Pe aceeași temă
Seful statului si-a exprimat dezacordul fata de majorari "votate pe ultima suta, de fapt ultimii doi metri inainte de alegeri" si a atras atentia ca aceste masuri trebuie discutate "asezat".
"E greu sa spui ca esti de de acord cu majorari votate pe ultimii 2 metri inainte de alegeri. Parlamentul a ajuns intr-o zona populista. (...) De asta am zis, de demult, ca in aceste ultime zile ale Parlamentului nu este bine sa discute lucruri care trebuie discutate asezat", a declarat Iohannis.
In schimb, el este de acord cu eliminarea unor taxe dar dezaproba din nou modul in care au fost eliminate cele 102 taxe iar eliminarea taxei radio - tv, crede seful statului, este o masura care nu se poate face fara o dezbatere publica asupra subiectului si consecintelor sale.
"Este bine sa se renunte la unele taxe, avem prea multe, dar de aici pana la o procedura de ultra urgenta este o cale lunga", a spus Klaus Iohannis.
Intrebat daca va trimite in Parlament spre rexaminare aceste legi, Iohannis a afirmat ca nu intoarce legi "la pausal":
"O lege vine la promulgat, se analizeaza, si de la caz la caz dau un raspuns. In general, promulg legile. Uneori le trimit inapoi in Parlament, alteori le trimit la Curtea Constitutionala".
***
Comisiile de munca si buget au adoptat amendamentele prin care aproba mariri de salarii
Plenul va vota aceste modificari saptamana viitoare, anunta televiziunile de stiri.
Deputatii din comisiile de munca si de buget au votat ieri un amendament la OUG 20, crescand salariile personalului tehnic medical, asa cum au cerut sindicatele in greva de ieri. Deputatii au votat de asemenea o crestere a salariilor angajatilor Casei Nationale de Asigurari de Sanatate cu 25% de la 1 decembrie 2016 si o crestere cu 15% a salariilor din Educatie, de la 1 ianuarie 2017. Vor creste de asemenea cu 15% si salariile celor din asistenta sociala, anunta Hotnews.
Raportul comisiilor a fost adoptat in unanimitate, in conditiile in care la sedinta au participat doar parlamentari de la PSD, ALDE si minoritati. Deputatii liberali au plecat din sedinta de luni, cu doua ore si jumatate inainte sa se incheie, in semn de protest fata de cei de la PSD pe care i-au acuzat ca vor sa "cumpere voturi" si nu s-au prezentat nici marti cand s-au continuat discutiile.
Aceste comisii au adoptat o serie intreaga de amendamente la ordonanta privind salarizarea prin care se acorda mariri de salarii la angajatii de la Casa Nationala de Asigurari, se calculeaza sporurile la salariul actual si nu la cel din 2009 pentru personalul din domeniul Sanitar, se majoreaza cu 15% salariile intregului personal din educatie precum si celui care lucreaza in asistenta sociala.
In sistemul gradatiilor de merit va fi inclus, alaturi de personalul didactic de predare, si personalul de predare si cercetare din universitati, precum si cel auxiliar din invatamant si asimilat acestuia, in care este inclus si personalul din Bibliotecile Centrale Universitare, conform unui amendament propus Anton Hadar, presedinte Federatia Nationala Sindicala 'Alma Mater'. Sursa de finantare este 'bugetul de stat, potrivit Agerpres.
Comisiile au mai adoptat o serie de amendamente propuse de 'Alma Mater'. Astfel, s-au clarificat functiile de conducere ale personalului nedidactic auxiliar, care devine personal auxiliar specific. De asemenea, cercetatorii sunt asimilati din punct de vedere salarial cu gradele didactice, iar consilierii juridici din invatamant au trecut la personal didactic auxiliar, avand toate drepturile respective.
La functiile de conducere in didactic auxiliar au fost eliminate restrictiile de ocupare, putand fi ocupate atat de informaticieni, cat si de ingineri si de alte categorii.
De asemenea, s-au mai facut o serie de corectii la grile, fiind corelate anumite categorii salariale la personal cu studii medii cu cele cu studii superioare, unde s-au constatat discrepante.
***
Deputatii au votat pe 25 octombrie, in unanimitate, legea propusa de presedintele PSD Liviu Dragnea prin care sunt eliminate 102 taxe nefiscale.
Legea votata de deputati elimina de asemenea si taxa radio-tv, desi membrii Comisiei de buget finante au decis zilele trecute ca aceasta taxa va ramane in vigoare.
Au existat 225 de voturi pentru si niciun vot impotriva, anunta televiziunile de stiri. In discursul pe care l-a tinut in Parlament, Dragnea l-a acuzat pe presedintele Radio Romania ca l-ar fi amenintat pe liderul de grup al deputatilor PSD, spunandu-i acestuia ca "o sa vada ce vor pati", discutia fiind probabil legata de eliminarea taxei radio-tv. Dragnea considera ca aceasta amenintare ar dovedi ca Radio Romania este o institutie independenta.
In pragul alegerilor parlamentare, legea initiata de Liviu Dragnea a trecut extrem de repede prin Legislativ, ea fiind construita in mod evident ca o contrapondere la planurile de debirocratizare ale premierului Dacian Ciolos si a masurilor pe care acesta le-a luat la nivelul "Comisii de taiat hartii".
Proiectul lui Dragnea nu a avut sustinerea Ministerului de Finante, care a transmis ca mai multe taxe care figurau in acest fusesera deja eliminate.
Dincolo de eliminarea taxelor radio-tv, noua lege elimina mai multe taxe consulare, taxe legate de cazier, de cumpararea unei masini, de schimbarea actelor de identitate, a pasaportului etc
Presedintele PSD a declarat in Parlament, inainte de vot, ca aceasta lege le va reda increderea romanilor "si celor care isi cumpara o masina din punga lor, si celor care trebuie sa plateasca anumite taxe si nu mai vor sa piarda timpul cu asta. Aceasta lege va da incredere romanilor din afara tarii deoarece va fi mai usor sa-si platesca taxele consulare. Eliminarea taxelor va da incredere romanilor ca lucrurile incep sa se schimbe in aceasta tara", a spus Dragnea, precizand ca romanii au fost umiliti ani de zile prin statul la cozi.
In urma votului, Dragnea a declarat ca Parlamentul Romaniei a votat "cea mai performanta lege, pentru o debirocratizare reala," precizand de asemenea ca zilele urmatoare vor fi prezentate toate cele 102 taxe care au fost eliminate si se va arata de cand sunt ele in vigoare.
Presedintele PSD a mai spus, despre eliminarea taxei radio-tv, ca si in prezent Radioul si Televiziunea iau bani de la bugetul de stat si ca asta nu le afecteaza independenta. Dragnea a anuntat de asemenea ca anul viitor bugetul Radioului va ajunge la 480 milioane de lei si cel al Televiziunii la 620 de milioane de lei, mai mult decat in acest an, urmand sa fie infiintata o comisie parlamentara care sa verifice activitatea acestor institutii si sa faca modificarile legislative necesare unei functionari mai bune a acestora.
Radioul si Televiziunea critica legea lui Dragnea
Angajatii de la Radio au transmis zilele trecute ca vor protesta daca taxa radio-tv va fi eliminata iar Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune a anuntat ca nu este de acord cu aceasta initiatiava deoarece, in urma ei, Radioul public si-ar pierde independenta si autonomia, trebuind finantat doar de la bugetul de stat.
Mai multi fosti presedinti ai Televiziunii Romane au criticat de asemenea eliminarea taxei radio-tv, considerand ca este periculoasa pentru democratia din Romania, deoarece stirbeste independenta televiziunii publice.
Situatia Televiziunii Romane nu era nici pana acum deloc buna, din cauza datoriilor acestei institutii. Conform declaratiilor facute de fostul sef al TVR, Stelian Tanase, la finalul anului 2014, TVR avea o datorie de 700 de milioane de lei, din care 440 de milioane erau datoria catre bugetul de stat. In 2015 au existat venituri de 492 de milioane de lei, cheltuieli de 484,8 milioane de lei, un profit anual de 7,1 milioane de lei și o pierdere cumulată de 688,9 milioane de lei.
Anca Dragu, ministrul Finantelor Publice, a trimis in aprilie o scrisoare Parlamentului in care arata ca declararea insolventei ar fi cea mai buna solutie pentru salvarea SRTV si a SRR.