Iohannis, atacat in Jerusalim Post de un editorialist de la Cotidianul. Cine e Radu Golban

Redactia | 27.04.2018

Ziarul israelian de limba engleză The Jerusalem Post a publicat un articol de opinie în care președintele Klaus Iohannis este acuzat ca incearca sa ”rescrie istoria nazista”, fapt care explică opozitia sa la mutarea ambasadei Romaniei la Ierusalim.

Pe aceeași temă

 

 

Articolul este semnat de Radu Golban, prezentat drept "doctor în economie, cetățean român și german" și editorialist pentru Cotidianul. Dar cine este Radu Golban? Personajul care in campania prezidentiala din 2014 batea televiziunile mogulilor raspindind exact aceleasi alegatii despre Iohannis si care a  cochetat in 2016 cu o candidatura la parlamentare pe listele partidului infiintat de Marian Munteanu.

 

 

În materialul din The Jerusalem Post , intitulat "De ce președintele României refuză să mute ambasada la Ierusalim", Golban  aduce acuzații grave împotriva șefului statului, despre care spune că este "un politician care a făcut, direct sau indirect, eforturi de a rescrie istoria nazistă", care ignoră legile internaționale, un ipocrit, dezinteresat de un parteneriat solid cu Ierusalimul.



"Cum poate președintele român Klaus Werner Iohannis - care timp de 23 de ani a fost și președinte al Forumului Democrat al Germanilor din România, ce se pretinde a fi succesorul legal al unei foste organizații naziste - să fie un prieten al Israelului? Vinerea trecută, Iohannis și-a exprimat opoziția față de propunerea Guvernului de a muta ambasada țării la Ierusalim" , își începe Radu Golban articolul publicat de Jerusalem Post în pagină electronică.
 


"Este destul de uimitor că aceeași persoană, Iohannis, care ignoră legile publice internaționale, își exprimă acum rezervele cu privire la mutarea ambasadei române la Ierusalim, citând surse și principii ONU de care nu i-a păsat vreodată cu adevărat. Ipocrizia sa a atins acum un nou nivel, în detrimentul Israelului, al României și al prieteniei solide dintre cele două țări", susține Radu Golban.

 

 

 Radu Golban este un personaj controversat care scrie frecvent in Cotidianul si care de mai multi ani s-a facut remarcat in peisajul presei romanesti prin alegatiile raspindite despre Klaus Iohannis, cel care a condus Forumul Democratic German (FDG), ”succesor în drepturi al Grupului Etnic German, organizatie nazista”.

 

Aceasta a fost una dintre temele de atac in campania electorala din 2014 ale televiziunilor aflate la remorca PSD, motiv pentru care FDG a deschis o actiune in justitie impotriva lui Radu Golban.  Acest  tip de acuze sunt mai vechi, dateaza  deja de citiva ani buni, iar Golban le reia periodic. Chiar  in ianuarie 2018  a scris o scrisoare sefilor de stat din Europa in care le cere sa aiba  oreacție fermă cu privire la actul de reînființare a unei organizații naziste în România”, adica Forumul Democratic German.

 

Interesant este ca in 2016 Radu Golban  isi anunta candidatura la alegerile  parlamentare- Camera Deputatilor- din partea Alianta Noastre Romania- partidul infiintat de Marian Munteanu dupa rejectarea  lui de catre liberali din postura de candidat la primaria Capitalei. ”Cu bucurie anunţ sprijinul meu pentru profesorul Radu Golban, timişorean de-al nostru, ce va deschide lista de candidaţi ai Alianţei Noastre România pentru Camera Deputaţilor în judeţul Timiş, având girul preşedintelui ANR, Marian Munteanu”, a fost anuntata candidatura lui Golban. Dar, ghinion, dupa ce se afla ca Marian Munteanu a colaborat  cu Securitatea, Golban se retrage. L-ar fi sfatuit Voican Voiculescu, dupa cum scrie suparat  Ion Coja.

 

In contextul campaniei din 2014, Golban ii scrie o scrisoare  deschisa  președintelui Parlamentului European Martin Schulz, în care reclama că Uniunea Europeană pedalează excesiv pe notele date justiției și separării puterilor în stat, în detrimentul altor valori fundamentale ale democrației și ale statului de drept. Scrisoare la care primeste un raspuns pe masura de la Schultz.

 

Mai mult, intr-o  emisiune la B1 Tv merge pina acolo incit il acuza pe Bernd Fabritius, raportor al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pentru respectarea statului de drept în țările din Europa de Est, membru al Bunderstagului din 2013, fost președinte al Asociației Sașilor Transilvăneni, ca bunicul sau a fost ”fondator al Grupului Etnic German” și cel care ”a bătut palma cu Biserica Catolică și Evanghelică pentru transferul proprietăților în patrimoniul Grupului”. O minciuna gogonată,  așa cum a demonstrat ulterior Bernd Fabritius, pentru care B1 Tv a fost amendat de CNA. O minciuna utila insa adversarilor politici ai lui Iohannis. Fabritius s-a remarcat prin pozitiile dure impotriva PSD si atacurilor date statului de drept.

 

Problema lui Golban este insa mai veche, ca si atacurile la adresa Germaniei. Motiv pentru care in 2012 a fost dat afara ( era lector asociat) de la Universitatea de Vest din Timisoara, catedra Economie mondiala, Politicile UE, Negocieri si conflicte”, in cadrul Departamentului Relatii Internationale si Studii Europene a Universitătii de Vest din Timisoara – linia de predare in limba germana. Motivul, asa cum a fost consemnat in Procesul Verbal al Sedintei de Consiliu al Facultatii de Stiinte Politice: „nu doreste colaborarea cu aceasta persoana pentru articolele scrise in presa impotriva Germaniei.”

 

La 4 ani de la eveniment, in 2016, Radu Golban face  un apel public catre presedinntele Iohannis care  se incheie asa “perpetuarea situaţiei actuale ar putea induce suspiciunea rezonabilă că actualul preşedinte al României luptă împotriva corupţiei numai atunci când aceasta se află în ograda adversarilor politici, ceea ce ar periclita sănătatea statului de drept. Denunţarea unei erori judecătoreşti ar reprezenta, însă, pentru domnul Klaus Werner Iohannis, o demonstraţie a bunelor sale intenţii».

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22