Institutul Matei Balș, feuda lui Streinu Cercel (PSD) de 19 ani, a beneficiat de „bani gârlă”

Laurentiu Gheorghe | 29.01.2021

Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș este condus de 19 ani de senatorul PSD Adrian Streinu Cercel care a atras în perioada administrațiilor pesediste sume imense pentru investiții si modernizare.

Pe aceeași temă

Cu o parte dintre pavilioane construite în anii 1950, inclusiv pavilionul nr. 5, afectat de incendiul de astăzi, Institutul Balș este un spital perceput ca fiind unul care arată decent, scrie HotNews.ro

Spitalul a fost condus în ultimele aproape două decenii de medicul Adrian Streinu Cercel, care a demisionat acum o lună din funcția de manager după 19 ani, deoarece a fost ales senator din partea PSD.

După ce a plecat în Parlament, Cercel a lăsat-o manager pe Maria Nițescu, specialistă în igiena alimentației, tot el fiind de facto conducătorul unității medicale.

De altfel, fostul manager, Adrian Streinu Cercel (PSD), un apropiat al fostei primărițe Gabriela Firea, a apărut vineri dimineață la declarații alături de ministrul Sănătății (USR PLUS) Vlad Voiculescu și de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, pentru a se dezvinovăți.

Adrian Streinu Cercel a explicat că pavilionul unde s-a produs incendiul a fost recent renovat, iar avizele Institutului Matei Balş „sunt în ordine, ultima linie de oxigen fiind montată în decembrie". Cercel a fost primul reprezentant al Institutului Balș care a vorbit public în numele spitalului după incendiu, în ciuda faptului că el are în acest moment doar calitatea de medic la Balș, nemaiavând, oficial, o funcție de conducere.

„Institutul Matei Balș este unul dintre spitalele care au beneficiat de o finanțare robustă în ultimii ani", recunoște și proaspătul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu (USR PLUS), în subordinea căruia se află unitatea spitalicească.

În urmă cu exact 11 luni, la finalul lunii februarie 2020, Institutul Matei Balș începea să primească și să trateze primele cazuri de pacienți diagnosticați cu COVID-19 din România. A fost primul spital COVID-19 din România, decizia fiind luată din două motive: Balș este cel mai modern spital de boli infecțioase din țară, iar aici lucrează unii dintre cei mai buni specialiști în boli infecțioase din România.

„Institutul Matei Balș este locul în care mii de pacienți infectați cu SARS-CoV-2 și-au regăsit sănătatea în ultimele luni, cu eforturi semnificative din partea echipei de aici", spune actualul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu.

Șocul este cu atât mai mare cu cât incendiul de azi dimineață s-a produs într-un spital care a beneficiat de investiții constante, renovări și aparatură medicală nouă.

În cazul în care prima variantă vehiculată drept cauză a incendiului se va confirma în urma anchetei oficiale - un posibil scurtcircuit declanșat de la o aerotermă sau un reșou electric cu care se încălzeau pacienții, din cauza agentului termic slab furnizat în sistemul centralizat din București, la care este conectat spitalul - situația s-ar putea dovedi complet diferită față de incendiul care a distrus, în noiembrie anul trecut, secția ATI a Spitalului Județean din Piatra Neamț, unde a fost vorba despre o defecțiune la instalațiile medicale din secția de Terapie Intensivă, improvizate chiar în ziua incendiului, când pacienții fuseseră mutați de pe un etaj pe altul.

În ultima perioadă, spitalul a avut frecvent probleme cu sistemul centralizat de încălzire, la care este conectat: la fel ca mulți alți locuitori ai Capitalei, și pacienții de la Matei Balș au rămas în frig și fără apă caldă.

De cealaltă parte, primarul Capitalei, Nicușor Dan, spune însă că în ultima săptămână, inclusiv noaptea trecută, nu au existat probleme cu furnizarea căldurii la Institutul Matei Balș.

Incendiul de la Institutul Matei Balș a izbucnit vineri dimineață, în jurul orei 5, și a afectat 4 saloane de la parterul unuia dintre pavilioanele spitalului. 4 pacienți au murit, dintre care 3 carbonizați. Pacienții care au murit erau pacienți COVID-19, aveau o formă de boală medie spre gravă, nu erau în secția ATI dar erau conectați la instalații de oxigen. În jur de 100 de pacienți au fost transferați la alte spitale din București sau în alte pavilioane ale Institutului Matei Balș, în urma incendiului.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22