Licențe și diplome de absolvire de la ”Vasile Goldiș”, obținute pe bani, anulate de instanță

Dora Vulcan | 08.03.2018

Noua lucrari de licenta sustinute in luna iulie 2017 la Universitatea "Vasile Goldis" din Arad au fost anulate de magistratii Tribunalului Arad, intr-un dosar de coruptie universitara, ceea ce reprezinta o premiera. Decizia nu este definitiva.

Pe aceeași temă

 

 

 

Magistrații Tribunalului Arad au decis anularea a nouă lucrări de licență în cazul unor studenți cercetați pentru că i-au dat mită profesoarei Ramona Gligor, medic primar la laboratorul de analize al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) Arad, transmmite ziare.com.

 

Ramona Gligor a incheiat cu procurorii din Parchetul General un acord de recunoastere a vinovatiei pentru infractiunea de luare de mita in forma continuata.Ea a fost de acord sa fie condamnata la 3 ani de inchisoare cu executare si sa execute 60 de zile de munca neremunerata in folosul comunitatii. Instanta a mai decis confiscarea de la Ramona Gligor a sumei de 5.450 euro, din care suma de 4.950 euro era deja pusa intr-un cont sechestrat de procurori. Tribunalul Arad a admis marti acest acord.

 

Procurorii Parchetului General au făcut în iulie trecut peste 100 de percheziții domiciliare la cadre didactice și studenți din cadrul a două universități din Arad: "Vasile Goldiş" şi "Aurel Vlaicu". Toți sunt cercetați sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni de corupție într-o cauză denumită generic "Diplome de licență fără studii".

 

Un procuror al Secției de urmărire penală și criminalistică, împreună cu ofițeri ai Direcției de Investigare a Criminalității Economice, Direcției de Combatere a Crimei Organizate, Direcției de Investigații Criminale și Direcției de Poliție Transporturi din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, cu sprijinul structurilor teritoriale corespondente din cadrul inspectoratelor de poliție județene din Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș, efectuează în cursul zilei de miercuri 106 percheziții domiciliare la mai multe persoane (cadre didactice și studenți din cadrul a două universități) cercetate sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni de corupție, anunță Parchetul General într-un comunicat remis presei. 

 

Conform sursei citate, mai multe cadre didactice din cadrul unor instituții de învățământ superior desfășoară activități ilegale constând în pretinderea și primirea unor foloase necuvenite (bani și bunuri materiale) cu ocazia organizării și susținerii de către studenți a examenelor la diferite discipline (susținute chiar în afara perioadei de examinare) și/sau cu ocazia susținerii examenelor de licență.

 

Probatoriul a relevat că unii studenți, înscriși la grupe care urmau cursuri în limba română nu vorbeau și nici nu înțelegeau limba română și totuși au fost promovați la toate examenele în schimbul unor sume de bani.

 

Din cercetările efectuate au rezultat următoarele modalități de comitere a infracțiunilor: primirea de către studenți în timpul examenelor susținute on-line, în schimbul unor sume de bani, a răspunsurilor corecte la testele grile, acestea fiindu-le trimise pe telefoanele mobile de către informaticienii instituției de învățământ, prin mesaje text (SMS); modificarea notei de examen în sensul măririi acesteia, prin accesarea ilegală de către informaticienii din respectivele instituții, a softului creat pentru evidența situațiilor școlare, având drept consecință promovarea; intervenția informaticienilor în contul electronic al studentului și modificarea răspunsurilor de la examen în testul on-line astfel încât studentul să fie declarat promovat de catedră și achiziționarea de către studenți, direct de la profesori, a unor lucrări de licență gata elaborate, în format electronic, inclusiv a prezentărilor în format power point necesare pentru susținerea lucrării în fața comisiei de examinare.

 

Din probatoriul administrat a reieșit că în respectivele instituții de învățământ superior s-au constituit rețele infracționale din care făceau parte cadre didactice, secretare și alte categorii de personal nedidactic, precum și foști absolvenți, cu rolul de a intermedia traseul banilor de la student la profesor/informaticieni contra unor comisioane, în vederea promovării frauduloase a studenților. Totodată, în acest mecanism, studenți care au dat bani profesorilor pentru promovarea unor examene, în special cei care cunosc limba română, devin la rândul lor intermediari pentru alți colegi.

 

O modalitate de a intra în posesia banilor ce sunt oferiți în schimbul promovării examenelor este aceea de a-i lăsa la unele puncte de schimb valutar ai căror administratori sunt în relații de prietenie cu cadrele didactice.

 

În cauză a fost dispusă efectuarea în contnuare a urmăririi penale față de 36 de persoane care au calitatea de suspect. 

 

Potrivit procurorilor, mai multe cadre didactice din cadrul celor doua institutii de invatamant au cerut si primit bani si bunuri cu ocazia organizarii si sustinerii de catre studenti a examenelor la diferite discipline (sustinute chiar in afara perioadei de examinare) si/sau cu ocazia sustinerii examenelor de licenta. Unii studenti straini, inscrisi la grupe ce urmeaza cursurile in limba romana, nu cunosc/ nu inteleg limba romana si, totusi, sunt promovati, in schimbul unor sume de bani, la toate examenele anuale, spun procurorii.

 

Totodata, studentii cumparau direct de la profesori lucrari de licenta gata elaborate, in format electronic, inclusiv prezentari in format power point necesare sustinerii lucrarii in fata comisiei de examinare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22