Iohannis, avertisment in ce priveste amnistia si gratierea: Majoritatea sa nu albeasca dosare

E.b. | 17.01.2017

Presedintele Klaus Iohannis a semnat trecerea in rezerva a generalului Florian Coldea si a anuntat ca e foarte important ca serviciile secrete sa nu se amestece in politica, dar nici ca acestea sa fie ”politizate”. Este prima declaratie a presedintelui in contextul scandalului Ghita.

Pe aceeași temă

 

 

Este prima  declaratie a presedintelui in  contextul scandalului Ghita.


Presedintele Iohannis a mai spus ca atuala majoritate trebuie sa dovedesca maturitate in ce priveste legea aminstitiei si gratierii si a ”albirii unor dosare de coruptie”. Este nevoie de modernizarea a cel putin 12 legi in domeniul securitatii nationale si serviciilor secrete, a  mai spus Iohannis in declaratia de presa de la Cotroceni.

 

 

Principalele declaratii ale lui Klaus Iohannis:

 

 

Am semnat cele doua decrete care il privesc pe gralul Coldea: eliberarea din functie si trecerea in rezerva 
In aceste zile s-a discutat mult in spatiul public dar si in Parlament despre serviciile secrete. Serviciile scerete sunt foarte importante pentru securitatea nationala. Ele isi fac treaba si, cateodata opinia publica nu stie mutle despre ce fac.
    

 

Aceste discutii la prima vedere poate a parea contraproductive, dar eu cred ca e bine in aceste zile s-a discutat despre serviciile secrete, locul si rolul lor, despre controlul parlamentar, despre comisiile care trebuie sa verifice activitatea serviciilor.
 

In acest context, vreau sa sublinez cateva lucruri importante.


   
Pentru ca serviciile sa-si faca treaba bine si pentru ca politicienii sa-si faca treaba bine e important sa trasam cel putin 2 linii rosii. Una - felul cum relationeaza serviciile cu politicienii si politica. E bine ca serviciile sa se amestece in politica? Trebuie foarte bine clarificat. Parerea mea e ca nu e bine sa fie lasate serviciile sa se amestece in politica.
    

 

A doua linie rosie trebuie sa defineasca cat de mult si cum se pot implica politicienii in viata serviciile. Cum e cu politizarea serviciilor. Nici aceasta nu e buna. Daca vrem servicii puternice, care isi fac treaba bine, si politicieni linistiti si multumiti cum relationeaza cu serviciile, e nevoie de un control parlamentar efectiv, eficient si transparent.
    

 

Parlamentul trebuie sa aiba un control puternic, dar nu partinic. Nu se poate ca politica unui partid sa defineasca modul in  care se face controlul parlamentar pe servicii. E nevoie de negocieri puternice intre Putere si Opozitie. E nevoie sa se implice si unii si altii in aceste comisii.
    

 

In definitiv, toti romanii isi doresc ca serviciile secrete sa fie bine conduse si sa garanteze partea lor de securitate nationala. Aceste lucruri ar fi bine sa le ia in discutie noul parlament si sa le lamureasca.
 

Noul parlament are multa treaba in domeniul securitatii nationale.
 

Impreuna cu consilierii mei am numarat inca o data si am constatat ca e nevoie de modernizarea a cel putin 12 legi din domeniul securitatii nationale, care jumatate se refera la servicii. Iata un volum impresionant de munca pentru Parlament, cu scopul e de a imbunatati sistemul de securitate nationala.
   

 

Avem o noua majoritate in Parlament. Aceasta noua majoritate are evident un rol foarte important, rolul hotarator in felul cum se abordeaza aceste chestiuni legate de securitatea nationala. Aceasta majoritate cred ca va trebui sa dovedeasca in aceasta speta, a securitatii nationale, si in cea mult zvonita a amnistiei si gratierii, sa dovedeasca daca e matura sau mai are de lucru.
   

 

Masura maturitatii noii majoritati parlamentare va fi felul inc are abordeaza legislatia in domeniul securitatii si a legilor justitiei, in special o posibila abordare legislativa de tip amnistie si gratiere.
   

Ce majoritate vom avea? Inca nu stim.
   

Deocamdata nu a facut nimic. A, a votat cateva promisiuni populiste din campanie, si-au pus niste sefi de comisii, dar asta a fost usor.
   

Vom avea o majoritate care va vrea sa dovedeasca ca face jocurile in Parlament, care va dori sa albeasca dosarele celor incriminati?
Sau o majoritate matura, care intelege ca Romania e numai una si care va veni langa preseditine pentru ca impreuna sa garanteze securitatea nationala, statul de drept si impreuna sa dovedim ca Romania e sigura pentru cetateni si e o natiune puternica in corul celorlalte natiuni.

 

 Eu imi doresc a doua varianta: o majoritate matura si o astept.
 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22