Julian Assange, despre închisoarea CIA din România: SUA corup România în modul cel mai grav

P.c. | 20.05.2015

Pe aceeași temă

Julian Assange, fondatorul Wikileaks, a declarat, intr-un interviu acordat ziarului Gandul, că România ar trebui sa investigheze problema inchisorii CIA care ar fi existat pe teritoriul sau, aratand ca tara noastra si-ar fi încălcat statutul de stat atunci când a acceptat deschiderea unei închisoari secrete a CIA pe teritoriul ei permitand astfel SUA sa „ corupa România în modul cel mai grav”.

 

Assange a admis nevoia României de a se apăra de Rusia, însă crede că astfel de „concesii” făcute SUA, precum închisoarea CIA, sunt „o porcărie absolută”. „SUA anexează cu uşurinţă în România şi în alte teritorii sistemele informatice ale acestor teritorii”, mai spune Assange, adăugând că „România primeşte ceea ce vrea în relaţia cu Rusia, fără să aibă nevoie de „black sites” (închisori secrete CIA)”.

 

Nu există un abuz mai mare pe care un stat să îl poată comite decât să asasineze în secret oameni sau să îi închidă în secret, fără un proces. Acum SUA le-au făcut pe amândouă, cu listele sale secrete de asasinate, care nu au nicio supraveghere judiciară sau publică, până şi regulile – cum ajunge cineva pe o astfel de listă – sunt ţinute secrete. De asemenea, SUA au făcut acest lucru în România, corup România în modul cel mai grav. Eu cred că atât timp cât cineva are un stat, asasinarea şi închiderea extrajudiciare trebuie să fie primele lucruri pe care nu le tolerează un stat, cele mai înalte priorităţi. A existat un grad serios de imunitate a acestor cazuri şi sunt mulţumit să văd că Polonia, Italia, Germania iau aceste cazuri (...). Este foarte important, e vital ca România să arate că cele mai grave încălcări ale premisei de ce înseamnă un stat nu sunt tolerate şi că nu va exista imunitate în acest caz şi că va exista o anchetă, pe care România este obligată să o facă de Convenţia împotriva torturii, are o obligaţie internaţională sub acest tratat. Să se ancheteze singură în legătură cu aceste acuzaţii de tortură”, a declarat Julian Assange.

 

CITITI SI: Klaus Iohannis, despre inchisorile CIA: Nu am informatii ca au existat inchisori ilegale in Romania. Iliescu a zis ca a aprobat o locatie, opusul a ceea ce au inteles unii

 

La un nivel geostrategic, este o întrebare rezonabilă. România a avut probleme cu Rusia în trecut, la fel ca şi alţi vecini, dar nu trebuie să ofere SUA această concesie, pentru a se protejaEste o porcărie absolută. SUA încearcă printr-o varietate de moduri să câştige mai mult control în statele ex-sovietice, NATO este interesat de asemenea de acest lucru, fabricanţii de armament sunt interesaţi de asta. România primeşte ceea ce vrea în relaţia cu Rusia, fără să aibă nevoie de „black sites”. Desigur, pe termen lung, Rusia este o ameninţare pentru România, pur şi simplu pentru că este o ţară mare şi este apropriată geografic. România trebuie să-şi înţeleagă cu atenţie poziţia faţă de vecinii mari – Rusia şi puţin mai departe Germania.

 

Nu ar trebui să privim la relaţiile geostrategice prin prisma lumii vechi. Da, Rusia este aproape, dar totuşi după cum evoluează lumea, acest concept se năruieşte. Graniţele naţionale devin foarte volatile, în relaţie cu mişcarea oamenilor şi mai ales cu mişcarea telecomunicaţiilor. SUA anexează cu uşurinţă în România şi în alte teritorii sistemele informatice ale acestor teritorii. Nu este deci important doar ce ţară este aproape geografic, pentru că electronii se mişcă cu viteza luminii, SUA sunt la mai puţin de 200 de milisecunde distanţă de România, în termeni de influenţare a României la nivel electronic”, consideră Julian Assange în interviul acordat gândul.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22