Judecătorii CCR spun de ce e la fel dacă furi 1.000 euro sau 1.000.000: Este opțiunea Parlamentului

Laurentiu Gheorghe | 11.02.2019

În motivarea CCR privind modificările la Codul Penal, se arată că se aplică aceeași pedeapsă indiferent decât fură un ales local, pentru că este „opțiunea Parlamentului, potrivit politicii sale penale”.

Pe aceeași temă

Schimbările din codurile penale au girul CCR pentru că Parlamentul este suveran în stabilirea politicii penale sunt considerate deosebite de nocive pentru sistemul judiciar, susține G4Media citând surse din domeniu. Astfel, aceste schimbări, acceptate în forma impusă de coaliția PSD-ALDE, conduc la relaxarea politicii penale a statului când vine vorba de inculpații „de rang înalt”.

Curtea Constituțională susține că Parlamentul a legiferat doar un prag valoric minim pentru abuzul în serviciu, nu și unul agravant. Spre exemplu, Curtea Constituțională spune că nu are ce face, fiind opțiunea suverană a Parlamentului de a legifera și de a decide că abuzul în serviciu este definit doar de un prag valoric minim reprezentat de salariul minim brut pe economie: 2350 de lei în cazul celor cu studii superioare, cum se presupune că ar fi miniștrii, primarii sau baronii locali.

Orice prejudiciu sub această sumă nu este faptă penală, iar orice prejudiciu peste această valoare este sancționat la fel, potrivit noii politici penale a Parlamentului dominat de PSD-ALDE și validată de CCR.

Cu o motivare similară, CCR a dat undă verde și dezincriminării neglijenței în serviciu (incriminate în România din 1936) și reducerii termenelor de prescripție: „Așa a vrut Parlamentul suveran!”, spune, în esență, CCR.

Aticolul integral îl puteți citi pe G4Media.ro

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22