Kovesi despre corupția în achiziții publice: Poate cineva ”greși” un preț cu 800%?

Dora Vulcan | 23.02.2017

"Tipologiile identificate in anchetele noastre dovedesc ca exista vulnerabilitati majore ale sistemului de achizitii publice. Atribuirea contractelor sau platile aferente contractelor este conditionata frecvent de primirea unor sume de bani. Se intocmesc, uneori, caiete de sarcini pentru a favoriza anumite firme. Se fac, uneori, plati pentru lucrari neefectuate sau statul plateste un pret mai mare pentru unele produse sau servicii. Se achizitioneaza frecvent produse inutile sau aparatura care nu poate fi instalata si utilizata. Se achizitioneaza lucrari a caror executie nu poate fi verificata si cuantificata", a spus Laura Codruța Kovesi la sedinta de bilant a DNA.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

 

Ea a adaugat, joi, la prezentarea bilanțului DNA, ca pagubele sunt clare iar procurorii dovedesc de fiecare data ca nu este vorba de simple greseli, ci de abuzuri care, cel mai des, mascheaza o mita sau un folos.

 

 

 

Procurorul-sef al DNA a mentionat ca procurorii DNA au identificat cazuri in care au fost achizitionate produse la preturi supraevaluate cu procente intre 50 la suta si 800 la suta. "Poate gresi cineva un pret de achizitie cu 800 la suta?", s-a intrebat Kovesi. Ea a spus că, pentru infrastructura sau constructii, statul plateste de cele mai multe ori pretul lucrarii dublu. "In cazul imobilelor retrocedate ilegal, pretul platit in plus de stat a fost si de 10 ori mai mare decat pretul real. Vorbim aici de oportunitatea unei decizii?", a adaugat Kovesi.

 

 

 

Cât privește corupția din Sănătate, procurorul-sef al DNA a adaugat ca, in sanatate, statul a platit pentru echipamentele medicale preturi mai mari cu 50 la suta sau 60 la suta fata de pretul real.

 

 

 

"Exista situatii in care anumite unitati sanitare incheie contracte doar cu unii distribuitori de medicamente. Caracterul specializat al acestor achizitii a ingreunat pana acum verificarile efectuate in domeniu, dar acest lucru se schimba. Acest specific al coruptiei in sanatate a facut ca procentul din contracte cerut ca mita sa fie mai mare decat in alte domenii, lucru pe care l-am descoperit pe masura ce am acordat mai multa atentie acestei zone. Procentul comisioanelor ilegale identificate de procurorii DNA este cuprins intre 10 la suta si 20 la suta din valoarea contractelor in sanatate", a spus procurorul-sef al DNA, citată de ziare.com.

 

 

 

In 2016 au fost trimisi in judecata peste 1.270 de inculpati pentru fapte de coruptie la nivel inalt si mediu, printre care: trei ministri, sase senatori, 11 deputati, 47 de primari, 16 magistrati si 21 de directori de companii naționale. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22