Pe aceeași temă
Presedintele Klaus Iohannis merge, pentru doua zile, in Republica Moldova. Seful statului roman se va afla, marti si miercuri, la Chisinau, pentru a discuta viitorul tarii, in contextul investirii unui nou Guvern, condus de Chiril Gaburici.
Potrivit unui anunt facut de Administratia Prezidentiala, Iohannis va pleca marti dupa-amiaza spre Chisinau, unde se va intalni cu presedintele Nicolae Timofti, cu premierul Chiril Gaburici si cu liderii principalelor partide pro-europene.
Chiril Gaburici a subliniat faptul ca Iohannis este “asteptat intotdeauna in Republica Moldova”.
“Am o plăcere deosebită să mă întâlnesc cu Domnul Președinte Iohannis la Chișinău și vreau să îl asigur, cu aceasta ocazie, că este aștepat întotdeauna în Republica Moldova. Avem stabilită o întrevedere pentru ziua de marți, 24 februarie. Vreau să discutăm, în primul rând despre continuarea tuturor proiectelor care leagă țările noastre. Deasemenea aș vrea să discutăm despre situația din regiune, în contextul conflictului din Ucraina”, a spus noul premier moldovean, intr-un interviu pentru Hotnews.
Un nou Guvern, cu sprijinul comunistilor
Republica Moldova are, incepand cu 18 februarie, un nou Guvern. Cabinetul condus de Chiril Gaburici a fost votat de Parlamentul de la Chisinau cu 60 de voturi. Pentru noul Executiv au votat parlamentarii pro-europeni din Partidul Democrat Moldovenesc (PDM), ai Partidului Liberal Democrat Moldovenesc (PLDM), dar si comunistii lui Vladimir Voronin.
Fostul premier Iurie Leanca nu si-a dat votul pentru noul Guvern. De altfel, in 12 februarie, parlamentarii de la Chisinau aveau sa respinga noul cabinet condus de Leanca, doar 42 de parlamentari au votat pentru noua propunere, atunci.
Confruntat cu aceasta situatie, premierul desemnat de la acea vreme Iurie Leancă a criticat in discursul său în cadrul ședinței Parlamentului actuala alianță PLDM-PDM. ”Votul de astăzi vine într-un context politic intern destul de confuz, când - deși avem trei partide pro-europene care dețin numărul necesar de mandate - nu s-a reușit încă formarea unei alianțe pro-europene ce ar deține majoritatea în Parlament”.
Un simplu calcul arata ca diferenta dintre votul din 12 februarie (42 de voturi) si cel de astazi (60 de voturi) a fost asigurata de comunistii lui Vladimir Voronin, una dintre cele mai controversate figure politice de la Chisinau, cu legaturi stranse la Moscova.
In privinta unui eventual troc politic cu comunistii lui Voronin, pentru sustinerea in parlament, Gaburici arata ca: “Vladimir Voronin mi-a cerut să îmi depun toată priceperea și silința pentru a asigura o bună guvernare pentru Republica Moldova, în interesul cetățenilor”.
Noul premier moldovean a vorbit si despre agresiunea Rusiei in Ucraina.
“În faţa evidenţelor nu cred că rămîne prea mult de comentat. Consider aceste acțiuni regretabile şi sunt trist că vecinii şi prietenii noştri ucraineni trec prin aceste momente cumplite. Îmi doresc nespus ca viaţa să îşi reia cursul firesc în Ucraina, cât mai curând”, sustine Chiril Gaburici, potrivit sursei citate.
Componenta Cabinetului Gaburici:
1. Natalia Gherman, viceprim-ministru, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene
2. Anatol Arapu – ministru al Finanțelor
3. Stephane Christophe Bride – ministru al Economiei
4. Victor Osipov – viceprim-ministru al Reitegrării
5. Vladimir Grosu – ministru al Justiției
6. Oleg Balan – ministru al Afacerilor Interne
7. Vasile Botnari – ministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor
8. Vasile Bîtcă – ministru al Dezvoltării Regionale și Construcțiilor
9. Viorel Cibotaru – ministru al Apărării
10. Maia Sandu – ministru al Educației
11. Mircea Buga – ministru al Sănătății
12. Ruxanda Glavan – ministru al Muncii, Protecției Sociale și Familiei
13. Ministerul Tehnologiilor Informaționale și Comunicațiilor – Pavel Filip
14. Ion Sula – ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare
15. Sergiu Palihovici - ministru al Mediului
16. Monica Babuc – ministru al Culturii
17. Serghei Afanasenco – ministru al Tineretului și Sportului.