Inspecția Sanitară, nereguli la Sf. Maria: Numărul infecțiilor nosocomiale, cu 50% mai mare

Vlad Toma | 25.11.2016

Ministerul Sanatatii anunta astazi ca Inspecția Sanitară de Stat a finalizat controlul la Spitalul Sf. Maria din București si ca a descoperit mai multe nereguli in activitatea acestuia.

Pe aceeași temă

 

Vlad Voiculescu, ministrul Sanatatii, a declarat acum cateva zile ca Spitalul „Sfânta Maria” din Bucureşti ar fi fost acreditat pentru transplanturi pulmonare in urma unor presiuni politice si ca spitalul nu are in componenta un department de pneumologie asa cum ar trebui.

 

Narcis Copcă, managerul Spitalului Sfânta Maria, l-a contrazis pe ministrul Sanatatii sustinand ca ministerul e obligat sa plateasca pentru realizarea transplanturilor pulmonare in acest spital deoarece acreditarea a fost primita in martie 2016 din partea Agenţia Naţională de Transplant (ANT).

 

Ministerul Sanatatii anunta astazi, in urma controlului efectuat, ca exista mai multe nereguli in cazul acestui spital,  subliniind faptul ca pentru ca o unitate medicală să fie acreditată pentru transplantul de organe, infrastructura de transplant trebuie să aibă “unitate specializată de laborator, acreditată pentru activitatea de transplant, cu personal care să asigure disponibilitatea laboratorului 24 ore din 24.”

 

Inspectorii sanitari au constatat ca laboratorul de analize medicale mentionat în structura organizatorică a spitalului nu există în realitate: “Serviciile sunt externalizate către o firmă privată (Centrul Medical MED-AS) și alte patru unități sanitare publice (Institutul de Hematologie, Spitalul Fundeni, Spitalul Matei Balș și Centrul de Transfuzii București).”

 

Ministerul arata de asemenea ca, in privinta respectarii conditiilor igienico-sanitare, inspectorii au constatat ca “blocul operator al spitalului dispune doar parțial de circuite corespunzătoare, iar punctele pentru igiena mâinilor din unitatea medicală sunt insuficiente. Astfel, criteriile de acreditare din Ordinul 860-2013 care prevede “circuite corespunzătoare pentru pacienţii transplantaţi”nu sunt îndeplinite. Mai mult, inspectorii au mai constat că aceleaşi ascensoare şi căi de acces sunt folosite pentru toate activităţile: personal, pacienţi, lenjerie curată, lenjerie murdară, alimente, deşeuri. În plus, liftul de mare capacitate cu care sunt transportați pacienții din sala de operații în secția de anestezie și terapie intesivă este folosit și pentru transportul lenjeriei murdare. ”

 

Ministerul Sanatatii arata de asemenea că “nu există nicio stație centrală de sterilizare, iar spațiile existente pentru această activtate nu au nici ele circuite corespunzătoare.”

 

Inspectorii au constat de asemenea ca la momentul controlului, din structura spitalului lipsea medicul infecţionist.           

                  

“La Spitalul Sf. Maria, comparativ cu anul trecut, numărul infecțiilor nosocomiale depistate şi raportate este cu 50% mai mare. Cazuri de infectare cu Kelbsiella, Pseudomonas, Acinetobacter, Citrobacter și Clostridium Difficile au fost înregistrate pe secțiile de chirurgie, anestezie și terapie intensivă, ORL și medicină internă. În cadrul unităţii nu este implementată Procedura de comunicare internă a infecţiilor nosocomiale, informările fiind doar verbale. În perioada 2015 – 2016 nu au fost înregistrate focare de infecție nosocomială,” se arata in comunicatul publicat pe site-ul ministerului.

 

Ministerul Sanatatii transmite ca, după ce Primăria Generală a Municipiului București își va da acordul şi va nominaliza un reprezentant al instituţiei în echipa de control, Corpului de control al ministrului Sănătății va începe verifica achiziţiile publice efectuate de spital.

 

Comunicatul citat precizeaza de asemenea ca o comisia internaţională de experţi solicitată de Ministerul Sănătăţii va însoţi echipa Corpului de control în datele de 8 şi 9 decembrie 2016.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22