Kelemen Hunor: Modificare Codului penal prin ordonanţă de către Guvern, o greşeală

E.b. | 28.01.2017

Kelemen Hunor, președintele UDMR, a declarat sâmbătă, în cadrul Consiliului Reprezentanților Unionali (CRU) de la Târgu Mureș, că este greșită poziția Guvernului de a modifica prin ordonanțe Codul penal și Codul de procedură penală.

Pe aceeași temă

 


El susţine că ori de câte ori s-au făcut modificări "ocolindu-se" Parlamentul, "întotdeauna s-au născut probleme".

 

"În primul rând, este vorba despre chestiunile legate de Codul penal și de Codul de procedură penală, dacă vrem poate să fie o chestiune foarte simplă, putem și să complicăm foarte tare, dacă cineva dorește să facă acest lucru. Aș vrea să fac o incursiune în timp. Atunci când aceste Coduri au fost adoptate cu asumarea răspunderii și cu ordonanță de urgență de către un Guvern, întotdeauna a dat naștere la probleme. (...) Este greșită acea poziție a Guvernului actual să modifice Codurile prin ordonanță pentru că, ori de câte ori s-au făcut modificări ocolind Parlamentul, întotdeauna s-au născut probleme.

 

Propunem ca ambele Coduri să fie modificate în conformitate cu deciziile Curții Constituționale, în Parlament. Există baze care ne permit să luăm fiecare chestiune problematică, fiecare decizie a Curții Constituționale, toate chestiunile pe care ni le cere și UE ca făcând parte din armonizarea drepturilor, două săptămâni, două luni dacă este nevoie, trebuie să dezbatem, să ne comportăm ca un Parlament și să finalizăm această chestiune. Nu prin ordonanțe și nu prin asumarea răspunderii", a declarat Kelemen Hunor, potrivit traducerii oficiale, preluată de Agerpres.

 

El a spus că este nevoie de cât mai puține ordonanțe de urgență, iar în "chestiuni grele" cum sunt cele legate de cele două Coduri, nu există nicio altă cale decât dezbaterea parlamentară. Potrivit lui Kelemen, "la sfârșitul dezbaterii parlamentare, cu siguranță vor fi mai puține erori decât prin ordonanță".

 

Liderul UDMR a arătat că 40 de prevederi ale celor două Coduri au fost declarate neconstituționale, iar din acest motiv Parlamentul a fost obligat să le modifice, însă Legislativul nu s-a atins de ele.

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22