Laura Codruța Kovesi audiată la secția pentru anchetarea magistraților. Ce riscă fosta șefă DNA?

Laurentiu Gheorghe | 15.02.2019

Fosta șefă a DNA va fi pusă sub învinuire, în baza dosarului întocmit de Adina Florea, pentru abuz în serviciu, luare de mită și mărturie mincinoasă, delațiunile aparținând fugarului Sebastian Ghiță.

Pe aceeași temă

Punerea sub acuzarea a Laurei Codruța Kovesi vine în perioada candidaturii sale la funcția de șef al Parchetului European, pe 26 februarie fiind programată audierea sa în Parlamentul European. Vineri, exact în ziua în care trebuia să se prezinte la Bruxelles pentru a pregăti audierea sa, Adina Florea a decis s-o cheme pentru a-i aduce la cunoștință faptele de care este acuzată și punerea în mișcare a urmăririi penale împotriva sa.

Odată inculpată, procurorii pot dispune și măsuri preventive. Cea mai ușoară dintre ele ar fi instituirea controlului judiciar, ceea ce ar însemna interdicția părăsirii țării, fără acordul procurorului de caz, Adina Florea. Controlul judiciar ar pune sub semnul întrebării continuarea procedurii de selecție pentru a fi numită procuror-șef al Parchetului European.

Va cere Adina Florea control judiciar pentru Kovesi?

Procurorul de caz poate ceară și reținerea fostei șefe a DNA, însă pentru aceasta trebuie să solicite și să primească avizul CSM.

Autoritățile române nu au niciun cuvânt de spus în alegerea primului procuror-șef european, cu atribuții extinse în comparație cu ceea ce face actualul OLAF. Nici scrisorile lui Tudorel Toader, care explică miniștrilor de Justiție din UE faptul că Kovesi era în cârdășie cu statul paralel, nici scrisorile PSD către europarlamentari care informează despre multele dosare pe numele lui Kovesi nu reușiseră să-i reducă acesteia șansele de a deveni șefa Parchetului European. Așa că s-a trecut la întocmirea unui dosar penal, de către secția cu procurorii aleși de Tudorel Toader pentru a-i ancheta pe magistrații care și-au permis să-i trimită în închisoare pe unii membri aleși ai PSD-ALDE.

Ancheta demarată împotriva Laurei Codruța Kovesi are la bază denunțurile făcute de Sebastian Ghiță și susținute de familia Cosma, (deputați PSD, respectiv președinte CJ PSD).

Procurorul de caz, Adina Florea, susține că demararea investigațiilor in personam nu are legătură cu situația profesionala a persoanei vizate, însă coincidenta a făcut ca citarea să vina cu o săptămână înainte de decizia din Parlamentul European. Mai mult, Florea este procurorul care si-a dorit sa ii ia locul lui Kovesi la conducerea DNA, susținută puternic de coaliția PSD-ALDE (tatăl este consilier PSD la al 6-lea mandat), însă a fost refuzată de doua ori de președintele Iohannis, spre ciuda lui Tudorel Toader.

Istoricul dosarului lui Kovesi

Ancheta a înaintat imediat ce procuror șef al Secției de investigare a magistraților a devenit Gheorghe Stan, fost adjunct al Inspecției Judiciare, al cărui mandat a fost prelungit prin OUG de Guvern. După numire, Stan a făcut publice informații referitoare la numărul și obiectul cauzelor în care este vizată Kovesi, iar la doua zile magistratul a fost chemat la audieri ca suspect.

Potrivit lui Kovesi, ancheta care o vizează are legătură cu aducerea în ţară în 2011, din Indonezia, a fostului director al FNI, Nicolae Popa, omul de încredere al lui Sorin Ovidiu Vîntu. Pe atunci, Kovesi era procuror general al României, iar Nicolae Popa fusese definitiv condamnat la 10 ani şi 4 luni de detenţie în dosarul FNI.

La rândul lui, Sebastian Ghiţă a anunţat pe 9 decembrie 2018 că a făcut o plângere penală pe numele fostei şefe a DNA, Laura Codruţa Kovesi. Ghiţă reclama că Laura Codruţa Kovesi i-ar fi cerut să plătească avionul pentru repatrierea lui Nicolae Popa.

Poliția Română a anunțat, la acel moment, că repatrierea lui Popa a fost făcută conform legislației în vigoare și a prezentat public facturile plătite de Ministerul de Interne.

A doua zi, Ghiţă a revenit cu precizări şi a susţinut că el ar fi plătit o parte din factura privind aeronava cu care a fost adus Popa de la Jakarta. Acum, acea plată ar fi considerată de procuroarea Adina Florea ca fiind „mită” pentru Kovesi.

„Poliţia Română nu minte cu nimic atunci când spune că a plătit integral factura emisă de către Ţiriac Air pentru cursa de Jakarta în valoare de 52.000 de euro. Nici eu, Sebastian Ghiţă, nu mint când spun că o firmă din Ploieşti a plătit, la rugămintea mea, 68.000 de euro, la cererea Laurei Kovesi, tot pentru aceeaşi cursă. Am explicat de ce se grăbea, precum şi faptul că o plată de peste 52.000 de euro făcută de Poliţie ar fi durat mult ca procedură şi ar fi avut nevoie de suplimentări bugetare”, a precizat Sebastian Ghiţă la România TV, pe 10 decembrie.

Cei trei crai de la răsărit: Ghiță, Gușă și Andronic

Potrivit lui Cozmin Guşă, cel care l-a vizitat recent pe Ghiţă la Belgrad alături de Dan Andronic, la dosar ar exista probe constând în fotografii, mailuri şi mărturii.

„Primul indiciu e legat de poze şi filmari care certifică că Ghiţă avea o relaţie personală cu Kovesi, ceea ce a fost negat de Kovesi.

În al doilea rând, este vorba de un schimb de mailuri, unde i se cere lui Ghiţă să efectueze acea plata în interesul statului în contul Parchetului, legat de aducerea lui Popa din Indonezia.

Apoi, sunt mărturiile foştilor şefi ai poliţiei române care au fost audiaţi de procurori, care au spus că doar au completat ce făcuse Ghiță pentru aducerea lui Popa, mimând o licitaţie, cerere de oferte”, a declarat Guşă pe 13 februarie la RTV, televiziunea fondată de Ghiţă.

La Realitatea Tv, Guşă a completat: „Subiectul este al aducerii lui Popa în țară și este legat de campania lui Traian Băsescu. Trebuia adus în țară ca să-l închidă pe Sorin Ovidiu Vîntu, de a realiza un joc politic pentru Traian Băsescu (…)

În audierea de alaltăieri (12 februarie, prin videoconferinţă de la Belgrad – n.r.), Sebastian Ghiță a prezentat imagini, pe care eu le-am văzut cu o lună în urmă, în care Kovesi apare în casa lui în mai multe ipostaze, inclusiv filme. Or, Kovesi s-a tot dat peste cap că nu-l cunoaște pe Ghiță și că nu este apropiat al lui. De aici vine acuzația de mărturie mincinoasă (…)

Foștii şefi ai Poliției au declarat că au plătit partea lor, după ce Ghiță a achitat partea Parchetului. Ghiță a prezentat mailuri prin care Kovesi solicita să fie acoperită cheltuiala în numele Parchetului (…)”, a declarat Guşă la Realitatea tv.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22