Legea care permite reducerea pedepsei pentru cei care scriu lucrari stiintifice in inchisoare ar putea fi modificata

Fara Autor | 01.07.2015

Pe aceeași temă

CSM și ministrul Justiției analizează situația reducerilor de pedeapsă în cazul condamnaților care și-au redus condamnările publicând lucrări științifice care par să fie însă plagiate, scrie Adevărul.

 

Interesul acestora a apărut după mai multe articole în care se arăta că există suspiciuni de plagiat în privința multora din aceste cazuri și, de asemenea, calitatea respectivelor lucrări este departe de a merita atributul de științific.

 

Judecătorul Cristi Danileț, membru CSM, propune ca plagiatorii să fie reîncarcerați, dacă au beneficiat de aceste prevederi: „L e-am scris colegilor din CSM că trebuie să ne aplecăm asupra acestei situaţii deoarece este o problemă foarte gravă. Este nevoie de îmbunătăţirea textului de lege, pentru că a ieşi din închisoare pe baza unei lucrări plagiate înseamnă să fraudezi legea şi aşa ceva nu trebuie să se întâmple“, a declarat Cristi Danileţ pentru Adevărul.

 

Legea 254/2013 privind executarea pedepselor spune că un deţinut primeşte o reducere de 30 de zile pentru fiecare carte publicată din închsioare şi considerată lucrare ştiinţifică, dar nu prevede cine trebuia să decidă dacă lucrarea deţinutului se încadrează sau nu în această categorie.

 

Nu există însă normele de aplicare a legii, iar comisiile de eliberare condiţionată din penitenciare încadrează la categoria lucrare ştiinţifică aproape orice carte al cărei autor ataşează la dosar recomandarea unui profesor universitar. S-a ajuns, astfel, la situaţii scandaloase în care deţinuţi fără studii superioare au scris şi patru lucrări ştiinţifice într-un an.

 

„Textul de lege poate fi îmbunătăţit specificându-se că reducerea de pedeapsă se acordă numai în cazul unor lucrări ştiinţifice recunoscute de forurile competente în domeniul de cercetare respectiv. Iar profesorii care semnează să-şi asume răspunderea cu riscul pierderii titlului universitar în cazul depistării unor nereguli. În felul acesta lucrurile vor deveni mult mai clare“, mai spune Danileţ, citat de Adevărul.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22