Iohannis anunta un premier tehnocrat. Ciolos, asigurat ca isi va alege singur echipa

Tudor Despina | 10.11.2015

Caderea Guvernului condus de Ponta la presiunea strazii a dus la o saptamana agitata. Partidele au batut drumul Cotroceniului in repetate randuri pentru consultari cu presedintele, in timp ce mii de oamenii cereau in strada resetarea clasei politice. Un nume de premier e asteptat in aceasta seara.

Pe aceeași temă

 

Mingea se afla la Iohannis, seful statului fiind asteptat sa numeasca un premier in aceasta seara. Mai exact, in seara zilei de 10 Noiembrie, incepand cu ora 17.00, e asteptat ca presedintele sa iasa cu o declaratie de presa, anunta Administratia Prezidentiala. Cel mai probabil, seful statului va anunta un nume pentru viitorul Cabinet.

 

Cum s-au pozitionat principalii actori politici

 

Atat PSD, cat si PNL au plecat din start cu doua optiuni pe care aveau sa le schimbe pe parcurs. In cazul liberalilor, mutarea a fost simpla: initial, PNL a pledat pentru alegeri anticipate.

 

“Nu am facut nicio propunere pentru premier. Propunerea PNL este aceea de dizolvare a Parlamentului si de organizare a alegerilor anticipate. I-am aratat presedintelui argumentele si temeiurile noastre. Pozitia noastra e clara”, spunea Alina Gorghiu, saptamana trecuta, dupa discutiile avute cu seful statului, subliniind ca PNL nu are alta varianta. Dar avea, dupa cum s-a dovedit.

 

Ieri, dupa inca o runda de consultari, liberalii ieseau public si sustineau ideea unui Guvern provizoriu condus de un tehnocrat. E probabil ca influenta presedintelui sa se fi simtit in modificarea survenita in discursul liberalilor, stiut fiind ca seful statului nu inclina spre anticipate.

 

De cealalata parte, social-democratii au avut un discurs ceva mai sinuos. In momentele ce au survenit imediat dupa caderea Cabinetului condus de Victor Ponta, PSD transmitea ca tine la optiunea manifestata de electorat in alegerile parlamentare din 2012 si vrea sa vina cu un nou nume de premier. Evident, sustinut politic.

 

Pozitia stangii era greu de inteles, iar multa lume a perceput-o drept aroganta si lipsa capacitatii de a da drumul puterii, in conditiile in care zeci de mii de oameni cereau in strada un nou mod de a face politica si un premier credibil, de prefertat apolitic.

 

 

A fost nevoie de o prima runda de consultari pentru ca discursul PSD sa sufere modificari.Nu e eficient ca azi sa vorbim despre o persoana pentru functia de premier. I-am propus presedintelui Iohannis o alta abordare. Un guvern de tehnocrati, alegeri anticipate, toate aceste obiective trebuie centralizate dupa discutii cu toate partidele. I-am propus presedintelui, dupa discutiile cu toti actorii, sa avem o alta runda de consultari”, spunea Liviu Dragnea imediat dupa ce a iesit de la consultari.

 

Intre timp, acelasi Dragnea afirma clar ca PSD nu va renunta sa propuna un premier politic, adaugand ca decizia finala ramane la presedinte.

 

Iar ieri, in ceea ce a fost a doua runda de negocieri, social-democratii s-au tinut de cuvant, in ciuda tensiunilor sociale si au venit cu un nume la Cotroceni: Liviu Voinea, asa-zisul tehnocrat apropiat de cercurile pesediste.

 

Un nume de premier s-a evidentiat la bursa zvonurilor

 

In tot acest context, in spatiul public au circulat pe surse mai multe nume de posibili premieri. S-a vorbit despre Valeriu Zgonea, seful Camerei Deputatilor sau despre Vasile Dancu – o varianta de “tehnocrat” agreata de PSD, inaintea propunerii lui Liviu Voinea –, dar cele mai multe voci pronuntau din ce in ce mai apasat un nume: Dacian Ciolos.
 


 

De altfel, surse politice au confirmat pentru revista 22 faptul ca fostul comisar european pentru Agricultura ar urma sa fie noul premier al tarii.

 

Ciolos ar urma sa detina functia de premier dupa un acord la care presedintele Iohannis si partidele au ajuns. Si Euractiv il numeste pe Ciolos pentru functia de premier, jurnalistii citand “doua surse credibile”.

 

Mai mult, el a primit garantii ca isi va alege singur echipa de ministri, fara influenta din partea partidelor, au declarat pentru HotNews.ro surse politice.

 

Ciolos: Neafiliat politic, cu influenta la Bruxelles

 

Nominalizarea ar fi de bun-augur, arata Euractiv, in conditiile in care Ciolos “nu doar ca e bine perceput la Bruxelles, dar reprezinta una dintre rarele figure publice romane asupra careia nu planeaza suspiciuni de coruptie”.

 

Dacian Ciolos este recunoscut drept o persoana independenta politic. Desi in timpul mandatului de comisar pentru Agricultura in mandatului Comisiei Europene conduse de Jose Barroso era vazut ca afiliat al Popularilor de centru-dreapta, el este considerat un om echilibrat.

 

Dacian Ciolos e recunoscut ca avand o puternica sustinere la nivel european din partea Frantei. Este casatorit cu o frantuzoaica, Valerie, a studiat in Hexagon, si – in timpul mandatului in Comisia Barroso – a fost recunoscut si ca “al doilea comisar francez”.

 

Ciolos nu a petrecut mult timp in serviciul public al Romaniei. Inainte de a deveni comisar in 2009, el a lucrat la delegatia CE la Bucuresti. Totusi, Dacian Ciolos a ocupat functia de ministru al Agriculturii in  Cabinetul Tariceanu, intre Octombrie 2007 si Decembrie 2008.

 

Americanii saluta implicarea civica a romanilor

 

De neinteles ambitia PSD de a propune un nume sustinut politic, in conditiile in care zeci de mii de oameni au iesit in strada cateva zile consecutive si au cerut raspicat noi reprezentanti politici si un nou mod de a face politica, cu mai multa transparenta si o intarire a institutiilor anticoruptie si din Justitie.

 

Un premier tehnocat, cel putin pana la alegerile din 2016, a fost o optiune in general acceptata de protestatari, vizibil frustrati de clasa politica despre care spun ca nu ii mai reprezinta.

 

De altfel, protestele au fost salutate si de Statele Unite ale Americii. Intr-un mesaj transmis pe Facebook, ambasadorul Hans Klemm a transmis din nou condoleante pentru victimele incendiului din clubul Colectiv.

 

Ultimele zile au fost atat de dinamice, cat si foarte emotionante. Aplaudam exercitarea pasnica a libertatii de exprimare si intrunire si ii incurajam pe toti romanii sa ramana implicati in procesul civic”, sublinia Hans Klemm.

 

Care este procedura

 

Depunerea mandatului de catre Victor Ponta a obligat presedintele tarii sa cheme partidele parlamentare la consultari in vederea desemnarii unui noi premier.

 

Premierul propus de seful statului merge in Parlament pentru votul de incredere. Daca nu este atins un vot de incredere de doua ori consecutiv, presedintele are posibilitatea sa dizolve Parlamentul, fapt ce duce la alegeri anticipate.


CITESTE SI: Se contureaza un guvern tehnocrat. Iohannis va avea un cuvant greu de spus in formarea sa
 

In urma consultarilor cu partidele, Klaus Iohannis desemneaza un candidat pentru functia de premier, persoana in cauza dispunand de zece zile pentru a forma un cabinet si a merge cu el in fata parlamentarilor pentru votul de incredere.

 

Din moment ce votul de incredere este acordat, presedintele numeste Guvernul in functie iar ministrii vor depunde juramantul la Palatul Cotroceni.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22