Lider separatist ucrainean: Armistitiul este in general respectat

Fara Autor | 15.02.2015

Pe aceeași temă

După intrarea în vigoare a Armistițiului negociaat de preşedinţii Vladimir Putin, Petro Poroşenko, Francois Hollande şi cancelarul german Angela Merkel nu au mai fost raportate tiruri de foc vizând forțele guvernamentale, însă Kievul declară că este prea devreme pentru concluzii și monitorizează situaţia împreună cu militarii, a anunţat un oficial, relatează agenţia rusă Tass.

"Primele ore sunt foarte importante. De aceea, monitorizăm situaţia împreună cu militarii. Este prea devreme să tragem concluzii", a scris într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook Sviatoslav Ţegolko, un purtător de cuvânt al preşedinţiei ucrainene, citat de Mediafax.

Un purtător de cuvânt militar ucrainean, Vladimir Seleznev, a declarat de asemenea că, de la ora locală 3.00 (3.00, ora României), nu au mai fost raportate tiruri vizând forţele guvernamentale.

Armistiţiul între forţele guvernamentale şi insurgenţii proruşi din regiunea Donbas (est) a intrat în vigoare duminică la ora 0.00 (0.00, ora României).

Pe de altă parte, unul dintre liderii "republicii populare" de la Doneţk (DPR), Igor Plotniţki, a anunţat în noaptea de sâmbătă spre duminică faptul că nu au fost înregistrate încălcări ale armistiţiului.

Alt lider separatist, Eduard Basurin a declarat duminică dimineaţa, telefonic, pentru Tass, că situaţia din DPR era "liniştită", iar "armistiţiul este în general respectat", scrie Mediafax.

Însă Basurin, reprezentantul "ministerului apărăriii" DPR, a precizat că au existat "unele încălcări" ale armistiţiului în zona oraşului Debalţeve.

Convoaie umanitare rusești

Două convoaie cu "ajutoare umanitare" de la Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă au traversat frontiera cu Ucraina şi se îndreptau duminică dimineaţa către regiunile separatiste proruse Doneţk şi Lugansk, a anunţat un purtător de cuvânt al ministerului, citat de portalul Sputnik.

Potrivit oficialului, fiecare convoi livrează aproximativ 900 de tone de ajutoare constând în hrană, medicamente, materiale de construcţie şi manuale şcolare, iar din convoi fac parte peste 170 de vehicule.

Membrii "formatului Normandia" - preşedinţii rus Vladimir Putin, ucrainean Petro Poroşenko, francez Francois Hollande şi cancelarul german Angela Merkel - au semnat un document final negociat de miercuri şi până joi, timp de peste 16 ore, cu privire la o soluţionare paşnică a conflictului ucrainean, iar Grupul de contact - reprezentanţii Kievului, separatiştilor, Moscovei şi OSCE - au negociat în paralel măsurile practice de punere în practică a înţelegerii.

Documentul prevede, între altele, un armistiţiu între forţele guvernamentale ucrainene şi separatiştii proruşi din estul ţării, crearea unei zone demilitarizate de ambele părţi beligerante, retragerea armamentului greu de pe linia frontului, un schimb de prizonieri şi măsuri cu caracter politic pe termen lung, inclusiv alegeri în Donbas şi modificarea Constituţiei ucrainene, în vederea soluţionării conflictului.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22