Pe aceeași temă
In timpul discursului sau, presedintele Gauck a laudat justitia din Romania si activitatea DNA, traducerea acestuia in romana transformand insa DNA in a treia putere in stat.
"În domeniul combaterii corupției, s-au obținut deja rezultate substanțiale. Justiția are aici capacitatea de a fi parte a rezolvării problemei și nu parte a problemei, și aici aș dori să amintesc în mod special activitatea DNA – este un semnal nu numai la adresa mediului de afaceri, ci și a celui politic. Luăm în serios atât de importantul pilon al statului de drept în procesul de transformare și luăm în calcul inclusiv conflicte dintre cele care pot apărea în interiorul societății pentru că sprijinim activitatea celor care combat corupția și fac puternică DNA ca a treia putere în stat – luăm în serios toate acestea."
Administratia Prezidentiala a anuntat apoi ca a existat o greseala de traducere a discursului presedintelui german si ca acesta facea de fapt referire la Justitie, nu la DNA: 'In urma unei inexactitati de traducere in cadrul transcrierii declaratiei Presedintelui Republicii Federale Germania, va transmitem versiunea corecta a paragrafului. Precizam faptul ca serviciul de traducere a fost asigurat de catre Ambasada Republicii Federale Germania la Bucuresti'', a anuntat Administratia Prezidentiala, conform Mediafax.
Cotroceniul a postat apoi pe site o varianta corecta a discursului presedintelui german:
"Pe bună dreptate subliniaţi, domnule Preşedinte, bunele relaţii dintre economiile noastre. Noi ştim că Germania este partenerul numărul unu comercial al României cu un număr de peste opt mii de companii germane, cu capital german care activează aici în România şi încearcă să garanteze un succes antreprenorial.
Pentru a putea beneficia însă de potenţialul existent şi pentru a putea oferi cetăţenilor României evoluţiile de care ei au nevoie şi dezvoltarea de care au nevoie este nevoie pe lângă spiritul antreprenorial pe care noi ca stat nu-l putem oferi, avem nevoie însă şi de condiţii-cadrul legale viabile. Am ajuns la un subiect la care noi vă urmărim cu multă atenţie evoluţiile, domnule Preşedinte! Cu mare plăcere constat că sprijiniţi aceste reforme, că o face Guvernul României.
În domeniul combaterii corupției, s-au obținut deja rezultate substanțiale. Justiția are aici capacitatea de a fi parte a rezolvării problemei și nu parte a problemei, și aici aș dori să amintesc în mod special activitatea DNA – este un semnal nu numai la adresa mediului de afaceri, ci și a celui politic. Luăm în serios atât de importantul pilon al statului de drept în procesul de transformare și luăm în calcul inclusiv conflicte dintre cele care pot apărea în interiorul societății pentru că sprijinim activitatea celor care combat corupția și fac puternică Justiția ca a treia putere în stat – luăm în serios toate acestea."