Isărescu: Potențialul de economisire al românilor din străinătate depășește așteptările

Iulian Popescu | 21.02.2016

Peste 3,5 milioane de români care lucrează în străinătate trimit anual 7 miliarde de euro în ţară, potrivit rezultatelor unei cercetări realizate de Fundaţia Lufkin pentru Antreprenoriat şi Migraţie (FLAME) și prezentată la Banca Naţională. Mult mai impresionantă este suma economisită de aceștia.

Pe aceeași temă

 

Același studiu estimează la 28 de miliarde de euro economiile şi investiţiile românilor care lucrează peste graniță, scrie Profit.ro.

 

“70% din cei 5 milioane trimit anual bani în țară, deci există circa 3,5 milioane de trimițători de bani. Am luat în calcul estimările Eurostat, care arată că un român câștigă în Italia (țara spre care se îndreaptă cei mai mulți români) circa 19.000 de euro net anual, din care alocă pentru cheltuieli curente cam 9.000 de euro.

Din cei 10.000 de euro necheltuiți transferă în România, potrivit datelor disponibile, în medie, 2.000 de euro. Rămân, astfel, circa 8.000 de euro, sumă care înmulțită cu 3,5 milioane (numărul trimițătorilor de bani) relevă acest potențial de economii și investiții de 28 miliarde de euro, încă necanalizat spre economia românească”, a declarat Cristina Dobre, președintele Fundației FLAME, citată de Profit.ro

 

Mugur Isărescu: Potențialul de economisire depășește orice așteptări

 

“Potențialui de economisire al românilor din străinătate depășește orice așteptări, iar preferințele lor de investiții se schimbă spre altceva, de la a-ți face o casă mare prin Maramureș sau altundeva, cum era până acum”, a declarat Mugur Isărescu, citat de Profit.ro

 

Șeful băncii centrale a amintit că România a rămas o oază care încă mai oferă dobânzi pozitive în Europa, acesta fiind un context în care românii din diaspora ar putea fi stimulați să facă mai multe plasamente în țară, mai ales dacă ar exista demersuri coerente pentru susținerea culturii antreprenoriale.

 

Potrivit cercetării menționate, 64% din românii din străinătate fac economii, 46% preferă să economisească în afara granițelor și doar 18% în România. Pentru a investi în afaceri economisesc 62%, restul de 38% neavând acest comportament financiar.

 

Alte state au știut să atragă mai bine economiile românilor plecați la muncă, încurajând spiritul antreprenorial, spune Dobre. Ministrul Italian de Finanțe a anunțat că 8,4% din firmele înregistrate anul trecut în țara sa au fost înființate de români, o tendință pe care statul Italian o încurajează. Și în Marea Britanie sunt înregistrate 10-11.000 de firme românești.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22