Pe aceeași temă
Schimbările din codurile penale au girul CCR pentru că Parlamentul este suveran în stabilirea politicii penale sunt considerate deosebite de nocive pentru sistemul judiciar, susține G4Media citând surse din domeniu. Astfel, aceste schimbări, acceptate în forma impusă de coaliția PSD-ALDE, conduc la relaxarea politicii penale a statului când vine vorba de inculpații „de rang înalt”.
Curtea Constituțională susține că Parlamentul a legiferat doar un prag valoric minim pentru abuzul în serviciu, nu și unul agravant. Spre exemplu, Curtea Constituțională spune că nu are ce face, fiind opțiunea suverană a Parlamentului de a legifera și de a decide că abuzul în serviciu este definit doar de un prag valoric minim reprezentat de salariul minim brut pe economie: 2350 de lei în cazul celor cu studii superioare, cum se presupune că ar fi miniștrii, primarii sau baronii locali.
Orice prejudiciu sub această sumă nu este faptă penală, iar orice prejudiciu peste această valoare este sancționat la fel, potrivit noii politici penale a Parlamentului dominat de PSD-ALDE și validată de CCR.
Cu o motivare similară, CCR a dat undă verde și dezincriminării neglijenței în serviciu (incriminate în România din 1936) și reducerii termenelor de prescripție: „Așa a vrut Parlamentul suveran!”, spune, în esență, CCR.