Investitorii straini, catre Tudose: Companiile nu sustin transferul contributiilor

E.b. | 01.11.2017

Consiliul Investitorilor Straini (Foreign Investors Council, FIC) i-a adresat o scrisoare deschisa premierului Mihai Tudose, cu privire la transferul contributiilor sociale de la angajator la angajat.

Pe aceeași temă

 Ei cer  lamuriri legate de necesitatea implementarii acestei masuri.


FIC sustine ca investitorii straini nu inteleg de ce e nevoie de aceasta schimbare, pentru ca nu e clar ce problema se rezolva astfel, confotm ziare.com.


In opinia investitorilor straini, schimbarea implica un efort logistic considerabil, fara un beneficiu proportional.


"Angajatorii pe care ii reprezentam nu inteleg ratiunea din spatele transferului contributiilor sociale de la angajator la angajat. Nu este clar ce problema rezolvam si de ce aceasta este calea potrivita.

 

Implica un efort logistic considerabil fara un beneficiu proportional, pentru angajat sau angajator", arata pe Facebook Franz Weiler, presedintele Foreign Investors Council (FIC).

 

Acesta a postat pe reteaua sociala si un link catre scrisoarea adresata premierului Romaniei si vicepremierului Marcel Ciolacu.


"Va transmitem aceasta scrisoare deoarece consideram ca in mod eronat s-a acreditat opinia ca angajatorii sprijina sau chiar au sugerat masura transferului contributiilor sociale de la angajator la angajat", se arata in document, pe buna dreptate, in conditiile in care marti seara Guvernul a transmis, dupa o intalnire cu reprezentantii marilor confederatii sindicale si patronale din Romania, ca mediul de afaceri e de acord cu aceasta masura.


"Am vorbit cu mediul de afaceri, salariile vor creste. Mediul de afaceri mi-a spus ca e o oportunitate de a-si plati mai bine oamenii", a transmis marti seara, intr-un comunicat de presa, premierul Mihai Tudose.


In replica la astfel de afirmatii si la aceasta masura, Foreign Investors Council, organizatie ce implineste anul acesta 20 de ani de activitate in Romania, ii transmite premierului ca a derulat in ultima perioada, in randul membrilor sai, o ampla consultare pe tema transferului contributiilor de la angajator la angajat, concluzia fiind: "companiile nu considera binevenita aceasta masura, deoarece nu ii inteleg motivatia si rationamentul economic".


"Mediul de afaceri nu a cerut aceasta masura si ea a fost propusa fara o consultare prealabila. Pentru a elimina intrebarile legate de ratiunea acestui exercitiu este necesara o declaratie publica fara echivoc, in care Guvernul sa spuna ce problema doreste sa rezolve prin mutarea contributiilor si de ce crede ca aceasta este solutia cea mai buna.


Transferul acestor contributii de la angajator la angajat este o masura complexa cu implicatii si ramificatii greu de prevazut in lipsa unui studiu de impact detaliat din partea Ministerelor Muncii si Finantelor. Din acest studiu companiile vor putea sa inteleaga si sa estimeze toate posibilele consecinte.


Trebuie mentionat ca orice modificare ulterioara in cotele de contributii sociale sau a impozitului pe venit va avea un impact direct asupra salariului net al angajatului", puncteaza Consiliul Investitorilor Straini.


"Din toate informatiile pe care le avem pana acum, aceasta masura va implica un efort logistic considerabil (atat la nivelul sistemului informatic, cat si in ceea ce priveste procesul administrativ, in vederea modificarii contractelor individuale de munca), fara a aduce un beneficiu angajatilor sau angajatorilor, proportional cu efortul depus.

 

Avand in vedere ca nici angajatilor nu le este clar, din informatiile publice, care este impactul asupra veniturilor lor, apare un sentiment de neincredere intre angajat si angajator care este in detrimentul activitatii economice", se mai arata in scrisoarea deschisa catre premier.


In continuare, FIC sustine ca este esential sa existe un studiu de impact din care sa reiasa atat efectele pe termen scurt ale acestei masuri, cat si implicatiile ei in ceea ce priveste costul cu forta de munca in urmatorii ani, in Romania.


"Companiile au nevoie de timp sa isi ajusteze planurile si politicile de dezvoltare si de investitii. In plus, se pot crea diferente importante de competitivitate in interiorul unor sectoare, in functie de decizia companiilor de a transfera contributiile sau de a compensa angajatii", mai arata Consiliul, care atrage atentia ca "mutarea contributiilor sociale va avea un impact direct asupra salariului minim si a celui mediu care sunt folosite ca referinte in alte legi privind pensiile, asigurarile de sanatate, indemnizatii sau ajutoare de somaj".


Scenarii dupa masurile anuntate de Guvern: Salariile ar creste maximum cu cativa lei, dar ar putea scadea cu sute


Consiliul Investitorilor Straini atrage atentia ca, si in cazul in care angajatorul se conformeaza si trece contributiile in sarcina angajatului, nu exista nicio garantie ca nu vor aparea taxe noi: "Guvernul nu a realizat o cercetare pentru a cuantifica efectele transversale, ceea ce inseamna ca riscul unor consecinte neanticipate este extrem de mare.


De asemenea, nu exista nicio siguranta ca, odata contributiile mutate, nu vor aparea noi taxe in sarcina angajatorilor".

 

Mai mult,FIC da si un exemplu, referindu-se la companiile care au angajati din domeniul IT sau R&D (Research and Development, Cercetare si Dezvoltare), care vor fi nevoite sa-si creasca din costuri: "Nu se specifica nicaieri ce se va intampla cu veniturile angajatilor din IT sau R&D, care sunt scutiti de plata impozitului pe salariu si care, in urma acestor masuri, vor inregistra o scadere a salariului net.

 

Pentru a putea mentine salariile acestor angajati la nivelul actual, companiile vor trebui sa inregistreze costuri salariale suplimentare".

FIC cere raspunsuri la toate aceste intrebari si situatii, in scris, astfel incat acestea sa poata fi transmise companiilor care fac parte din acest consiliu.

 

CITESTE SCRISOAREA FIC

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22