Iohannis a semnat decretul de numire a procurorului Felix Bănilă la şefia DIICOT

Dora Vulcan | 23.07.2018

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat luni, 23 iulie a.c., decretul pentru numirea în funcţia de procuror-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism a domnului Oliver-Felix Bănilă - pe o perioadă de 3 ani.

Pe aceeași temă

 

 

Administrația Prezidențială a anunțat luni că președintele României a semnat luni decretul pentru numirea în funcţia de procuror-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism a procurorului Oliver-Felix Bănilă - pe o perioadă de 3 ani.

 

Propunerea de numire în funcţia de procuror şef al DIICOT a procurorului Felix Bănilă a fost trimisă CSM de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, în luna mai. Oliver-Felix Bănilă este procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău şi îl înlocuieşte la conducerea parchetului specializat în investigarea crimei organizate şi terorismului pe Daniel Horodniceanu.

 

Felix Bănilă a primit aviz favorabil din partea Secţiei pentru procurori a CSM. Potrivit motivării acestui organism, procurorul Bănilă a identificat soluţii pentru îmbunătăţirea activităţii DIICOT şi a prezentat o viziune de ansamblu asupra activităţii Direcţiei la interviul susţinut în faţa Consiliului Superior al Magistraturii, amintește site-ul televiziunii Digi 24. 

 

Totuşi, procurorii reuniţi în Adunarea Generală a DIICOT i-au trimis o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis, în care i-au cerut să respingă numirea lui Bănilă la șefia DIICOT.  

 

 

background

 

Procurorii DIICOT îi cer lui Iohannis să nu-l numească pe omul lui Toader la șefia structurii

 

 

Adunarea Generală a DIICOT a votat pe 18 iunie, cu 154 de voturi pentru, 47 împotrivă şi 17 voturi anulate, adoptarea unui document prin care să-i ceară șefului statului să refuze numirea în funcţia de şef al DIICOT a procurorului băcăuan Felix Bănilă.

 

 

Votul de la audierea în CSM a fost prea strâns (4 la 3, din care unul favorabil chiar al ministrului care a făcut propunerea), spun procurorii, ca să justifice ”profesionalismul” invocat în formularea avizului. Iar, pe de altă parte, la audierea sa Bănulă a dovedit că nu are habar de stucturile din domeniul pe care va fi pus să-l gestioneze, mai spun procurorii DIICOT.  

 

 

Motivul de respingere a lui Felix Bănilă de către procurorii DIICOT ar fi neconcordanţele dintre prestaţia slabă a acestuia în interviul dat în faţa Secţiei pentru procurori a CSM pe 5 iunie 2018 şi motivarea avizului pozitiv dat de Secţie, cu un vot de 4 la 3, dintre care unul al ministrului Justiţiei Tudorel Toader şi în care se vorbeşte de “profesionalismul” procurorului Bănilă, scrie G4Media.ro care citează surse judiciare. 

 

 

Potrivit aceloraşi surse, procurorii DIICOT susţin în scrisoarea către preşedinte că această neconcordanţă ar fi unviciu care afectează legalitatea procedurii de numire a procurorului şef DIICOT.

 

Un exemplu dintre reproşurile pe care i le aduc procurorii DIICOT candidatului Felix Bănilă ar fi că acesta nu a putut răspunde unei întrebări formulate de unul din membrii Secţiei pentru procurori referitoare la Moneyval (organismul Consiliului Europei pentru combaterea spălării banilor şi a finanţării terorismului) sau Greta (organismul Consiliului Europei pentru combaterea traficului de fiinţe umane).

 

În scrisoarea către preşedinte, procurorii mai spun că şeful DIICOT trebuie să fie un om putemic, nu unul pe placul tuturor, care să aibă curajul să se împotrivească dacă se fac presiuni asupra lor. Procurorii DIICOT îi transmit preşedintelui că statul de drept nu are durata de viaţă a mandatului unui ministru numit politic şi că s-au obişnuit să lucreze într-un stat de drept garantat, de 11 ani de când România face parte din Uniunea Europeană.

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22