Klaus Iohannis, intrevedere cu ambasadorul R. Moldova: Orientarea proeuropeana a Chisinaului nu poate fi conditionata de lupte politice interne

T.d. | 04.02.2015

Pe aceeași temă

“Orientarea proeuropeana a Republicii Moldova nu poate fi conditionata de lupte politice interne”, a subliniat presedintele Klaus Iohannis, in cadrul unei intalniri cu ambasadadorul moldovean la Bucuresti, Iurie Renita. Coalitia de guvernare pro-europeana de la Chisinau sufera din cauza disputelor privind implicarea comunistilor lui Vladimir Voronin in Executiv sau cel putin sustinerea acestora pentru viitorul Guvern. Liberalii lui Mihai Ghimpu au vorbit, in acest context, despre “un compromis”.

Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, “Iohannis a menţionat că rezultatul alegerilor parlamentare din Republica Moldova a reconfirmat sprijinul popular pentru opţiunea politică proeuropeană, iar aşteptările partenerilor europeni se îndreptă ferm către respectarea misiunii date prin alegeri de cetăţenii moldoveni”.

De asemenea, Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a menţionat că Acordul de Asociere şi de Liber Schimb semnat cu Uniunea Europeană conferă prilejul accelerării reformelor structurale profunde, care au nevoie de un sprijin politic consistent şi că orientarea proeuropeană a Republicii Moldova nu poate fi condiţionată de lupte politice interne”, mai arata sursa citata.
 

(Presedintele Iohannis si omologul sau moldovean, Nicolae Timofti)


De altfel, liderul de la Cotroceni a argumentat, in cadrul intrevederii cu ambasadorul moldovean, ca votul acordat de moldoveni in 30 noiembrie “trimite la o formula de compunere” care sa permita “impartirea responsabilitatii parcursului democratic” al Moldovei intre toate partidele proeuropene.

Un guvern stabil şi cu o viziune unitară proeuropeană este de preferat oricărei alte soluţii de compromis. Asigurarea unei majorităţi parlamentare şi cu interese comune în direcţia modernizării şi consolidării democratice a Republicii Moldova reprezintă garanţia unui Guvern stabil”, se arata in incheierea comunicatului.
 

Un nou premier desemnat

In 28 ianuarie, a aparut informatia potrivit careia Iurie Leanca este premierul desemnat al Republicii Moldova. Presedintele Nicolae Timofti a semnat, in acest sens, decretul prin care Leanca va merge sa ceara votul de incredere al Parlamentului.

Probleme apar in Parlament, acolo unde partidele din coalitia de guvernare (PLDM si PD) nu detin suficiente voturi pentru a investi Guvernul, fiind nevoiti sa poarte negocieri cu liberalii sau comunistii. Iar in conditiile in care liderul comunistilor, Vladimir Voronin, a declarat ca nu va vota Executivul condus de Leanca, premierul desemnat pare sa caute sprijin in grupul liberalilor.

”Chiar de mâine, voi iniția consultări, consultări având deja un alt statut, cu PCRM, cu PL dar și cu societatea civilă pentru a avea un program de guvernare cât mai complex”, a declarat Iurie Leanca, potrivit sursei citate.

În ceea ce privește viitorul cabinet de miniștri, Leancă a declarat că este nevoie de schimbări radicale, iar viitorii miniștri vor fi selectați pe principiul profesionalismului și al integrității.

Leanca are la dispozitie 15 zile pentru a cere votul de incredere in Parlamentul de la Chisinau.
 

Alianta pentru Moldova Europeana

Cei doi presedinti ai PDM si PLDM, Marian Lupu si Vlad Filat, au semnat un acord prin care s-a constituit o alianta de guvernare in Republica Moldova, alianta numita Alianta pentru Moldova Europeana (AME). Alianta nou constituita nu are insa majoritate parlamentara, in absenta unei intelegeri cu Partidul Liberal condus de Mihai Ghimpu si va nevoita sa apeleze la sprijinul comunistilor lui Vladimir Voronin.

Alegerile din 30 noiembrie din Republica Moldova au dus la un blocaj politic. Pe primul loc in alegeri s-au clasat socialistii pro-rusi, care insa nu puteau avea singuri majoritate parlamentara. Pe de alta parte, cele trei partide care se declara pro-europene (PLDM, PDM si PL) erau obligate sa faca o coalitie pentru a avea majoritate. Daca unul dintre cele trei partide nu face parte din coalitie, aritmetica parlamentara arata ca trebuie sa fie inlocuit de Partidul Comunistilor, atat timp cat Partidul Socialist (pro-Rusia) e exclus de la discutii de toate partidele intrate in Parlament.

"In toata aceasta perioada de sapte saptamani si jumatate am muncit solidar cu colegii din PDM in vederea formarii cu PL a unei majoritati care sa asigure o guvernare eficienta in Republica Moldova. Nu s-a reusit din motive obiective, dar in mare parte - subiective. Timpul pe care l-am avut la dispozitie a expirat: tara are nevoie sa fie guvernata. PLDM si PDM isi asuma intr-o maniera foarte responsabila aceasta misiune", a spus liderul PLDM Vlad Filat. 

La randul sau, presedintele PDM Marian Lupu a declarat: "Dorim sa apreciem inalt responsbilitatea, barbatia si curajul colegilor din PLDM. Avem niste conditii regionale, o conjuctura regionala si interna deloc usoara pentru a-ti asuma responsabilitatea guvernarii. In aceste conditii nu este deloc usor. Am avut alegeri parlamentare si aceasta este decizia cetatenilor Republicii Moldova, este drept ca s-au format niste conditii deloc usoare pentru decizia de astazi".
 

Compromisul lui Ghimpu si comunistii lui Voronin

In 20 ianuarie, informatiile aratau ca liberalii lui Mihai Ghimpu urmeaza sa intre la guvernare. Ulterior, totusi, situatia a evoluat fara Partidul Liberal in ecuatia guvernametala. Ghimpu a vorbit despre “un compromis” facut in acest sens de formatiunea pe care o conduce, in conditiile in care liderul liberal acuza cu o zi in urma o cooptare a comunistilor lui Voronin la guvernare.

În 2009, ne-am asumat drumul european, acum trebuie să fim responsabili", a declarat Mihai Ghimpu, precizând că, în prezent, "nu sunt alții mai buni decât noi".

"Asta e realitatea, ăsta e votul cetățenilor. Parcă fiecare dintre noi a zis 'da', dar a rămas să mai discutăm (...) Noi, liberalii, suntem pentru această alianță. Astăzi am mai făcut un compromis. O să aflați mai târziu despre ce e vorba”, a spus liderul liberal.

Ghimpu a mai afirmat că europenii s-au arătat îngrijorați că negocierile pentru formarea coaliției de guvernare durează atât de mult timp. Totodată, Ghimpu a menționat că oficialii europeni au susținut ideea privind înaintarea pentru funcția de procuror general al Republicii Moldova a unui expert străin.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22