La PSD evaziunea fiscală e ca și cum ai fi violat bugetul: achiți prejudiciul plus 20% și scapă toți

Redactia | 11.12.2018

Deputații juriști au votat marți un amendament la Legea pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, potrivit căruia, dacă se achită integral prejudiciul, plus 20%, acuzații sunt achitați de instanță

Pe aceeași temă

Comisia juridică din Camera Deputaților a votat marți un amendament la Legea 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, potrivit căruia, dacă unul dintre inculpații acuzați pentru aceeași evaziune fiscală achită prejudiciul integral, plus 20%, toți cei acuzați scapă de urmărirea penală, informează Mediafax.

"Dispozițiile art.10 alin. (1) se aplică tuturor inculpaților care au săvârșit împreună una dintre faptele prevăzute de art.8 și art.9, indiferent dacă plata prejudiciului a fost efectuată doar de către unul sau de către o parte dintre aceștia", prevede amendamentul, adoptat cu majoritate de voturi. Cei de la PNL și USR s-au opus, informează Mediafax.

Proiectul de lege a fost propus de deputatul PSD, Rădulescu Mitralieră și Andreea Cosma, și a fost întors de la plen pentru un raport suplimentar, și va fi cel mai probabil votat miercuri de plenul Camerei Deputaților.

Cătălin Rădulescu are o condamnare definitivă pentru dare de mită, în timp ce Andreea Cosma a fost condamnată în primă instanţă la patru ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu.

În luna octombrie, deputații juriști au votat ca persoanele acuzate de evaziune fiscală să scape de urmărirea penală dacă achită prejudiciul integral, la care se adaugă 20% din suma datorată, prevedere de care se poate beneficia o singură dată.

Amendamentele propuse

  • În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 şi 9, dacă, în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, până la primul termen de judecată, inculpatul va acoperi integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, se va dispune, o singură dată, renunţarea la urmărirea penală.

  • În cazul aceloraşi infracţiuni de evaziune fiscală, dacă, în cursul judecăţii până la terminarea cercetării judecătoreşti, inculpatul va acoperi integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, instanţa va dispune, o singură dată, pedeapsa amenzii penale.

  • În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzută la art. 8 şi 9, dacă este stabilită prin hotărâre judecătorească obligaţia inculpatului de a acoperi în termen de un an de la pronunţarea sentinţei prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalizările, instanţa poate dispune o singură dată suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.

  • În situaţia în care condamnatul nu acoperă suma dispusă în termenul stabilit, suspendarea executării pedepsei sub supraveghere se va transforma în pedeapsa închisorii cu executare.

    Evaziunea fiscală, ca un viol în grup

Explicația acestui act normativ a fost oferită de deputatul PSD Alexandru Bălănescu care a explicat că evaziunea e ca un viol, când victima (bugetul de stat) acceptă să se căsătorească cu violatorul (evazionistul). Astfel, chiar dacă a fost un viol în grup, toți scapă de urmărirea penală dacă unul dintre ei achita integral prejudiciul (o ia de nevastă pe victimă).

"Daca imi permiteti, stimati colegi, in Codul Penal exista aceasta posibilitate de rezolvare a pedepsei participantilor la savarsirea unei fapte penale, in sensul ca o clauza care e benefica pentru o multime de inculpati se extinde si la ceilalti inculpati, indiferent de cine a indeplinit sau nu...

De exemplu, la viol... luarea in casatorie sau impacarea partilor se extinde si la complicii participanti la o asemenea fapta penala. Asa si la evaziune, daca se acopera prejudiciul de catre unul dintre inculpati in totalitate, de această clauză pot beneficia si ceilalți participanti, ca o practica si ca o conduita vizand sanctionarea participantilor in procesul penal", a sustinut deputatul PSD Alexandru Balanescu, citat de Epoch Times.

In replica, deputatul USR Stelian Ion a precizat ca reglementarile privind violul nu se regasesc in actualul Cod Penal. Mai mult, a subliniat el, o persoana care a comis o fapta trebuie sa raspunda pentru ea.

"Imi cer scuze, dar reglementarile astea cu violul erau pe codul vechi si foarte vechi, nu mai au nicio legatura. Pe de alta parte, cine a comis o fapta trebuie sa raspunda pentru acea fapta. (...) Nu este corect sa gratifici o persoana care nici macar nu a contribuit la achitarea prejudiciului. Pe ce criteriu faci asta?", a fost replica deputatului USR Stelian Ion.

PSD: La prima faptă, un infractor trebuie iertat

La randul sau, deputatul PNL Ioan Cupsa i-a acuzat pe social-democrati ca incalca cu buna stiinta programul de guvernare, precizand ca niciunul dintre cele 31 de puncte privind Justitia din documentul PSD nu a fost respectat in ultimii doi ani.

"Dvs tot repetati de 10 ori program de guvernare, dar Guvernul nu are nicio legatura cu aceasta initiativa legislativa!", i-a raspuns presedintele comisiei, deputatul PSD Nicolae Halici.

Totodata, el a argumentat ca multe infractiuni din Romania sunt de evaziune fiscala si celor ce se afla la prima abatere trebuie sa li se dea sansa sa achite prejudiciul si sa isi continue activitatile, iar daca acestia vor avea acelasi comportament infractional, vor ajunge la inchisoare.

USR a anuntat ca va ataca proiectul la CCR, daca acesta va trece de Camera Deputatilor si devine lege.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22