Pe aceeași temă
“Competența în politică externă aparține Președinției, Guvernului. Parlamentul nu are obligația să se manifeste pe acest subiect, însă am spus-o liderii cam tuturor partidelor, am mers în aceeași direcție — am considerat că poziția României exprimată de președintele Iohannis este una legitimă.
Susținem ideea de cotă voluntară pentru refugiați fiindcă România nu își poate asuma obligații peste propriile capacități și peste propria experiență în astfel de probleme", a transmis Gorghiu, luni, potrivit Agerpres.
Liderul liberal crede ca pozitia exprimata de statul roman prin factorii politici este “cat se poate de legitima”.
Alina Gorghiu a tinut sa reafirme solidaritatea Bucurestiului cu intreg spatiul comunitar:
"Era necesară o dezbatere amplă în societate. Nu exclud ca subiectul să fie abordat în Parlamentul României și se consideră oportun, dar, repet, nu Parlamentul este cel competent să se pronunțe pe această temă, sunt factori de decizie în statul român care au în fișa postului această decizie. Este o decizie colectivă".
Iohannis, critici dure la Schengen
Migratia si Schengen sunt doua dosare ce nu trebuie amestecate, afirma presedintele Romaniei.
Intr-o conferinta de presa sustinuta luni seara la Palatul Cotroceni, Klaus Iohannis a facut cateva precizari in contextul crizei refugiatilor. “Spatiul Schengen e nefunctional in momentul de fata”, a punctat seful statului.
Dupa o discutie avuta cu seful Comisiei Europene Juncker, Klaus Iohannis crede ca treptat tema cotelor obligatorii va disparea:
“Nu mi se pare normal ca o tara din UE sa fie obligata la ceva ce nu poate sa faca. O decizie care redeschide falia intre est si vest mi s-ar parea un lucru fundamental gresit”, a spus Iohannis la Palatul Cotroceni.
Seful statului roman a mai aratat ca exista “alte forme” prin care statele comunitare care resping cotele obligatorii isi pot arata solidaritatea, iar oferta facuta de Bucuresti este “foarte generoasa”.
“Romania nu e o tara xenofoba, nici autista, nici separatista, noi dorim sa contribuim la rezolvarea acestei chestiuni”, a mai aratat presedintele tarii.
UE amana o decizie privind criza imigrantilor
Consiliul Justitie si Afaceri Interne (JAI) urmeaza sa se reuneasca, luni, la Bruxelles. Si, desi astazi era asteptata o transare a crizei refugiatilor si a discutiei privind cotele de migranti, o decizie definitiva nu va fi luata pana in octombrie.
Potrivit draftului declaratiei comune a Consiliului JAI, obtinut de cotidianul britanic The Guardian si citat de Gandul, atitudinea oficiala a Comisiei Europene isi tempereaza din tonul ferm. Documentul in cauza vorbeste despre un “angajament” privind repartizarea celor 160.000 de refugiati intre statele membre.
Totusi, actul nu face nicio trimitere la caracterul obligatoriu al cotelor lansate de Bruxelles.
Mai mult, arata documentul, o decizie nu va fi luata pana in octombrie, Reuters aratand ca o noua reuniune JAI urmeaza sa aiba loc in 8 octombrie.