Ioana Mihăilă: Acesta e mandatul meu, dar voi continua proiectele începute de Vlad Voiculescu

Laurentiu Gheorghe | 21.04.2021

Noul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat în prima conferință de presă că va continua proiectele începute în timpul mandatului fostului ministru, Vlad Voiculescu.

Pe aceeași temă

Principalele declarații:

  • Avem o șansă de a remedia măcar o parte din probleme în perioada următoare.

  • Mandatul meu se va concentra pe următoarele 3 priorități:

  1. Atragerea și utilizarea de fonduri eurpene pentru reforme și investiții. În cadrul PNRR am propus investiții de 2,6 miliarde de euro în infrastructura spitalicească. Aceste investiții implementate corect pot să facă diferența dintre viață și moarte, dintre demnitate și disperare.

  2. Creșterea accesului a servicii medicale de bază. Investiții de 330 milioane de euro în asistența prespitalicească: ambulatorii, caravane medicale etc.

  3. Reforma managementului spitalelor: Avem nevoie de oameni bine pregătiți. Pentru asta vom continua concursurile pentru CJAS și Adrian Gheorghe va avea tot sprijinul meu pentru ca acest proces să fie de succes. Vom organiza concursuri corecte pentru celelalte funcții de manangement din sistemul sanitar.

  • Multe proiecte au început deja în mandatului lui Vlad Voiculescu. Le voi continua fără ezitare.

  • Voi încuraja toate elementele de reformă, e o datorie față de cetățeni și pentru încrederea în sistemul sanitar și în guvernare.

Întrebări și răspunsuri:

Care sunt primii pași pentru a ajuta situația din spitale?

Problema principală este disponibilitatea redusă a paturilor ATI. În contextul în care numărul cazurilor a scăzut cu 10% ne așteptăm ca și solicitarea pe paturi ATI să nu crească. Depinde și de noi, cum gestionăm, dar și de oameni cum gestionează măsurile de prevenție.

Care este planul pentru a ajunge la cele 1600 paturi ATI?

În 20 aprilie numărul de paturi ATI era 1634. În plus, până la 4000 mai există paturi în spitale dedicate cazurilor ATI de alte patologii. Prin modificarea ordinului care direcționa circuitele intraspitalicești s-a permis o flexibilizare, iar acum sunt spitale mixte. Împreună cu managerii de spitale vom reuși să ne flexibilizăm.

Veți avea o altfel de comunicare față de fostul ministru?

Am venit aici să fac treabă. Am lucrat bine și cu domnul Vlad Voiculescu și mă aștept să lucrez bine și cu domnul Florin Cîțu. În ceea ce privește comunicarea publică, cred că atât noi, cât și presa, trebuie să comunice responsabil și eficient, altfel mesajele pot fi transmise greșit.

Având în vedere că în mandatul trecut criza COVID a fost condusă mai mult de secretarul de stat Andreea Moldovan, acum va fi la fel?

Echipa este în curs de formare și în următoarele zile va fi în curs de consolidare. O mare parte din medicii care au ajutat-o pe doamna Moldovan vor rămâne alături de noi și mă aștept să nu existe mari fracturi între modurile de lucru.

Va fi Vlad Voiculescu consilierul dumneavoastră? Ce propuneri aveți pentru sporuri în contextul regândirii legii salarizării?

Echipa se formează dar nu voi șterge cu buretele aspirațiile comune pe care le-am avut cu Vlad Voiculescu. Dar acum ministerul este condus de Ioana MIhăilă, mandatul este al meu.

În ce privește sporurile, nu pot încă să-mi exprim un punct de vedere.

Cât rău au făcut declarațiile împotriva campaniei de vaccinare?

Nu a fost atacată vaccinarea de către colegii de la Ministerul Sănătății, dar colegii noștri au militat permanent pentru transparentizarea activităților de vaccinare, ceea ce va constitui o prioritate și pentru echipa mea.

Cred că trebuie continuată comunicarea, trebuie implicați și medicii de familie, ca să începem să creștem dorința de vaccinare a populației.

Cu ce reformă ați începe?

Avem un plan de reorganizare și eficientizare atât la nivelul MS cât și la DSP-uri. Deja am început sub conducerea doamnei Moldovan evaluarea directorilor DSP-urilor, lucru pe care îl vom continua, acesta este primul pas. Este o nevoie acută de digitalizare.

Luați în considerare ca Vlad Voiculescu să facă parte din echipă?

Echipa este în curs de constituire, nu este doar decizia mea, este o decizie bilaterală. Când voi avea un răspuns, voi comunica.

Aveți acces la cele două platforme de raportare?

Nu am acces la cele două platforme. Este o echipă care va analiza diferențele dintre decesele din Corona-forms. Numărul oficial al deceselor care mi s-a comunicat pentru 20 aprilie este 237.

V-ați sfătuit cu Vlad Voiculescu cu ceva?

L-am întrebat dacă voi supraviețui. Mi-a răspuns că speră că da.

Clinica mea nu a fost niciodată în subordinea MS, iar din ianuarie, când am venit la MS, am întrerupt orice relație contractuală cu clinica.

Cel mai frică îmi este că nu voi apuca să termin reformele sau să le pun pe drumul cel bun.

Despre lipsa cadrelor medicale – Există două probleme: una acută, care este lipsa medicilor din secțiile ATI și care tratează COVID. Și este o problemă cronică care se agravează: lipsa personalului medical și distribuția inegală în diverse zone ale țării.

Împreună cu colegii cu care am lucrat la PNRR am pregătit un pachet de reformă a managementului și a personalului sanitar.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22