Pe aceeași temă
INS a revizuit din nou datele privind cresterea economica a Romaniei in trimestrul al treilea, scazand la 1,8% cresterea economiei fata de trimestrul anterior. Cu doua zile inainte de turul al doilea al prezidentialelor, INS anuntase o crestere economica de 1,9%, care a surprins toti analistii, relateaza Hotnews.
Premierul Ponta a cerut atunci secretarului general al Guvernului sa pregateasca schimbarea conducerii Institutului National de Statistica pentru "greseala grava" comisa in calcularea PIB pe 2011, aratand ca are nevoie ca la INS sa lucreze oameni pe care se poate baza.
BNR: Magnitudinea revizuirilor este mare, implicand un grad ridicat de incertitudine
Statistica a revizuit in repetate randuri cifrele privind cresterea economica, proces normal pana la un punct. Daca intri pe site-urile altor institute nationale de statistica, mai ales pe cel al Marii Britanii, vei observa ca revizuirile tind spre zero. De ce acolo se poate iar la noi nu?
Evolutia PIB a cunoscut revizuiri semnificative si variate ca directie si magnitudine, arata si BNR intr-un studiu destinat tocmai acestor revizuiri. De asemenea, se mai spune in studiu, au existat cazuri in care a fost schimbat si semnul ratei de crestere trimestriale anualizate: de exemplu, comunicatele initiale plasau cresterea economica pentru 2009 T3 intre -3 la suta si -2 la suta, insa cel mai recent comunicat (octombrie 2013) indica o crestere trimestriala de circa 4 la suta pentru acea perioada.
Cresterea trimestriala anualizata pentru 2009 T1, publicata pentru prima data in comunicatul din iunie 2009, a suferit revizuiri substantiale, luand valori intre aproximativ -23% (aferenta comunicatului din octombrie 2013) si aproximativ -11% (aferenta comunicatelor de pe parcursul anului 2012).
Astfel,magnitudinea revizuirilor este mare in valoare absoluta, dar si in raport cu nivelul efectiv al seriei de rate de crestere, implicand revizuiri caracterizate de abateri standard mari si, prin urmare, un grad ridicat de incertitudine. Suplimentar, revizuirile pot avea loc chiar si dupa o perioada indelungata de timp de la publicarea initiala, cum a fost cazul cresterii economice pentru 2005 T1. Referitor la directia revizuirilor, datele statistice initiale au fost, in general, reevaluate la valori mai mici in termeni absoluti (pozitive mai mici si negative mai mici), indicand o tendinta de netezire a ratelor de crestere
Ce spune comunicatul INS de miercuri:
"Produsul intern brut in trimestrul III 2014 a fost, in termeni reali, mai mare cu 1,8%, comparativ cu trimestrul II 2014 . Fata de acelasi trimestru din anul 2013, Produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 3,2% pe seria bruta si cu 3,0% pe seria ajustata sezonier. In primele noua luni ale anului 2014, Produsul intern brut a crescut, comparativ cu acelasi interval al anului 2013, cu 2,8%, pe seria bruta si cu 3,1% pe seria ajustata sezonier. In urma revizuirii seriei brute conform Sistemului European de Conturi (SEC) 2010) si a seriei ajustate sezonier, Produsul intern brut a scazut in trimestrul II 2014 cu 0,4% fata de trimestrul I 2014 si a crescut in trimestrul I 2014 cu 0,7% fata de trimestrul IV 2013.
Produsul intern brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul III 2014 a fost de 167,07 miliarde lei preturi curente, in crestere - in termeni reali- cu 1,8% fata de trimestrul II 2014 si 3,0% fata de trimestrul III 2013. Produsul intern brut estimat pentru primele 9 luni ale anului 2014 a fost de 496,29 miliarde lei preturi curente, in crestere - in termeni reali- cu 3,1% fata de perioada corespunzatoare din anul 2013.
Pe categorii de resurse, cele mai importante contributii la cresterea PIB in primele 9 luni din 2014 fata de acelasi interval din 2013 le-au avut:
- Industria (+1,3%), cu o pondere de 30,3% la formarea PIB si al carei volum de activitate s-a majorat cu 4,2%;
- Informatiile si comunicatiile (+0,7%), cu o pondere de 5,2% la formarea PIB si al carei volum de activitate s-a majorat cu 15,3%.
Reducerea volumului de activitate din constructii, cu 3,1% a avut un impact negativ asupra evolutiei PIB, contributia sa la cresterea PIB fiind de -0,2%.
Intermedierile financiare si asigurarile au avut, si ele, o contributie negativa la cresterea PIB (-0,1%) ca urmare a scaderii volumului de activitate cu 2,8%.
Pe categorii de utilizari, cele mai importante contributii la cresterea Produsului intern brut in primele 9 luni ale anului 2014 le-au inregistrat:
- Cheltuiala pentru consumul final al gospodariilor populatiei (+3,0%), cu o pondere de 62,5% la utilizarea PIB si al carei volum s-a majorat cu 4,8%;
- Exportul net (+1,0%), consecinta a cresterii cu 8,1% a volumului exporturilor de bunuri si servicii corelata cu cresterea mai redusa a volumulului importurilor de bunuri si servicii, cu 5,7%.
Ca urmare a scaderii semnificative a volumului formarii brute de capital fix cu 7,3%, aceasta a avut o contributie negativa la cresterea PIB, de -1,8%.