Pe aceeași temă
Europarlamentarul PSD, Victor Negrescu, susține că are informații conform cărora raportul este unul cu elemente pozitive și este foarte posibil ca România să scape de monitorizarea MCV.
„Colegiul Comisarilor va discuta astăzi despre raportul MCV. Se pare că va fi prezentată o analiză preliminară cu recomandări pozitive. Din informațiile pe care le am în acest moment, se vorbește chiar de posibilitatea de a trece de la MCV la mecanismul comun european privind justiția și statul de drept. Vom vedea concluziile finale. Acest raport pozitiv al Comisiei Europene poate ajuta mult România în procesul de aderare la spațiul Schengen.”, scrie Victor Negrescu.
Mecanismul de „condiţionalitate” despre care amintește Victor Negrescu este o procedură în vigoare din ianuarie 2021 care permite suspendarea plăţii fondurilor UE unei ţări în care sunt constatate încălcări ale statului de drept care pot aduce atingere intereselor financiare ale UE. O eventuală suspendare sau o reducere de plăţi de fonduri UE trebuie să fie sprijinită de cel puţin 15 state membre din 27, reprezentând 65% din populaţia UE, iar o astfel de procedură ar urma să dureze între şase şi nouă luni.
La finalul lunii octombrie, premierul Nicolae Ciucă a declarat în cadrul unei vizite la Bruxelles că sunt perspective pozitive astfel încât României să-i fie ridicat Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV). „În ceea ce priveşte MCV, am avut discuţii care sunt legate de întreg procesul tehnic prin care s-au elaborat legile Justiţiei. Au fost discuţii tehnice pe care domnul ministru Predoiu le-a purtat la nivelul Comisiei atât cu comisarul Reynders, cât şi cu doamna Jourova şi, de asemenea, sunt perspective pozitive astfel încât României să-i fie ridicat acest capitol al Mecanismului de Cooperare şi Verificare”, spunea prim-ministrul, după o întâlnire cu președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen.