Pe aceeași temă
În cadrul discuțiilor ar fi trebuit stabilit un clendar pentru adoptarea în sesiune extraordinară a desființării SIIJ, precum și forma finală a proiectului.
În discuțiile din Coaliție nu s-a ajuns, însă, la nicio înțelegere. UDMR vrea ca dosarele de la SIIJ să fie mutate la Parchetul General, în timp ce Ministerul Justiției vrea ca dosarele să fie mutate la DNA.
La finalul discuțiilor, ministrul Justiției Stelian Ion a declarat că „Coaliţia funcţionează extraordinar de bine, mai puţin la capitolul Justiţie”. Acesta a spus că UDMR nu respectă programul de guvernare.
„Coaliţia funcţionează extraordinar de bine, mai puţin capitolul Justiţie. La capitolul Justiţie, PNL, USR PLUS avem aceeaşi opinie, în sensul în care săptămâna viitoare ar trebui să convocăm sesiune extraordinară pentru desfiinţarea SIIJ şi refacerea competenţelor aşa cum spune şi Comisia de la Veneţia, cum prevede proiectul Guvernului. UDMR are altă opinie. Mi se pare total inacceptabil că UDMR nu respectă programul de guvernare, încearcă varianta de a păcăli cumva electoratul în sensul în care ne facem că desfiinţăm SIIJ dar îl refacem în cadrul unei secţii din Parchetul General. Nu ne putem face că respectăm programul de guvernare", a declarat Stelian Ion, potrivit Agerpres.
„Sunt dezamăgit. Observ că UDMR merge aproximativ pe linia pe care a mers, din păcate, pentru că a făcut anumite compromisuri, dar doar pe jumătate, în sensul în care sunt de acord cu desfiinţarea SIIJ, dar cu aceeaşi Mărie cu altă pălărie”, a mai spus ministrul Justiției.
Întrebat despre declarația ministrului, care a spus că este „dezamăgit”, liderul UDMR Kelemen Hunor a răspuns: „Mă rog, asta este. Și eu de foarte multe ori am fost dezamăgit, am reluat colaborarea cu foarte mulți, eu înțeleg poziția lui. Nu este singur în coaliție.”
UDMR ar vrea ca dosarele de la SIIJ să fie mutate la Parchetul General, în timp ce Ministerul Justiției vrea ca dosarele să fie mutate la DNA.
„Avem un amendament depus la Comisia Juridică (n.red. din Senat) care spune că magistrații vor fi anchetați de o secție existentă la Parchetul General, secția de urmărire penală și criminalistică. Propunerea noastră este să nu repetăm greșelile trecutului. UDMR are un singur vot. E depus de UDMR, nu de coaliție. În comisie se poate trece acest amendament sau nu. Dacă pică, noi vom susține varianta guvernului. Dacă nu trece se va face o altă procedură pentru că vorbim de o problemă de bicameralism. Nu există niciun blocaj, cu toții suntem de acord cu desființarea Secției”, a declarat președintele UDMR.
Kelemen Hunor spune că săptămâna viitoare, sau peste două săptămâni „cel târziu” trebuie convocat Senatul în sesiune extraordinară pentru desființarea Secției Speciale.