Legea evaziunii fiscale, modificata in sprijinul investigarii infractiunilor in domeniu

Dora Vulcan | 17.11.2016

Informatia a fost facuta publica de ministrul Finantelor Anca Dragu, dar initiativa apartine sefului ANAF care a lansat propunerea de modificare a legii in urma cu o saptamana, la o conferinta in domeniu.

Pe aceeași temă

 

 

 

"Sunt cateva modificari intr-adevar la legea privind combaterea evaziunii. Vom avea acest proiect aprobat in maxim doua saptamani. Il vom pune in consultare publica probabil saptamana viitoare", a declarat joi ministrul Finantelor Anca Dragu, citata de Hotnews.ro. 

 

 

Initiatorul modificarii legii in vigoare, ANAF

 

 

Presedintele ANAF Dragos Doros a fost cel care a anuntat la o conferinta moderata de Deloitte ca institutia pe care o conduce are in lucru un proiect de modificare a actualei Legi a evaziunii fiscale pentru o mai usoara investigare a infractiunilor in domeniu. 

 

 

"Suntem in proces sa modificam, suntem in dialog cu Ministerul Justitiei, cu Ministerul Public, cu Parchetele Generale precum si celelalte divizii ale Parchetului din Romania sa facem in asa fel incat legislatia din Romania sa permita o mai usoara investigare a potentialelor infractiuni. Vreau sa apar inspectorul fiscal in sensul in care legislatia din Romania in acest moment obliga inspectorul fiscal sa faca o plangere penala de cate ori are o suspiciune. Atunci aceasta prevedere destul de laxa si de larga cuplata cu practica noastra care de cativa ani este mai incisiva pe domeniul acesta duce si la exagerari. Si pe noi ne deranjeaza. Avem foarte multe plangeri penale care stau in nelucrare la Parchete si asa nu e ok", a spus Doros la conferinta Deloitte. 

 

 

Doros a deplans faptul ca o plangere penala in materie de evaziune fiscala nu poate fi rezolvata mai repede.  

 

 

"Este in interesul nostru si al contribuabilului care face obiectul acelei plangeri penale sa se lamureasca repede ca sa poata sa isi continue activitatea, sa incasam sumele la care ne gandim si sa se aplice sanctiunile asa cum decide instanta de judecata. Suntem in proces de modificare a legii evaziunii fiscale si a altor proceduri care sa rezulte intr-un curs al evenimentelor mai facil, mai rapid si care sa urmareasca banii, nu hartiile. Ne gandim din perspectiva statului cat de mult costa sa instrumentezi o plangere penala care sa ajunga in instanta si sa aiba o decizie. Acesta este un principiu care nu a fost avut in vedere pana acum si acum ne uitam la aceste costuri ale statului, la resursele care se cheltuiesc si la ce rezulta din asta. Sper ca pana la sfarsitul anului sa se intample, suntem in faze inaintate ale procesului si obiectivul este sa diminuam semnificativ stocul de plangeri penale si sa ne ducem catre bani", a mai spus presedintele ANAF.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22