Legea care îi spală pe aleși de incompatibilitățile ANI, votată de Senat. La promulgare

Dora Vulcan | 19.12.2017

Senatul a votat luni seara modificarile la Legea ANI prin care sute de alesi scapa de acuzatiile privind fapte de conflicte de interese si incompatibilitati.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Conform votului electronic inregistrat pe site-ul Senatului, au fost 77 de voturi pentru si 39 impotriva.

 

Legea era organica, iar PSD-ALDE nu ar fi reusit sa depaseasca pragul necesar de voturi (69), strangand doar 68. Ei au fost ajutati de senatorii UDMR si de un senator PMP, Gheorghe Baciu.

 

Toti senatorii PNL si USR au votat impotriva modificarilor la legea ANI.

 

Anterior, Comisia juridica a Senatului a dat raport favorabil cu amendamente admise la Legea ANI, care prevede ca interdictiile aplicate parlamentarilor pe baza rapoartelor ANI si la care s-a constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese in perioada 2007-2013 inceteaza de drept.

 

Raportul a fost adoptat, luni, de Comisia juridica a Senatului, cu cinci voturi "pentru" si doua impotriva.

 

Senatorul PSD, Marian Pavel, a propus un amendament de completare a unui articol adoptat recent de Camera Deputatilor, acesta fiind admis.

 

"Interdictiile aplicate persoanelor care au avut calitatea de senator si/sau deputat in oricare dintre mandatele cuprinse in perioada 2007-2013 in temeiul art.25 pe baza rapoartelor de evaluare intocmite de Agentia Nationala de Integritate si care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese in exercitarea oricaruia dintre mandatele de senator si/sau deputat in perioada 2007-2013, pana la intrarea in vigoare a Legii nr. 219/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor, inceteaza de drept", potrivit amendamentului propus de Marian Pavel.

 

Totodata, senatorii juristi au votat eliminarea alin. 2 al art. 25 din forma adoptata de Camera Deputatilor.

 

"Persoana eliberata sau destituita din functie potrivit prevederilor alin. (1) sau fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respective sau a incetarii de drept a mandatului in care a existat conflictul de interese ori starea de incompatibilitate. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de trei ani de la incetarea mandatului in care a existat conflictul de interese ori starea de incompatibilitate", prevede alin. 2 al art. 25.

 

Propunerea legislativa de modificare a legii ANI a fost initiata de social-democratul Florin Iordache.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22