Iritat că PNL și USR contestă din nou legile Justiției la CCR, Dragnea reia teza statului paralel

Dora Vulcan | 29.03.2018

Enervat că PNL și USR au reclamat la CCR abuzurile făcute de coaliția PSD-ALDE- UDMR la legile justiției sub pretextul updatării modificărilor dispuse de CCR, Dragnea declanşează ofensiva totală împotriva partidelor și a președintelui mai degrabă inofensiv Klaus Iohannis.

Pe aceeași temă

 

El le-a transmis că și fără voia lor legile vor intra în vigoare. Mai mult, Dragnea anunţă că şi Codurile penale vor fi schimbate cât de curând şi-i lansează un avertisment și lui Klaus Iohannis.

 

 "Este o grupare de partide care susţine, în continuare, statul paralel, care susţine, în continuare, ca în România să se continue abuzurile, care susţine, în continuare, ca lumea asta a tenebrelor, pe care încet-încet am început să o vedem cu toţii - pentru că începe să iasă la iveală, să continue”, a spus Dragnea care a părut mai degrabă a se lăsa pradă unui delir mistic după ce PNL și USR au anunțat că vor ataca din nou modificările făcute legilor Justiției la CCR.

 

”Noi discutăm despre un pachet de legi care a fost adoptat prin procedură parlamentară, aşa cum scrie Constituţia şi spune orice democraţie oriunde în lume", a spus Liviu Dragnea ignorând fondul contestațiilor făcute de PNL și USR și care se referă la modul abuziv în care au fost adoptate modificările dispuse de CCR. 

 

"Acest film, această disperare, până la urmă, se va încheia pentru că nu pot bloca mersul democraţiei, legile vor ajunge până la urmă la preşedintele României - o să vedem ce va face preşedintele României, dacă şi dumnealui vrea să le întoarcă la Parlament sau dacă le promulgă - acele legi vor intra în vigoare şi îşi vor produce efecte, pentru că reprezintă un pas important pentru o reformă dorită a sistemului de Justiţie, aşa cum şi modificarea Codurilor penale, care va începe în Comisia specială, se va finaliza cu nişte texte care să fie în concordanţă cu cele două directive europene care trebuie să fie puse în aplicare şi în România - una din ele fiind legată de principiile privind dreptul la un proces corect şi prezumţia de nevinovăţie, în concordanţă cu deciziile CEDO şi în concordanţă cu deciziile Curţii Constituţionale”, a spus Dragnea.

 

"Aceste două acţiuni ale noastre, asumate de noi şi îndeplinite de noi, vor fi duse până la capăt cu toate piedicile, cu toate reacţiile, cu toate încercările de intimidare, pentru că sunt dorite de oameni, de cetăţeni”, a spus Dragnea pe un ton mai degrabă amenințător. 

 

”Uitaţi-vă că aproape în fiecare zi ies la iveală abuzuri şi eu cred că, încet- încet, din ce în ce mai mulţi o să prindă curaj şi o să spună prin ce au trecut şi ce se întâmplă chiar astăzi sau chiar în zilele astea în anumite instituţii. Se pare că n-a contat ce a ieşit la iveală de la Ploieşti, bineînţeles că acei procurori care trebuiau până acum să răspundă penal, pe acei procurori nu-i deranjează nimeni. Dar n-a contat asta pentru că, se pare, că în continuare sunt aceleaşi practici, şi nu mă refer la Ploieşti, ci mă refer la Bucureşti. Deci, îmi pare rău pentru statul paralel, este un proces pe care nu-l mai poate opri nimeni", a spus Dragnea în finalul declarației sale, citat de Agerpres.

 

 

  • PNL și USR au sesizat din nou Curtea Constituțională pentru cele trei legi ale Justiției

 

PNL și USR au sesizat din nou CCR cu privire la cele trei legi ale Justiției, adoptate luni de parlament după ce Curtea s-a pronunțat asupra neconstituționalității unora dintre modificările făcute de coaliția majoritară celor trei legi care reglementează funcționarea sistemului.

 

PNL și USR au identificat 37 de noi motive de neconstituționalitate în felul în care coaliția majoritară a transpus în lege deciziile CCR:

  • 22 la Legea 303 privind statutul magistraţilor,
  • 9 încălcări ale Constituției la Legea 317 referitoare la CSM,
  • 6 la Legea 304 privind organizarea judiciară, şase motive de neconstituţionalitate.

 

 

Acestea au legătură strict cu modul în care au fost adoptate noile reglementări.

 

 

"Am depus la Secretariatul General al Camerei Deputaţilor sesizările pe reglementările reexaminate cu privire la legile Justiţiei. Am sesizat din nou CCR, pentru că, în mod evident, ceea ce au făcut colegii din majoritatea parlamentară, respectiv cei de la PSD-ALDE-UDMR, în procedura de reexaminare, nu are nicio legătură cu ceea ce a scris CCR în cele trei decizii", a declarat la Parlament deputatul liberal Gabriel Andronache, citat de Agerpres.

 

 

"Vă reamintesc că în plenul Senatului a fost introdus în Legea 303 un amendament care a fost denumit de majoritatea parlamentară de corelare tehnico-legislativă, când el, practic, a modificat definiţia erorii judiciare. Inadmisibil, din punctul nostru de vedere, ca aşa ceva să se întâmple în procedura parlamentară. Există totodată foarte multe motive care se referă la conţinutul acestor modificări şi care fac în continuare reglementările în cauză toxice pentru sistemul de justiţie din România. Ca atare, avem speranţe mari că reglementările vor fi din nou declarate neconstituţionale şi vor reveni în procedură legislativă", a mai spus Andronache.

 

 

Sesizare pentru Legea 303, AICI

Sesizare pentru Legea 304, AICI

Sesizare pentru Legea 317, AICI

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22