Klaus Iohannis, despre incercarea de dezincriminare a conflictului de interese: Nu sunt de acord. Daca Parlamentul adopta modificarile, voi sesiza Curtea Constitutionala

T.d. | 26.05.2015

Pe aceeași temă

Presedintele tarii reactioneaza la incercarea Parlamentului privind modificarea Codului Penal in sensul dezincriminarii conflictului de interese. Klaus Iohannis isi exprima dezacordul fata de modificarile in cauza.

Administratia Prezidentiala a transmis, marti, un comunicat de presa, prin care este evidentiata pozitia presedintelui.

Urmaresc cu atentie si preocupare procesul legislativ din Parlamentul Romaniei privind intentia de a modifica prevederi ale Codului Penal in materia conflictului de interese”, se arata in mesajul lui Klaus Iohannis. Presedintele precizeaza ca “nu pot fi de acord cu modificarea Art. 301 din Codul Penal, care urmareste dezincriminarea conflictului de interese, astfel incat sa existe libertatea angajarii unor membri ai familiei in cadrul cabinetelor parlamentare”.

Presedintele a sublinat ca nu poate exista o favorizare a membrilor propriei familii in ce priveste exercitarea functiilor si demnitatilor publice.

Atrag atentia ca, in eventualitatea adoptarii de catre Parlament a acestor modificari, ele vor fi retrimise Parlamentului sau voi sesiza Curtea Constitutionala, in virtutea exercitarii atributiilor mele constitutionale”, mai sustine liderul de la Palatul Cotroceni.
 

DNA: Modificarile vor afecta lupta anticoruptie la nivel inalt

Si Directia Nationala Anticoruptie a reactionat la proiect legislativ care urmareste modificarea Codului Penal, in sensul dezincriminarii conflictului de interese, proiect discutat astazi de Comisia juridica din Camera Deputatilor.

DNA arata ca adoptarea modificarilor propuse va afecta combaterea coruptiei la nivel inalt. In cele din urma, Comisia Juridica a amanat analiza acestor modificari, ele urmand a fi discutate peste 2 saptamani.

CITESTE SI: O noua evaluare a Comisiei Europene in cadrul MCV: Bruxellesul subliniaza necesitatea mentinerii unui cadru normativ stabil in materie penala

Proiectul a fost initiat de cinci deputati si senatori: deputatii PSD Ciprian Nica si Victor Roman, deputatul UDMR Marton Arpad-Francisc, deputatul de la Minoritati Ion Marocico si deputatul PC-PLR Aurelian Ionescu.

"Adoptarea în varianta propusă şi care urmează a fi dezbătută în Parlamentul României ar duce la dezincriminarea infracţiunii de conflict de interese , prevăzută în varianta actuală la art. 301 alin 1) Cod Penal, fapt ce ar putea afecta în mod serios activitatea de combatere a coruptiei la nivel înalt. Astfel, în anumite cazuri, s-ar putea pronunta, pentru acest  gen de fapte,  achitarea unor inculpati deja trimisi în judecată sau clasarea unor dosare aflate în instrumentare,  în care sunt implicate persoane cu functii importante. Spre exemplu, persoane care,  la data faptelor, aveau următoarele  functii: presedintele CJ Constanta, presedintele CJ Brăila, presedintele CJ Buzău, primarul mun. Constanţa, prefectul judeţului Suceava, preşedintele CJ Hunedoara,  primarul mun. Miercurea Ciuc, etc. Precizăm că infracţiunea de conflict de interese face obiectul investigaţiilor aflate în competenţa DNA, atunci când este asociată cu o infracţiune de corupţie sau asimilată corupţiei" a precizat DNA intr-un comunicat.
 

Noile modificari ale Codului Penal: angajarea rudelor nu ar mai fi considerata conflict de interese

Modificarea Codului Penal ar permite funcţionarilor publici să-şi angajeze rudele până la gradul II inclusiv fără că acest lucru să fie considerat conflict de interese.

Proiectul a fost adoptat tacit deja, de către Senatul României, la 25 martie. Proiectul a primit aviz negativ atât de la Ministerul Justiţiei cât şi de la Comisia Juridică a Senatului.

Proiectul de Lege pentru modificarea art.301 si art.308 din Legea nr.286/2009 privind Codul penal a fost inregistrat la Camera Deputatilor pe 1 aprilie, dupa ce a fost adoptat tacit de catre Senat.
 

Camera Deputatilor schimba regimul sanctiunilor impuse incompatibililor

Acum doua saptamani, Camera Deputatilor a adoptat tacit doua modificari la legea ANI, schimband sanctiunile impuse alesilor gasiti incompatibili sau in conflict de interese.

Potrivit legii initiale, in urma unei decizii definitive de incompatibilitate, alesi nu mai aveau dreptul sa ocupe nicio functie de demnitate publica timp de 3 ani. Prin noile modificari alesii incompatibili vor putea candida pentru alte functii, cu exceptia celei afectate de incompatibilitate.

Modificarile legislative adoptate de deputati dau posibilitatea alesilor incompatibili sa ocupe o alta functie, mai putin cea in care au fost gasiti incompatibili. Modificarile legislative vor fi trimise in Senat, care este Camera decizionala.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22