Pe aceeași temă
Obiectivul formarii unei Uniuni a Energiei a fost confirmat, vineri, de Consiliul European, a declarat presedintele Klaus Iohannis, la finalul lucrarilor de la Bruxelles. De altfel, liderul roman a exprimat sustinerea Bucurestiului pentru Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii intre Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii.
"Consiliul European a confirmat obiectivul de creare a Uniunii Energiei, pe baza propunerii făcută în luna februarie de Comisia Europeană", a spus șeful statului.
Iohannis a vorbit despre cinci dimensiuni ale Uniunii Energiei:
- Securitatea energetica;
- Piata interna a energiei;
- Eficienta energetica;
- Reducerea emisiilor de carbon;
- Cercetare-inovare si competitivitate in domeniu.
"Am subliniat că România susține puternic acest proiect. Am insistat asupra câtorva priorități pentru România care se regăsesc în concluziile finale ale Consiliului European: valorificarea propriilor resurse energetice, necesitatea diversificării surselor și rutelor de aprovizionare", a arătat Klaus Iohannis, potrivit Agerpres.
Decizia, a continuat Iohannis, va duce pe termen mediu si lung la “dezvoltarea infrastructurii energetice, asigurarea de preturi accesibile pentru consumatori, mentinerea competitivitatii industriei, crestere economica si creare de locuri de munca”.
El a declarat că a reiterat potențialul semnificativ al resurselor din Marea Neagră, prin care se poate contribui la întărirea securității energetice regionale și europene, potrivit Agerpres.
"Am evidențiat importanța cooperării regionale și atenția sporită care trebuie acordată regiunilor vulnerabile precum Europa Centrală și de Est. În acest context, am subliniat importanța utilizării, într-o manieră flexibilă și complementară, a tuturor fondurilor și instrumentelor financiare europene, inclusiv a fondului european pentru investiții strategice pentru dezvoltarea infrastructurii energetice. Am susținut obiectivul de finalizare a pieței interne a energiei. Pentru România, aceasta înseamnă, pe termen mediu și lung, dezvoltarea infrastructurii energetice, asigurarea unor prețuri accesibile pentru consumatori, menținerea competitivității industriei, creștere economică și creare de locuri de muncă", a spus Iohannis.
Bucurestiul sustine Parteneriatul UE-SUA
Un alt subiect abordat in cadrul lucrarilor Consiliului European a vizat Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii intre UE si SUA.
Cu privire la aceasta tema, Klaus Iohannis a exprimat sustinerea “activa” a Romaniei.
"Romania este un sustinator activ al unui astfel de parteneriat, care, suntem convinsi, va stimula puternic economiile de pe ambele parti ale Atlanticului", a spus seful statului, la Bruxelles, dupa reuniunea Consiliului European de primavara, potrivit Hotnews.