Pe aceeași temă
El susţine că că "exodul creierelor" este una dintre vulnerabilităţile cu care se confruntă ţara noastră.
Joe Wippl s-a aflat pentru câteva zile în România, la conferinţa internaţională "Intelligence in the Knowledge Society”, organizată de Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”, unde a vorbit despre securitatea globală, dar şi despre lecţiile învăţate după Războiul Rece. Timp de 30 de ani, Wippl a lucrat în special în misiuni externe ale Central Intelligence Agency (CIA), ca ofiţer de operativ în cadrul Directoratului de Operaţiuni. De asemenea, în CIA a fost director adjunct de resurse umane în Directoratul de Operaţiuni şi director pentru relaţia cu Congresul SUA, conform News.ro.
Într-un interviu acordat agenţiei de presă News.ro, Wippl face o analiză la rece a mediului actual de securitate din regiune şi în special din România, cu argumente despre actorii implicaţi în condiţionarea fenomenelor politice, diplomatice, economice, sociale, culturale, militare, şi informaţionale.
Reporter: Sunteţi aici ca să vorbiţi despre lecţiile învăţate în timpul Războiului Rece. Care sunt acestea?
Joe Wippl: Cred că Războiul Rece a fost foarte diferit de lumea în care trăim noi astăzi. Războiul Rece, în esenţă, a fost un conflict între lumea vestică, în frunte cu Statele Unite, şi lumea comunistă, în frunte cu Uniunea Sovietică şi China comunistă. A fost între două tipuri de lumi. Între doi oponenţi ideologici. Lecţia învăţată în timpul Războiului Rece a fost că nimic n-a mai rămas la fel. Cred că mulţi oameni se aşteptau ca Războiul Rece să se termine. Dar nu ştiau când. Dar s-a sfârşit foarte, foarte rapid, în 1989. La fel şi aici, în România.
Rep.:Unii analişti spun că Războiul Rece continuă, într-o formă sau alta, şi în zilele noastre
J.W.:Nu cred. Cred că sunt conflicte. Multe conflicte şi ţările îşi urmăresc interesele. Dar sunt conflicte ideologice despre ce înseamnă un mod mai bun de a trăi. În esenţă, ţările vor trebui să găsească un fel de echilibru între iniţiativa individuală şi responsabilitatea socială. Nimeni nu va mai servi Rusia în continuare pentru că este comunistă. Nu se va mai întâmpla asta niciodată.
Rep.:Sunt pe deplin învăţate aceste lecţii?
J.W.:Nu ştiu dacă am învăţat aceste lecţii. Cred că unii oameni într-un fel ar fi vrut ca Războiul Rece încă să mai continue. Dar nu. S-a terminat! Şi nu va mai începe din nou.
Rep.:Cine ar vrea să continue?
J.W.:Cred că unii oameni care văd lumea într-un mod foarte simplu. Văd lumea drept un conflict între bine şi rău. Aceştia sunt probabil genul de oameni care ar vrea ca Războiul Rece să continue.
Rep.:Cum vedeţi problema securităţii în această regiune?
J.W.:Într-un fel, cred că securitatea în această regiune, în linii mari, este destul de bună. Cred că aveţi un mediu de securitate destul de bun. Sunteţi acum membri în NATO şi în Uniunea Europeană. Aşa că sunt de părere că, în general, sunteţi într-un context de securitate bun. Dar nu e perfect. Fără îndoială, vedem că ruşii vor continua să încerce să tatoneze şi să dividă Uniunea Europeană şi graniţele sale estice. În regiune, cea mai mare problemă, de fapt sunt două probleme, dar numărul unu este Ucraina. Şi un pic Moldova, unde sunt conflicte îngheţate. Şi a doua problemă este cea a imigraţiei. Posibilitatea ca un aflux major de imigranţi să vină din Orientul Mijlociu.
Rep.:Care sunt principalele vulnerabilităţi, imigraţia?
J.W.:Probabil că depinde de Guvernul României. De exemplu, Ungaria a făcut eforturi puternice împotriva imigraţiei. Nu ştiu dacă România se va confrunta cu o astfel de problemă. Aşa că depinde mult de ceea ce Guvernul vostru va face şi de ceea ce Uniunea Europeană stabileşte să facă. Ar trebui continuat progresul economic, lupta împotriva corupţiei, continuarea relaţiilor de membru în Uniunea Europeană şi în NATO şi cred că ar trebui continuată dezvoltarea educaţiei. Cred că există un exod al creierelor (eng. – brain drain) din România către vest şi trebuie să vă ţineţi oamenii buni aici în România atât cât puteţi. Aceasta este o parte aproape naturală. Unul dintre colegii mei din Universitatea din Boston, un tânăr coleg care predă economie politică, este român. Este un om foarte bun, profesorul Cornel Ban. Cred că, evident, pierdeţi unii oameni din cauza oportunităţilor din cealaltă parte a lumii.