Pe aceeași temă
„A avut loc o întâlnire de consultare şi coordonare între preşedintele României şi membrii conducerii PNL. A fost ieri după amiază (marţi-n.r.). A fost o întâlnire normală. E firesc să existe consultări din când în când cu preşedintele României. S-a vorbit despre temele importante cu privire la agenda politică a zilei, despre pregătiriea Consiliului Naţional de sâmbătă”, au declarat surse din interiorul partidului pentru Mediafax.
La discuţii a participat Vasile Blaga, dar şi liberali care s-au opus luni propunerii liderului PNL, Ludovic Orban, de modificare a statutului PNL, respectiv Alina Gorghiu, Iulian Dumitrescu şi Cristian Buşoi.
Întâlnirea a avut loc cu câteva zile înainte de Consiliul Naţional al PNL, care va avea loc sâmbătă.
Şedinţa de luni a BPN al PNL s-a desfăşurat sub presiune, după ce Ludovic Orban a propus modificarea statutului, pentru a putea demite mai uşor liderii de filiale. Potrivit unor surse politice, scopul ar fi înlăturărea şefilor de organizaţii care vor Congres extraordinar pentru debarcarea lui Orban.
Modificarea statutului face parte din strategia lui Ludovic Orban, care vrea, din toamnă, să-i demită pe unii lideri ai organizaţiilor liberale, după Consiliul Naţional. Vizaţi sunt cei care vor să ceară, la Consiliul Naţional din 4 august, convocarea unui Congres extraordinar pentru a-l debarca pe Orban de la şefia partidului. Liderii filialelor luaţi în colimator de Orban sunt: Cristian Buşoi - PNL Bucureşti, toţi liderii organizaţiilor de sector, PNL Ilfov - Marian Petrache şi PNL Prahova - Iulian Dumitrescu, potrivit surselor citate.
Propunerea liderului PNL de a schimba statutul formaţiunii scoate la suprafaţă disputele din interiorul partidului. Mulţi liberali, printre care şi lideri de filiale, s-au opus modificării statutului. După trei runde de numărat, în final s-au înregistrat 32 de voturi „pentru”, 17 voturi „împotrivă” şi 6 abţineri.
Printre cei care s-au opus modificării sunt chiar cei care doresc Congresul extraordinar: preşedintele PNL Bucureşti - Cristian Buşoi, liderii organizaţiilor de sector, liderul PNL Ilfov - Marian Petrache şi şeful PNL Prahova -Iulian Dumitrescu.
De asemenea, împotriva propunerii lui Orban de modificare a statutului au fost şi fostul co-preşedinte al partidului, Alina Gorghiu, dar şi Gheorghe Falcă - primarul Aradului, Cristian Buican - deputat PNL de Vâlcea, Daniel Drăgulin - PNL Călăraşi, Cristian Chirteş - PNL Mureş, Hubert Thuma - fost deputat de Ilfov, Marin Anton - PNL Giurgiu, Bogdan Huţucă - PNL Constanţa, Mugur Cozmanciuc - PNL Neamţ, Anca Boagiu - lider PNL Sector 2, Eugen Pîrvulescu - PNL Teleorman şi Dan Motreanu - fost deputat de Călăraşi.
Context
Orban a modificat statutul ca să-i poată demite pe șefii de filiale care fac blat cu PSD
Modificarea statutului în sensul simplificării demiterii unui lider de organizație județeană a fost aprobată și în Biroul Politic Național al PNL, cu 31 de voturi pentru, 17 voturi împotrivă și 6 abțineri, anunță G4Media.ro.
Ludovic Orban va putea astfel să scape mult mai ușor de blatiști dar și de liderii de filiale care pun la cale convocarea unui congres extraordinar pentru îndepărtarea sa de la conducerea partidului, scrie Mediafax, care citează surse politice.
Printre cei care au votat împotrivă sunt primvicepreședintele PNL și lider al senatorilor liberali, Iulian Dumitrescu, liderul PNL București Cristian Bușoi și deputații Gigel Știrbu și Cristian Buican, potrivit Mediafax. Pe lista lor G4Media.ro îi adaugă și pe Alina Gorghiu, Marian Petrache Anca Boagiu, Mugur Cozmanciuc, Cristian Olteanu, Gigel Știrbu, Gheorghe Falcă și Dan Motreanu.
De cealaltă parte, au dat vot de susținere primvicepreședinții PNL Ilie Bolojan Bolojan, Raluca Turcan și Dan Motreanu (pe care G4Media îl dă de partea celor care se opun simplificării procedurii de demitere), scrie Mediafax.
Modificarea statutului PNL urmează să fie adoptată în ședința de luni a Biroului Politic Național și apoi validată de Consiliul Național al liberalilor din data de 4 august.
Modficarea ar face parte din strategia liderului PNL, Ludovic Orban, care va putea, astfel, să-i demită mai ușor pe unii lideri ai organizațiilor liberale, în contextul frământărilor create de alcătuirea listelor pentru europarlamentarele de anul viitor.
Constestatarii lui Orban au apărut după ce acesta a depus plângerea penală împotriva premierului Viorica Dăncilă
În ultimele săptămâni mai mulți lideri de organizații județene ale PNL l-au criticat pe Ludovic Orban, mai ales după ce acesta a depus plângerea penală împotriva premierului Viorica Dăncilă, explică G4Media.ro. Liderul PNL Ilfov, Marian Petrache, și el parte a taberei contestatarilor lui Orban, a solicitat săptămâna trecută chiar organizarea unui congres extraordinar pentru a decide dacă actuala conducere mai are sau nu susținere.
Unul dintre cele mai dure atacuri împotriva lui Ludovic Orban a venit din partea prim-vicepreședintelui Iulian Dumitrescu, totodată și lider al PNL Prahova, pe motiv că nu a consultat partidul înainte de a depune o sesizare penală împotriva premierului Dăncilă.
”Domnul Iulian Dumitrescu a ieșit din muțenie atunci când am declanșat cel mai dur atac la adresa PSD. Îl aștept să exprime opinii critice față de PSD, față de clica lui Dragnea și a camarilei sale, îl aștept să fie la fel de vocal față de abuzurile guvernului”, a fost replica lui Orban.
Iulian Dumitrescu este cunoscut în partid drept unul dintre liberalii care fac ”blat” cu PSD. El este un obișnuit al emisiunilor Antenei 3 și abonat la contracte cu statul prin intermediul firmelor pe care le controlează.
Dumitrescu mai este cunoscut în PNL și pentru încercarea de a-i lua locul lui Orban, fiind sprijinit de contestatarii lui liderului liberal grupați în tabăra care l-a susținut pe Cristian Bușoi la congresul de anul trecut, printre care Marian Petrache, Teodor Atanasiu și Mihai Voicu.