Legat de căsătoriilor gay, CCR aşteaptă un punct de vedere de la Curtea Europeană

E.b. | 30.11.2016

Judecătorii Curţii Constituţionale au decis să suspende dezbaterile privind recunoaşterea căsătoriilor homosexuale încheiate în străinătate până pe data de 30 martie 2017, CCR cerând un punct de vedere în această controversă din partea Curţii Europene de Justiţie.

Pe aceeași temă

 

 

“Am suspendat-o până o să primim răspunsul şi am stabilit un termen de control după 30 martie 2017”, a declarat preşedintele CCR, Valer Dorneanu. El a mai declarat că întrebările vor fi trimise către CEJ în jur de 15 decembrie şi că, în cazul în care CEJ va oferi răspunsul mai devreme dosarul poate fi pus pe rol, transmite News.ro.

 

Valer Dorneanu a arătat că este greu de estimat când va veni răspunsul de la Curtea Europeană de Justiţie. ”Nu putem stabili un termen Curţii şi nici nu putem anticipa exact când îl vom primi şi atunci am stabilit un termen pretabil de un răspuns (...) În cel mai fericit caz, o lună-două. Se poate şi mai mult”, a mai spus preşedintele Curţii Constituţionale.

 

Ultima dată, decizia a fost amânată pe 27 octombrie. Atunci, Curtea Constituţională a repus pe rol dosarul privind recunoaşterea căsătoriilor gay şi a audiat din nou părţile, inclusiv pe cuplul care a ridicat excepţia de neconstituţionalitate.

 

În urma discuţiilor, judecătorii au hotărât să amâne decizia pentru a strânge mai multe informaţii. CCR a luat în considerare inclusiv solicitarea de puncte de vedere de la Curtea Europeană de Justiţie, pentru a vedea cum au fost rezolvate situaţii asemănătoare în alte state ale Uniunii Europene.

 

Dosarul se află la Curtea Constituţională de cinci luni.

 

Adrian Coman, românul care a cerut la CCR recunoaşterea căsătoriilor gay încheiate în străinătate, a afirmat, joi, în faţa Curţii, că îşi doreşte de când era copil să aibă o familie, şi de 14 ani o clădeşte alături de soţul său, Clai Hamilton, considerând că trebuie să fie protejat şi de legea românească. Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, i-a spus că "apreciază sinceritatea şi decenţa" sa.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22