Pe aceeași temă
El susţine că ori de câte ori s-au făcut modificări "ocolindu-se" Parlamentul, "întotdeauna s-au născut probleme".
"În primul rând, este vorba despre chestiunile legate de Codul penal și de Codul de procedură penală, dacă vrem poate să fie o chestiune foarte simplă, putem și să complicăm foarte tare, dacă cineva dorește să facă acest lucru. Aș vrea să fac o incursiune în timp. Atunci când aceste Coduri au fost adoptate cu asumarea răspunderii și cu ordonanță de urgență de către un Guvern, întotdeauna a dat naștere la probleme. (...) Este greșită acea poziție a Guvernului actual să modifice Codurile prin ordonanță pentru că, ori de câte ori s-au făcut modificări ocolind Parlamentul, întotdeauna s-au născut probleme.
Propunem ca ambele Coduri să fie modificate în conformitate cu deciziile Curții Constituționale, în Parlament. Există baze care ne permit să luăm fiecare chestiune problematică, fiecare decizie a Curții Constituționale, toate chestiunile pe care ni le cere și UE ca făcând parte din armonizarea drepturilor, două săptămâni, două luni dacă este nevoie, trebuie să dezbatem, să ne comportăm ca un Parlament și să finalizăm această chestiune. Nu prin ordonanțe și nu prin asumarea răspunderii", a declarat Kelemen Hunor, potrivit traducerii oficiale, preluată de Agerpres.
El a spus că este nevoie de cât mai puține ordonanțe de urgență, iar în "chestiuni grele" cum sunt cele legate de cele două Coduri, nu există nicio altă cale decât dezbaterea parlamentară. Potrivit lui Kelemen, "la sfârșitul dezbaterii parlamentare, cu siguranță vor fi mai puține erori decât prin ordonanță".
Liderul UDMR a arătat că 40 de prevederi ale celor două Coduri au fost declarate neconstituționale, iar din acest motiv Parlamentul a fost obligat să le modifice, însă Legislativul nu s-a atins de ele.