Instanța solicită aprobarea din Madagascar pentru a-l judeca pe Mazăre în dosarul „Henri Coandă”

Laurentiu Gheorghe | 25.06.2019

Pentru a continua judecarea dosarului „Henri Coandă” al fostului primar de Constanța, Radu Mazăre, Înalta Curte a cerut consimțământul Madagascarului prin intermediul Ministerului Justiției.

Pe aceeași temă

Este vorba de un proces in care fostul primar al orasului Constanta este acuzat de luare de mita si fals in declaratii.

S-a ajuns in aceasta situatie dupa ce autoritatile din Romania au cerut extradarea fostului edil in baza mandatului de arestare emis in lipsa in dosarul "Retrocedarilor de pe litoral" - caz in care Radu Mazare a fost condamnat definitiv la 9 ani de inchisoare si al mandatului de arestare emis in lipsa in dosarul "Polaris" - in care acelasi Mazare a fost condamnat in prima instanta la 9 ani si 10 luni de inchisoare, relatează Ziare.com.

Avocatii fostului edil au cerut, luni, Inaltei Curti sa ia in considere extinderea acordului de extradare, pentru ca Radu Mazare sa poata fi judecat si in alte dosare.

Solicitarea a fost facuta in conformitate cu regula specialitatii, prevazuta de Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciara internationala in materie penala. Este vorba de articolul potrivit caruia "persoana predata autoritatilor romane nu va putea fi urmarita, judecata sau privata de libertate pentru o alta fapta anterioara predarii decat daca statul membru de executare o consimte."

"In acest scop, autoritatea judiciara romana emitenta va prezenta autoritatii judiciare de executare o cerere de autorizare", arata legea.

De altfel, de aceeasi opinie a fost si procurorul de sedinta, care a cerut completului sa trimita in Madagascar o solicitare prin care statul malgas sa isi dea acordul ca Radu Mazare sa fie judecat si in dosarul "Henri Coanda".

Si Radu Mazare a fost vocal luni, in boxa arestatilor, si a declarat magistratilor ca nu renunta la aplicarea principiului specialitatii.

Avocatii lui Radu Mazare incearca insa sa-si scoara clientul din penitenciar, desi executa o pedeapsa de 9 ani de inchisoare, in baza unor chichite procedurale din procedura de extradare.

"In conditiile in care hotararea judecatoreasca pe baza careia se exercita mandatul de executare a pedepsei nu a fost recunoscuta intr-o alta hotarare judecatoreasca de catre statul Madagascar, ar trebui suspendata executarea pana se lamuresc aspectele privitoare la modalitatea legala sau mai putin legala in care statul roman a facut aceasta extradare", declara luni avocatul Tiberius Barbacioru.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22