Pe aceeași temă
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat, joi, cu 24 de voturi „pentru” și o abținere un raport favorabil la proiectul Guvernului privind carantinarea şi izolarea, fiind acceptate mai multe amendamente convenite şi în urma discuţiei cu secretarul de stat în MAI Raed Arafat.Principalele puncte ale legii privind carantina și izolarea intrate la vot final în Camera Deputaților
Principalele prevederi ale legii privind carantinarea și izolarea la domiciliu:
Izolarea va fi obligatorie pentru bolnavi și se va face în spital pentru bolnavi sau la domiciliu pentru asimpotmaitic. Izolarea se decide prin ordin al Direcției de Sănătate Publică .
Carantina va fi instituită printr-un ordin al Direcției de Sănătate Publică pentru fiecare persoană și se aplică suspecțiilor/ Ordinul DSP poate fi atacat in instanță. Carantina poate fi la domiciliu fie în spații destinate pentru acestui lucru.
Cei are părăsesc carantina instituționalizată vor plăti costurile acesteia
Tratamentul va putea fi refuzat de către pacienți în scris
Conducătorii instituțiilor implicate pot dispune detașări pe durată limitată, de maxim 30 de zile, a personalului medical, paramedical și auxiliar specializat, prin ordin al ministrului sănătății, al Comandantului acțiunii sau, după caz, al conducătorului instituției. Ordinul de detașare poate fi atacat, în termen legal, la instanța de contencios administrativ.