Legea finanţarii partidelor: Parlamentarii au ignorat obiectiile presedintelui Iohannis legate de imprumuturi

P.c. | 23.04.2015

Pe aceeași temă

Senatul a votat ieri legea privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale, cu 105 voturi pentru si doua impotriva. Parlamentarii au evitat insa unele dintre obiectiile presedintelui Klaus Iohannis in legatura cu posibilitatea împrumuturilor pe care partidele le pot lua, relateaza Gandul.

 

Potrivit legii, partidele își finanțează campaniile din cotizații, donații, subvenții de la buget sau împrumuturi iar partidele care au obținut cel puțin 3% din voturi vor primi înapoi sumele cheltuite de la bugetul de stat, în termen de patru luni de zile după alegeri. Iohannis a propus reevaluarea acestui prag deoarece singurele partide care il depășesc sunt PSD, PNL și UDMR dar Parlamentul a ignorat solicitarea.

 

Împrumuturile nerestituite devin donații

 

In cererea de reexaminare, președintele Iohannis se pronunțase, pe fond, împotriva practicii împrumuturilor, atrăgand atenția că introducerea împrumuturilor „poate fi o normă juridică de natură să perpetueze dependența mediului politic de mediul de afaceri și poate fi de natură să eludeze plafoanele stabilite atât pentru împrumuturi, cât și pentru donații”.

 

Potrivit formei finale, împrumuturile făcute partidelor vor trebui restituite în maxim trei ani, se vor face prin virament bancar şi cele care nu sunt restituite în termen sunt considerate donaţii. Printr-o asemenea prevedere, parlamentarii au ocolit solicitarea presedintelui.

 

A fost păstrat si articolul potrivit căruia subvenţiile de la bugetul de stat acordate partidelor politice nu sunt supuse executării silite prin poprire desi presedintele semnalase faptul că această normă „creează premisele încălcării principiului egalei protecţii a proprietăţii private indiferent de titular”.

 

Parlamentarii au acceptat insa sugestia presedintelui Iohannis legata de eroarea eliminarii din vechea lege a articolului potrivit căruia finanțarea partidelor era controlată de Curtea de Conturi. Șeful statului atrăgea atenția că în acest fel Curtea de Conturi ar fi împiedicată să își exercite rolul constituțional de a controla subvențiile de la bugetul de stat. La ședința de ieri, senatorii au votat reintroducerea articolului privind controlul Curții de Conturi.

 

CITITI SI: Senatorii aproba înființarea partidelor politice cu cel puțin trei membri

 

Plenul Senatului a adoptat, ieri, și propunerea legislativă privind modificarea Legii partidelor, care stabileşte, între altele, că un partid se poate înfiinţa doar cu trei membri. Anterior, un partid se putea înființa cu 25.000 de membri fondatori, domiciliaţi în cel puţin 18 din judeţele ţării şi municipiul Bucureşti, dar nu mai puţin de 700 de persoane pentru fiecare dintre aceste judeţe. Ambele proiecte urmează să fie discutate și de Camera Deputaților, for decizional.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22