţii mai agresive decât cele din străinătate. „Sunt cam aceleaşi. Diferenţa este că noi nu prea avem aparate de aer condiţionat în unităţile sanitare, ceea ce este bine, pentru că acolo colcăie microbii şi bacteriile”, a precizat oficialul. „La noi trebuie schimbată legislaţia, să încurajăm medicii să raporteze infecţiile, nu să îi penalizăm. Acum, ascundem mizeria sub preş“, a mai spus doctorul.