Jose Barroso: “România e mai pregătită pentru Schengen decât alți membri actuali”

Tudor Despina | 29.01.2016

România e pregătită să adere la spațiul Schengen, Bucureștiul având capacitatea de a crește securitatea Europei. O spune fostul șef al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Pe aceeași temă

 

Discuția privind acceptarea României la spațiul de liberă circulație este exclusiv politică, în condițiile în care statul român îndeplinește de mult timp cerințele tehnice. Situația a fost reconfirmată și de un fost președinte al Comisiei Europene. Jose Manuel Barroso a punctat că România e mai bine pregătită decât alți membri actuali ai Schengen.

 

"Când eram la conducerea Comisiei, deja spuneam că România era pregătită să devină membru Schengen, am spus-o inclusiv la Consiliul European, în fața tuturor liderilor Uniunii Europene, Președintele dvs. la acel moment, președintele Băsescu era acolo și poate ține minte”, a spus Barroso. Prezent vineri la Timișoara, acolo unde a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universității de Vest, fostul șef al CE a subliniat că integrarea Bucureștiului în Schengen ar aduce o îmbunătățire a securității continentale.

 

Nu văd niciun motiv să se schimbe situaţia de atunci, mi se pare că România trebuie să fie o ţară membră Schengen. Cred că va creşte securitatea în Europa. Înţeleg că există provocări cu refugiaţii şi atunci Uniunea Europeană e mai prudentă sau are suspiciuni. (…) Îmi doresc, însă, să se întâmple mai repede (aderarea – n.r.)”, a spus fostul șef al Executivului comunitar, citat de agențiile de știri.

 

Bucureștiul, nemuțumit

 

Săptămâna trecută, premierul spunea într-un interviu pentru presa din Franța că statul român nu mai poate accepta dubla măsură a Comisiei Europene în chestiunea Schengen, Bucureștiul îndeplinind deja toate criteriile necesare pentru a fi acceptat.

 

Este frustrant să vezi că această decizie nu a fost încă luată în condițiile în care am îndeplinit toate criteriile. Comisia e poate mai strictă cu noi decât cu celelalte țări europene. (...) În context, am vrea cel puțin o recunoaștere a eforturilor făcute prin deschiderea frontierelor aeriene”, spunea Cioloș atunci pentru cotidianul Le Figaro, în urma unei vizite oficiale făcute în Franța.

 

Ideea unei aderări în trepte a României la Schengen avea să fie ridicată și la Berlin, acolo unde Cioloș a fost primit de cancelarul Merkel. Liderul german a ținut să puncteze că proiectul Schengen rămâne de actualitate, în ciuda crizei migrației și a numeroaselor discuții provocate pe marginea acestui subiect. Angela Merkel a legat, însă, aderarea statului român la spațiul de liberă circulație de raportul MCV.

 

Cred că proiectul Schengen e de actualitate, de foarte mare actualitate”, spunea Merkel în 7 Ianuarie. Cancelarul a subliniat necesitatea unei soluții în chestiunea migrației ilegale. “Controalele temporare la granițele interne sunt o chestiune temporară și sunt parte a acordurilor Schengen”, a ținut să adauge liderul de la Berlin, în condițiile în care tot mai multe state europene au decis să reactiveze controalele în dauna liberei circulații.

  

Olanda păstrează rezerve

 

Totuși, România mai are de așteptat până la o eventuală aderare la spațiul Schengen. Cel puțin asta sugerează noul ambasador al Olandei la București, Stella Ronner-Grubacic, într-un interviu acordat Digi24, la începutul acestui an. Olanda a preluat de la 1 Ianuarie președinția semestrială a UE.

 

"În primul rând vreau să spun că poziţia Olandei a fost şi va continua să fie aceea că ţările care fac parte din Schengen trebuie să îndeplinească criteriile şi de aceea, aceasta este cheia poziţiei noastre, nu s-a schimbat şi nici nu se va schimba. În acelaşi timp, aşa cum aţi spus, în acest moment Schengen, zona Schengen este în mijlocul discuţiilor, încât aş fi surprinsă să aflu că discuţiile vor fi despre o eventuală extindere a zonei, şi nu despre menţinerea sau reformarea zonei Schengen, pentru că despre acest lucru se vorbeşte în acest moment.

 

Cum vom fi siguri că ceea ce avem, setul de reguli şi acorduri pe care le avem între statele Schengen vor rămâne ca atare sau pot fi reformate. Iar ceea ce credem acum, dacă privim spre criza refugiaţilor, este că ele au nevoie de reformă. Noi am declarat şi în trecut şi pot repeta acest lucru, ne-am revizui poziţia dacă acest lucru ar fi pe agenda de discuţii, dar în acest moment nu ştim dacă va fi sau nu luat în discuţie, dar cred că agenda de discuţii este dominată de menţinerea zonei Schengen ca atare", a declarat pentru Digi24  ambasadoarea Olandei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22