Legea pensiilor speciale pentru primari va fi pusa in acord cu Constitutia

Silvia Simion | 20.01.2016

PSD nu renunta la pensiile speciale pentru alesii locali. Parlamentarii asteapta motivarea Curtii Constitutionale pentru a vedea care articole sunt neconstitutionale si din ce motiv.

Pe aceeași temă

 

Articolele pe care CCR le-a stabilit ca fiind neconstitutionale din legea privind pensiile speciale ale alesilor locali vor fi analizate si vor fi puse in acord cu decizia Curtii, a declarat vicepresedintele Camerei Deputatilor, deputatul PSD Florin Iordache.

 

"Cand va fi retrimisa la Parlament, vom analiza articolele pe care le-a stabilit Curtea ca sunt neconstitutionale si le vom pune in concordanta cu decizia Curtii in perioada urmatoare. Pana nu vedem si motivarea si nu vedem si care articol, nu pot sa spun mai mult. Vom analiza in momentul in care vine la noi hotararea Curtii, cu argumentele juridice prin care Curtea a decis si ce articole au spus ca sunt neconstitutionale si le vom pune in concordanta cu decizia Curtii. Sa vina motivarea si dupa ce vine motivarea o analizam si facem sa fie constitutionala", a spus Florin Iordache, citat de Hotnews.

 

Curtea Constitutionala a hotarat ca legea prin care se acordau pensii speciale primarilor, presedintilor de consilii judetene si altor alesi din administratia locala este neconstitutionala. Legea nu poate fi promulgata, urmand sa fie refacuta in 45 de zile. Contestarea constitutionalitatii a venit din partea guvernului Ciolos.

 

Judecatorii CCR au avut trei principale argumente pentru care au declarat neconstitutional actul normativ. In primul rand, spun ei, legea nu este clara, pentru ca niciunde in text nu scrie exact ce anume reprezinta aceasta pensie speciala.

 

Un alt argument este ca legea instituie inegalitati chiar intre persoanele care ocupa aceleasi pozitii. Reamintim ca unul din articolele actului normativ spune ca nu vor putea beneficia de acest drept acei alesi locali care au fost condamnati pentru fapte de coruptie savarsite in timpul mandatului.

 

O alta problema identificata de magistratii CCR este ca initiatorii legii nu au prevazut sursa de finantare pentru aceste pensii, informeaza ziare.com.

 

Legea se va intoarce in Parlament si trebuie pusa in acord cu decizia magistratilor in cel mult 45 de zile. Sunt insa numeroase alte decizii de neconstitutionalitate care nu sunt introduse in legislatie de ani de zile, printre acestea inclusiv Codul penal, dupa cum reiese dintr-o analiza publicata de Revista 22.

 

Inainte de intrarea la sedinta, Augustin Zegrean, presedintele CCR, a fost intrebat de jurnalisti daca pensiile speciale ale alesilor locali reprezinta privilegii, iar acesta a raspuns ca "orice ban in plus constituie un privilegiu".

 

"Nu e o pensie contributiva, nici nu stiu cum sa o calific", declarat acesta.

 

Augustin Zegrean a precizat ca, "daca legea intra in vigoare, beneficiaza de pensie si fostii prim secretari de partid, pentru ca ei aveau si calitatea de presedinte de consiliu judetean", functia avand origini vechi. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22