Iohannis, faultat de PSD-ALDE la avizul pentru organizarea Referendumului pe Justiție

Laurentiu Gheorghe | 17.04.2019

Raportul adoptat în plenul Parlamentului include prevederi care nu au fost discutate în comisiile juridice sub forma unor recomandări de a respecta deciziile CCR, Constituția și hotărârile Comisiei Venetia

Pe aceeași temă

UPDATE: După intervenția lui Florin Iordache, plenul a aprobat raportul fără recomandările reclamate de opoziție după ce Iordache a solicitat reluarea votului.

„Vreau să ridic în fața voastră o chestiune de procedură. Eu am fost cel care în numele PSD am spus că nu ne vom opune și vom susține în integralitate cererea președintelui. În aceste condiții eu, eu înțeleg buna credință și excesul de zel al colegilor din Comisia juridică, care au adăugat această sintagmă cu republicarea, cu legea 3 și așa mai departe. În aceste condiții vă rog ca în articolul unic această suplimentare a articolului unic care nu face decât să invoce deciziile CCR și prevederile Comsiiei de la Veneția, să supuneți votului eliminarea. Dacă președintele dorește să supună votului un referendum să își asume în integralitate. Dacă acest referendum va îndeplini condițiile de cvorum e de bine, dacă nu este responsabilitatea lui și a grupurilor parlamentare PNL”, a declarat Florin Iordache.

Parlamentarii Opoziției au cerut în plen ca PSD-ALDE să retragă recomandările introduse în hotărârea privind referendumul, dar cererile lor au fost respinse prin vot de plenul Parlamentului.

Raportul Comisiilor juridice privind avizarea favorabilă a referendumului a fost adoptat până la urmă în forma dorită de PSD-ALDE, cu observații prin care îi atrag atenția președintelui Klaus Iohannis că încalcă jurisprudența CCR, Constituția și recomandările Comisiei de la Veneția.

Forma finală a raportului privind organizarea referendumului, cu modificările aduse de PSD-ALDE:

A fost adoptat, cu unanimitate, un raport favorabil, ”cu recomandarea ca prin întrebarea formulată să se respecte: Constituția României, legea 3/2000 privind desfășurarea referendumului, deciziile Curții Constituționale în materie și recomandările Codului de bune practici în materie de referendum adoptat de Comisia de la Veneția.

  • Constituția României: art. 90 și art. 74 alin (2) – Problemele fiscale, cele cu caracter internațional, amnistia și grațierea, care, potrivit art. 74 alin (2) din Constituție nu pot face obiectul inițiativei legislative a cetățenilor.

  • Decizia Curții Constituționale a României nr. 70/1999: ”Președintele nu poate iniția un referendum legislativ”.

  • Decizia Curții Constituționale a României nr. 799/2011: Punerea în acord cu Decizia 799/2011 în sensul: ”…exceptării de la referendumul cerut de președinte a problemelor de interes național care, aprobate prin exprimarea voinței poporului, ar impune revizuirea Constituției”.

  • Codul de bune practici în materie de referendum adoptat de Comisia de la Veneția: ”III. Pct. 3 – Textele supuse refrendumului nu trebuie să contravină dreptului internațional sau principiilor statutare ale

    Consiliului Europei (democrație, drepturile omului și preeminența dreptului – statul de drept)”.

Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a afirmat că raportul Comisiilor juridice privind solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis de organizare a referendumului este un „fals”, fiind amestecate mai multe texte, şi a solicitat refacerea acestuia, acuzaţii respinse de preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Nicuşor Halici, care a precizat că în raport doar i se solicită şefului statului să respecte Constituţia şi recomandările Comisiei de la Veneţia.

„Raportul comisiilor este un fals. Raportul este falsificat în mod grosolan faţă de votul şi dezbaterile din comisie. Din nefericire, proiectul de hotărâre conţine cu totul şi cu totul alt text. Sunt amestecate prevederi legate de referendumul consultativ solicitat de preşedintele Iohannis şi cu cele de referendum de modificare a Constituţiei. Astăzi, documentul supus votului este unul fals. Preşedintele are dreptul de a consulta Parlamentul. Comisiile au dat un aviz favorabil fără niciun amendament. Solicităm refacerea raportului”, a afirmat Turcan în plenul Parlamentului.

Şi deputatul USR Stelian Ion a cerut eliminarea din raport a recomandărilor făcute preşedintelui.

„Fie este un fals grosolan, sau o eroare materială. Considerând că este o eroare materială, solicităm eliminarea aşa-ziselor recomandări făcute de Parlament, pentru că nu au fost discutate de comisii”, a subliniat Stelian Ion.

Marţi, comisiile juridice reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au dat aviz favorabil pentru organizarea referendumului, la solicitarea şefului statului.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache a afirmat că majoritatea parlamentară susţine un aviz favorabil „fără niciun fel de intervenţii”.

„Noi, majoritatea, susţinem un acord favorabil cu niciun fel de intervenţii. Este dreptul preşedintelui să solicite organizarea referendumului. Că preşedintele doreşte extinderea acestor consultări… Raportul este un aviz favorabil, fără niciun fel de intervenţii”, a spus Iordache.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22